Тест

Питна отрута?

Українські екологи б'ють на сполох - ситуація з питною водою в країні критична. Українці опинились в пастці - вживання водопровідної води небезпечне для здоров'я, а гідної альтернативи фактично немає.

Токсична вода

Тим, що водопровідна вода в Україні токсична, бо дезінфікується хлором, і пити її не можна, для українців не новина. Та все ж більшість українців споживають її.

Найбільша річка нашої країни забезпечує водою дві третини населення. Однак стан її вод, за даними прокуратури Києва, незадовільний.

"В середньому, в русло Дніпра щорічно потрапляє більше 300 тон нафтопродуктів, 820 тон заліза, близько 10 тон кальцію та більше 4 тон фосфатів, - зазначають у відомстві. - Найбільший внесок в забруднення водної артерії роблять саме підприємства столичного регіону".

У порівнянні з іншими регіонами України столиця посідає четверте місце за скидами забруднюючих речовин у водойми. Зокрема, Дніпропетровська область - понад 613 млн. куб.м., Донецька - близько 615 млн., Луганська - майже 148 млн.куб.м., Запорізька - понад 378 млн.куб.м., Одеська - майже 188 млн. куб.м., Київ - понад 366 млн.куб.м.

Особливо багато нітратів ртуті, свинцю, кадмію, за оцінками фахівців, в Дніпрі навесні під час водопілля. Ці речовини вкрай небезпечні для здоров'я людини - вони вражають внутрішні органи і провокують онкологічні захворювання.

Втім, не виключено, що якщо поставити в водопровід найчистішу джерельну воду, з-під крану така ж не потече. Адже її якість неабияк погіршують аварійні водопровідні мережі. В столичній прокуратурі зазначають, що з 2500 км мереж, які знаходяться на балансі "Київводоканалу", в аварійному стані знаходяться майже 900. За рік підприємство замінює 10 км трубопроводів. Шляхом нескладних підрахунків маємо - на заміну усіх мереж необхідно 250 років (!)

Більше за інших в Україні через низьку якість питної води страждають мешканці сходу, де сконцентрована більшість промислових підприємств країни. Наслідки не примусили на себе довго чекати. Так, на початку червня в місті Макіївка на Донеччині сотні людей отруїлись водою з водопроводу після потрапляння туди каналізаційних стоків. Небезпечно було і в Маріуполі, де з кінця травня бушувала холера. За цей час тут було зафіксовано 17 випадків цього небезпечного захворювання. Причину спалаху холери експерти вбачають саме в низькій якості води.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко пояснює усі негаразди з питною водою тим, що кількість промислових викидів в Україні збільшується, а очищати воду нема чим - майже усі водоочисні споруди в нашій країні були збудовані 20 років тому, тож технологічно застаріли і вже не можуть впоратися з забрудненням.

Не дивно, що в такій ситуації донеччани категорично відмовляються пити воду з-під крану. Серед таких і молода мама Ольга. Каже, і раніше цю воду не пили, а зараз після стількох повідомлень в пресі про отруєння і холеру - і поготів.

"Мене ще з дитинства привчили, що можна пити тільки кип'ячену воду, що я і робила. Коли з'явилася очищена бутильована, перейшла на неї. Зараз замовляю додому очищену воду, їжу для дитини готую тільки на ній. Воду з-під крану використовуємо тільки для технічних потреб", - каже вона.

[L]Однак не лише донеччани бояться пити воду з-під крану. Не хочуть ризикувати власним здоров'ям і мешканці столиці. Хоча у "Київ водоканалі" і СЕС городян заспокоюють, мовляв, вода відповідає усім нормативам і не шкідлива за хімічним складом.

"Я не впевнена, що вода з-під крану достатньо очищена, тому п'ю тільки бутильовану, а готую на воді з бюветів. Хоча в якості бутильованої і води з бювету теж не впевнена на 100%, але, як кажуть, з двох зол...", - каже мешканка столиці Ірина Мойсеєва.

Альтернатива є?

Аби зберегти своє здоров'я, українці встановлюють фільтри, або купують бутильовану воду. Однак це не завжди виправдано. Так, за даними столичної прокуратури, в цілому в Києві налічується 23 виробника фасованої питної води. Половина з них працює з порушенням вимог санітарно-епідеміологічного та природоохоронного законодавства.

Про те, що бутильована вода може загрожувати життю людини, каже академік Владислав Гончарук. За його даними, майже усі зразки бутильованої води, в тому числі так званої "дитячої води", - токсичні.

"Усі "дитячі води" або токсичні, або супер токсичні. Найпростіша причина - полімерна тара. Через місяць після фасування будь-яка полімерна тара призводить до погіршення якості води. Те саме відбувається, коли воду кип'ятять в полімерних чайниках", - каже Гончарук.

