19 правил здорового харчування: поради дієтолога

53072
12 березня 2012

Чимало людей переконані: були би продукти під руками, а там уже і самі розберемося, що готувати, і скільки їсти?

І напаковані "по вінця" візки у супермаркетах викликають бажання перепробувати всі "смаколики", ще й при цьому залишатись стрункими і здоровими.

На жаль, нехтування правилами збалансованого харчування нерідко закінчується сумно: в одних випадках призводить до надмірної ваги та важко виліковного ожиріння, в інших – до хвороб шлунково-кишкової системи.

Ніякий лікар не в змозі зупинити вас, коли ви зайвий раз відкриєте холодильник чи накладатимете великі порції.

 Фото: AntonMatyukha/Depositphotos

Ось кілька простих правил раціонального харчування, які можуть стати в пригоді:

🍏 Приймати їжу потрібно 4-5 разів на день невеликими порціями.

🍏 Їсти бажано в один і той же час, який ви повинні встановити собі самі (у зв’язку із характером праці), але не пізніше 8 години вечора.

🍏 Ні в якому разі не пропускати сніданок і не голодувати увесь день, щоб потім наїстися за вечерею, незадовго до сну. Чашечка кави – це не сніданок. Повноцінний сніданок дає енергію організму на весь день.

🍏 Але не потрібно кидатися від однієї крайності в іншу – безперервно перекушувати. Повноцінний обід краще декількох чаїв із бутербродами.

🍏 Поспостерігайте за собою – можливо, ваші часті прийоми їжі викликані хвилюваннями або тривогою. Тому потрібно поступово позбавитися від цієї шкідливої для здоров’я звички.

🍏 Не "заїдати" поганий настрій, тривогу або депресію.

🍏 Ніколи не їсти "за компанію", якщо немає апетиту.

🍏 Склянка води без газу за півгодини до їжі зменшує апетит.

🍏 Їжу потрібно починати з нежирного супу або салату.

Читайте також: Чому ми переїдаємо та як налагодити стосунки з їжею. Поради 3-х психологів 

🍏 Слідкувати за розміром порцій і не брати добавки.

🍏 При епізодичному переїданні необхідно наступного дня влаштувати розвантажувальний день, наприклад, 2 літри знежиреного кефіру або молока, або 1 кг кабачків і 200 г нежирного м’яса за день. При цьому воду або чай можна пити без обмежень.

🍏 Їсти повільно, ретельно пережовуючи. При швидкому поглинанні їжі відчуття насичення "відстає" від кількості поглинутої їжі. Внаслідок чого з’їдається зайва кількість їжі.

🍏 При вживанні будь-якої рідини за столом (соки, молоко та ін.) її потрібно пити маленькими ковтками – принцип цієї поради такий самий, як і попередньої.

🍏 Купувати продукти за попередньо складеним списком.

🍏 Не купувати продукти у стані голоду.

🍏 Купуючи продукти, завжди читати етикетку про склад (жири, вуглеводи, кілокалорії).

🍏 Не довіряти словам "дієтичний" або "низькокалорійний", дивитися на цифри.

🍏 Смажити у посуді з антипригарним покриттям без жиру, краще тушкувати.

🍏 Вести щоденник харчування.

Бережімо себе.

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог, спеціально для УП. Життя

Ця публікація не є редакційною статтею і відображає винятково точку зору автора.

Читайте також: 12 міфів про харчування, які розвінчує наука: сніданок, кава, вода, глютен, лактоза та наша "худа-повна" фігура





Головне на сайті