Видавництво Bookchef змінило власника після скандального розслідування

Анастасія Большакова — 19 січня, 10:31

Новою власницею видавництва Bookchef стала Карина Кірпічова, дружина генерального директора Олександра Кірпічова, повідомила пресслужба компанії.

Читайте УП.Культура у Telegram

Раніше у медіапросторі обговорювали розслідування, яке провели журналісти та OSINT-спільнота. У ньому виявили, що власники видавництва і низки інших компаній – Наталія та Андрій Плєхови – мають зв’язки з Росією.

Як зазначили у видавництві, діалог про купівлю компанії подружжя Кірпічових розпочало ще до початку повномасштабної війни, у 2021 році. Згоди з колишнім власником Андрієм Плєховим не вдалося досягти спочатку через впровадження "Є-підтримки" та зростання ціни на видавництво, а потім через "невизначені перспективи компанії" в умовах повномасштабної війни.

Генеральний директор видавництва Олександр Кірпічов. Фото: Facebook/Oleksandr Kirpichov

У 2023 році вдалося домовитись про вартість купівлі завдяки стабілізації ринку. Суму, за яку придбали компанію, не розголошують.

"Ми плануємо продовжувати наш розвиток, дотримуючись поточної стратегії по всіх напрямках: fiction (художня література), non-fiction (психологія, краса, здоров'я та медицина, біографії, бізнес та підприємництво, виховання дітей тощо) та книги для дітей", – розповів генеральний директор видавництва Олександр Кірпічов.

Тепер компанія планує видавати не лише перекладну літературу, а й книжки українських авторів. Крім того, Bookchef розпочне роботу в сегменті манги та коміксів.

За тиждень до цього, 9 січня 2024 року, Кірпічов заявив, що його сім‘я купує компанію.

Розслідування про зв’язки видавництв з Росією

Раніше журналісти медіа "Сенсор" спільно з OSINT-агенцією Molfar дослідили, що на українському ринку досі працюють книжкові компанії, які продовжують вести бізнес із Росією. Як зазначили у розслідуванні, серед них є два видавництва – Bookchef та "Форс Україна", а також онлайн-книгарня book24.ua.

Компанії Bookchef та book24.ua оформлені на 81-річну українку Людмилу Божко і мають окремих бенефіціарів, доньку Божко – Наталію Плєхову, та її чоловіка Андрія Плєхова. Наталія Плєхова зареєструвала ФОП в Москві, веде бізнес з країною-агресором і має громадянство Росії з квітня 2022. Андрій Плєхов має зареєстровану картку російського "Сбербанку", а надруковані у 2022 році книжки видавництв можна знайти на російських сервісах, таких як WildBerries.

Зв'язки українського книжкового бізнесу з російськими компаніями. Фото: Molfar.

Після цього депутати направили спільне звернення до Служби безпеки України з проханням звернути увагу на видавництва "Форс Україна", "Bookchef", "Альпіна Паблішер Україна", "Рідна мова" та інтернет-магазин book24.

У зверненні до голови Служби безпеки України Василя Малюка вони попросили дослідити факти, викладені в розслідуванні, перевірити згадані у публікації компанії, а також сприяти припиненню діяльності будь-яких афільованих з Росією видавництв і книгарень в Україні.

Читайте також: Зв’язки книжкового бізнесу з росіянами: журналісти та OSINT-фахівці провели розслідування

Зв’язки книжкового бізнесу з росіянами: депутати просять СБУ про розслідування

Реклама:

Головне сьогодні