Автори фільму "Будинок "Слово": Нескінчений роман" випустили трейлер та оголосили дату прем'єри

Марія Кабацій — 20 березня, 11:18
Автори фільму Будинок Слово: Нескінчений роман випустили трейлер та оголосили дату прем'єри
Кадр з фільму "Будинок "Слово": Нескінчений роман"

Вийшов офіційний трейлер фільму "Будинок "Слово": Нескінчений роман" режисера Тараса Томенка, що розповідає про літераторів Розстріляного відродження. Також автори стрічки оголосили, що вона вийде в прокат 9 травня.

Ігровий фільм став продовженням попередньої роботи Томенка – документальної стрічки "Будинок "Слово", який вийшов у 2017 році. У цій стрічці, яка також була в прокаті, для оповіді історії знищення цілого покоління українських митців радянською владою режисер використав документальні та архівні кадри, а також озвучив листи літераторів-мешканців харківського "Будинку "Слово".

Цей фільм Томенка у 2018 році отримав "Золоту дзиґу" як найкращий документальний фільм.

У грудні 2017 року Держкіно повідомило про початок виробництва художньої стрічки "Будинок "Слово": Нескінчений роман". Наступного року в Києві стартували зйомки. Тоді повідомлялося, що у 2019-му фільм планують здати в Держкіно та показати на світових фестивалях. А в кінці 2019 – на початку 2020-го випустити в широкий прокат.

Втім, світова прем'єра відбулась аж у 2021 році на 37-му Варшавському кінофестивалі. А українська – ще за рік, 17 червня 2022 року на фестивалі Миколайчук OPEN у Чернівцях. Відтоді фільм можна було переглянути лише на поодиноких фестивальних показах.

"Над цим проєктом я з командою працював понад 10 років. І недаремно. Це довга і непроста дорога повернення письменників Розстріляного відродження із небуття", – цитують Томенка в описі під трейлером.

Режисером трейлера ігрового фільму став співзасновник проєкту МУР Олександр Хоменко. Наприкінці лютого гурт випустив альбом про поетів Розстріляного відродження і мешканців Будинку "Слово" – "Ти [Романтика]", в якому використав звукові фрагменти з фільму "Будинок "Слово": Нескінчений роман" в композиціях, а також кадри – для візуалів до альбому.

Фільм розповідає історію українських письменників доби "Розстріляного відродження", яких збирають під дахом одного будинку в Харкові та намагаються змусити працювати на благо системи. Незгода митців співпрацювати перетворює фальшивий комуністичний рай на репресії, розстріли, переслідування.

Авторами сценарію є режисер Тарас Томенко та поетеса Любов Якимчук. Музику до фільму створила композиторка Алла Загайкевич.

Вячеслав Довженко у ролі Хвильового
Вячеслав Довженко у ролі Хвильового

Головні ролі у фільмі виконали В'ячеслав Довженко (Микола Хвильовий), Андрій Ісаєнко (Майк Йогансен), Геннадій Попенко (Михайль Семенко), Андрій Май (Володимир Сосюра), Станіслав Сукненко (Лесь Курбас), Роман Ясіновський (Григорій Епік), Борис Георгієвський, Дмитро Олійник, Ніна Набока, Марина Кошкіна та інші.

Постер фільму Будинок Слово: Нескінчений роман
Постер фільму "Будинок "Слово": Нескінчений роман"
Реклама:

Головне сьогодні