Він перевіряв якість фасованої води методом біотестування, яке являє собою тестування на клітинному рівні. Для цього в зразок води поміщалися акваріумні рибки, після смерті яких вчені вивчали, як вона вплинула на їх організм. В Інституті запевняють - вода однаково впливає на всі істоти, тож те, що згубно для рибок, так само діє і на людину.

Втім, за його словами, пластикова тара - найменше зло. "Навіть найсвіжіша "дитяча вода" дуже токсична, тому що виробники додають в неї консерванти для збереження товарного вигляду, про що не повідомляється на етикетках", - каже директор Інституту колоїдної хімії та хімії води.

Консерванти можуть бути різними. Зазвичай, це срібло, або дуже сильні антибіотики, які придушують розвиток будь-якої мікрофлори у воді. Так само вони вливають і на організм людини.

Результати перевірки питних вод Інститутом колоїдної хімії та хімії води АН України. Збільшити
Виробники усі звинувачення в низькій якості води відкидають. "Усі ці заяви безпідставні. У нас є сертифікати якості на всю продукцію. Наша вода гарної якості", - кажуть у ТМ "Біола", два продукти якої - вода "Знаменівська" та "Каліпсо" - потрапили в категорію "Дуже небезпечна вода" за версією Інституту.

Як вже пояснював "Українській Правді. Життя" президент Асоціації бутильованих вод Ігор Пастух, секрет тривалого терміну зберігання бутильованої води не в додаванні антибіотиків, а в тому, що тара відповідним чином миється і стерилізується.

[VR]"Традиційні ГОСТи вже давно себе віджили. Адже у поверхневих водах і інших водоймах є мінімум 35 мільйонів хімічних сполук і їхня кількість постійно збільшується. Якщо взяти за взірець США, які міряють 100 компонентів, а у воді їх 35 мільйонів! Це повний абсурд довіряти таким ГОСТам", - зауважує Гончарук. Відтак задля реальної оцінки стану питної води він рекомендує тестування на рибках дафніях, які є дуже чутливими до будь-яких забруднень.

"Будь-які зміни по токсикантам у воді викликають смерть рибок. Якщо покласти рибу у воду, яку ви п'єте, і вона померла, значить вода токсична. Вона не показує, що саме з водою, але дає зрозуміти токсичність води", - каже Гончарук.

Якщо рибка у воді вижила, науковці інституту аналізують мутації її клітин.

"Давно я прочитав у Іллі Мечнікова, що здоров'я людини починається зі здоров'я кожної її клітини. А я інтерпретував це в тому, що по клітині можна аналізувати якість води. Але в нас багато клітин. По якій треба визначати?", - запитує Гончарук. Перепробувавши різні комбінації, науковець зупинився на клітинах зябер та хвоста. Аналіз їхнього стану і дає підстави Гончаруку робити висновки про безпечність кожної з досліджуваних вод.

[/VR]"Якщо дотримані технологічні параметри миття та стерилізації тари, дотримується і підтримується високий рівень виробництва, то й виходить продукт, який може зберігатися тривалий час. При чому тут антибіотики?", - зазначав він.

Неабиякою популярністю ще кілька років тому у жителів столиці користувалися бювети. Однак якість води в них зараз - під питанням.

"В місті існує єдина спеціалізована експлуатуюча організація бюветних комплексів. Втім попри це експлуатація близько 50% бюветів призупинена з технічних причин. Усі міські бювети знаходяться в незадовільному стані. Джерела якісної питної води відсутні", - зазначають в прокуратурі Києва.

Гончарук з висновками прокуратури не згоден. На його думку, вода з бюветів - найвищої якості і є найбільшим конкурентом бутильованої. "Ця вода абсолютно бездоганна за усіма біологічними показниками для організму людини і залишається такою. Особливо вона корисна для дітей. Однак доочищати цю воду не можна, оскільки будь-яке втручання призведе де погіршення її якості", - зазначає він.

Солідарна з академіком Гончаруком і столична СЕС, яка навесні перевірила більше 200 столичних бюветів. Заданими відомства, в цій воді фіксувався підвищений вміст заліза і мутність, однак в цілому її стан задовільний.

Панацеєю від шкідливої водопровідної води могли би стати фільтри, якби не одне "але". Експерти зазначають, що піддаючись впливу реклами, українці стали масово купувати фільтри, однак насправді водопровідна вода до їх використання менш токсична.

"Жодні водопровідні фільтри воду очистити не можуть. Вони не тільки не допомагають, але і є джерелом забруднення. У фільтрі затримуються та розмножуються мікроорганізми, які виробляють токсини. За токсичністю вони в багато разів перевищують токсичність ціаністого калія. Тому фільтри треба міняти не раз на місяць, а через добу. А ще краще їх не ставити взагалі", - каже Гончарук.