"Пропаганда наративів Росії": екскерівника театру Лесі Українки в Києві позбавили статусу академіка

Анастасія Большакова — 12 липня, 13:34
Пропаганда наративів Росії: екскерівника театру Лесі Українки в Києві позбавили статусу академіка
Резнікович виїхав з України незадовго до початку повномасштабного вторгнення
Главком

Національна академія мистецтв України позбавила звання академіка колишнього директора-художнього керівника театру Лесі Українки Михайла Резніковича. Раніше Міністерство культури вимагало зробити це через пропаганду російських наративів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Постановою загальних зборів Національної академії мистецтв України від 4.07.2024 №1/5-06 ухвалено рішення позбавити Резніковича Михайла Ієрухімовича статусу члена (академіка) Національної академії мистецтв України за публічне вчинення дій, що явно суперечать інтересам, авторитету держави і НАМ України та пов'язані з пропагандою наративів країни-агресора під час дії воєнного стану", – відповіли на запит "Інтерфакс-Україна" в НАМУ.

Вже від початку липня 2024 року Резніковичу не нараховують академічну стипендію. Натомість Академія присвоїла звання почесних академіків художнику Івану Марчуку, композитору Валентину Сильвестрову та іншим дієвцям культури.

ВІДЕО ДНЯ

Що Резнікович говорив про Україну

Наприкінці весни 2024 року, після двох років з моменту звільнення Міністерство культури та інформаційної політики вирішило позбавити колишнього директора театру імені Лесі Українки у Києві звання академіка Національної академії мистецтв України.

Ексдиректор театру Михайло Резнікович обіймав посаду керівника близько 25 років й незадовго після початку повномасштабного вторгнення виїхав з України. Відтоді він почав транслювати свою антиукраїнську позицію та ширити її через російські пропагандистські медіа. Зараз відомо, що Резнікович працює викладачем в російському інституті театрального мистецтва.


До прикладу, у квітні 2024 року Резнікович дав інтерв’ю одному з білоруських проросійських телеканалів, де заявив, що в Україні останні два роки знищують "велику російську культуру", коли для режисера вона є "рідною".

Реклама:

Головне сьогодні