7 простих кроків, які допоможуть зробити ваше харчування більш здоровим

Катерина Хорощак — 6 листопада 2021, 11:00

Якщо ви будете дотримуватися простих правил у харчуванні, то зможете забезпечити добову потребу в ключових харчових речовинах – білках, жирах, вуглеводах, харчових волокнах, вітамінах, мінералах, мікроелементах тощо.

Так ви зможете підвищити фізичну і розумову працездатність та знизити ризик небезпечних захворювань.

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, як має виглядати тарілка при здоровому способі харчування – це підказка для збалансованого щоденного меню.

Скільки овочів, фруктів та ягід обов’язково мають бути у вашій тарілці

З’їдайте не менше 300 г овочів та 200 г фруктів і ягід на день. Найкраще додавати овочі до кожного прийому їжі – цілий овоч чи кілька ложок салату до страви.

Важливо, щоб вони становили приблизно від чверті до третини вашого раціону. У цю кількість не варто включати картоплю, адже вона крохмалиста, містить мало клітковини й багато калорій.

"Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, та інші овочі. Стигле яблуко – чудовий варіант перекусу й майже половина мінімальної норми. Також корисні груші, апельсини, банани, виноград, абрикоси тощо", – радять у міністерстві.

Веганство та вік: як рослинна дієта може допомогти дорослому поколінню покращити стан здоров'я?

Здорове харчування передбачає споживання м’яса птиці, риби, телятини тощо

2–3 рази на тиждень варто їсти рибні страви і хоч одну з них – з морської жирної риби. Це може бути судак, короп, минтай, хек, лосось, несолоний оселедець та інші.

Щодня варто з’їдати 1–2 яйця.

Не вегани і не вегетаріанці: хто такі пескетаріанці та що вони їдять?

Намагайтеся вживати одну порцію (75 г) бобових і горіхів на добу

Це може бути квасоля, горох, червона сочевиця та нут.

Споживайте щодня дві столові ложки різноманітних несолоних та несолодких горіхів

Найбільша харчова цінність – у волоських горіхах.

Горіхи: чому вони корисні, в які страви їх варто додавати, та як правильно зберігати

Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам

Це вівсяна, гречана та пшенична каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці.

Випічки з білого борошна краще споживати менше, особливо якщо в ній багато солі та цукру.

Хліб шкідливий чи корисний? І який варто обирати? Пояснення

Тарілка здорового харчування

Намагайтесь їсти нежирні і несолодкі молочні та кисломолочні продукти 2-3 рази на день

Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану.

Кальцій, який міститься в них, засвоюється організмом найкраще. Обирайте продукти без цукру та з невисокою жирністю. Споживання вершкового масла слід обмежити.

Стежте за тим, що написано на етикетках продуктів, та обирайте ті, що містять менше солі та вільних цукрів.

10 простих шляхів контролювати свою пристрасть до цукру

Вживайте достатню кількість води, пийте, коли відчуваєте спрагу, адже зневоднення – також небезпечний стан для здоров’я.

Обмежте споживання калорійних, солодких напоїв, не вживайте алкогольні напої.

Вас також може зацікавити:

Чому саме зараз вам потрібне збалансоване харчування. Пояснення і меню

12 міфів про харчування, які розвінчує наука: сніданок, кава, вода, глютен, лактоза та наша "худа-повна" фігура

Адаптувати організм та залишатися здоровим: 5 порад, як харчуватися восени

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні