Чи буде платна медицина без декларації з лікарем у 2019-му: відповідає МОЗ

— 10 грудня 2018, 17:45

Нині медичні послуги сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів у комунальних медичних закладах для всіх пацієнтів безоплатні.

Кожен другий українець вже обрав свого лікаря. Водночас, решта ще не підписали декларацій.

У деяких ЗМІ та в соцмережах поширюється неправдива інформація, що начебто послуги сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів будуть платними для пацієнтів без декларації з 2019 року.

МОЗ на сторінці у Facebook розповіли, як це буде насправді.

За пацієнтів, які не підписали декларації та проживають на території обслуговування медичного закладу, комунальний медзаклад буде отримувати оплату від Національної служби здоров'я (НСЗУ) до червня 2019 року включно.

Навіть з липня 2019 року пацієнтам, які не обрали свого сімейного лікаря або знаходяться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, надасть безоплатно медичну допомогу у невідкладному стані.

Також від липня 2019 почне діяти программа "Безкоштовна діагностика".

У програму ввійдуть понад 50 медичних послуг — аналізів, інструментальних досліджень (рентгени, УЗД та інші) і послуг вузькопрофільних спеціалістів. Ці медичні послуги на 100% оплатить Національна служба здоров’я.

Фото Depositphotos/yasobchuk1

Однак, послуги можна буде безоплатно отримати тільки за направленням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Пацієнт може сам обрати медзаклад, у якому отримуватиме медичні послуги програми "Безкоштовна діагностика". Головна умова – цей заклад має бути приєднаний до програми. З липня 2019 року шукайте наліпки "Безкоштовної діагностики" на дверях вашої поліклініки.

З 2020 року гроші підуть за пацієнтом до лікарень. Разом з ухваленням Державного бюджету на 2020 рік буде затверджена програма медичних гарантій, в якій визначатиметься конкретний перелік безоплатних послуг та ліків для кожного.

Гарантований пакет послуг, який безоплатно надається сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами, у 2019 році не зміниться. І наступного року всі пацієнти можуть розраховувати на консультацію лікаря, на спостереження за загальним станом здоров’я, проведення профілактики.

Сімейний лікар, терапевт чи педіатр призначає лікування та виписує рецепти, за якими у тому числі можна отримати препарати за програмою "Доступні ліки", виписує лікарняні, видає довідки. Також лікарі первинки мають у своєму арсеналі 8 базових лабораторних і інструментальних досліджень.

Вас може також зацікавити:

Реклама:

Головне сьогодні