Крабові палички: з чого вони складаються, корисні вони чи шкідливі

Ви плануєте приготувати на свята салат з крабових паличок?

А ви знаєте, з чого ці палички складаються і чи корисні вони? Це пояснює видання Healthline.

Якщо коротко, крабові палички – це оброблене м’ясо риби, "морський хот-дог".

Фото: tycoon/Depositphotos

Крабові палички зроблені з сурімі – свіжої риби, з якої повибирали кістки, вимили жири і зайві шматочки, а потім подрібнили на пасту. Грубо кажучи, рибний фарш.

У цю пасту, крім риби, подрібнюють інші інгредієнти, і аж потім термічно обробляють і стискають у форму крабових паличок.

РЕКЛАМА:

Хоча крабові палички виготовляють з морепродуктів, загалом у них немає крабів.

Хіба що трішки екстракту крабу додають іноді для аромату.

Сайда м'якого кольору та запаху зазвичай використовується, щоб робити сурімі.

Цю рибу також використовують, щоб робити рибні палички та інші паніровані рибні продукти.

КРАБ І КРАБОВІ ПАЛИЧКИ: ЯКА РІЗНИЦЯ

Справжній краб має набагато більше поживних речовин у порівнянні з крабовими паличками.

Ось порівняльна таблиця 85 г "імітованого краба" і краба камчатського:

Хоча в обох схожа кількість калорій, але пригляньтеся детальніше.

У "несправжньому" крабі 61% калорій з вуглеводів, тоді як в справжньому 85% калорій - це білки.

Також справжній краб у порівнянні з паличками має набагато більше різних вітамінів та мінералів, включаючи вітамін В12, цинк та селен.

Частково це пов'язано з тим, що деякі поживні речовини промивають під час обробки сурімі.

З іншого боку, справжній краб схильний мати більше натрію порівняно з "імітованим".

А ще у палички та справжній краб часто додають сіль, кількість солі залежить від бренду.

Справжній краб багатий на жирні кислоти omega-3 порівняно з "імітованим".

Хоча багату на omega-3 олію можуть додавати до крабових паличок, це не поширене явище.

Фото: bandd/Depositphotos

ІНГРЕДІЄНТИ КРАБОВИХ ПАЛИЧОК: З ЧОГО ЇХ РОБЛЯТЬ

Головний інгредієнт крабових паличок сурімі. Зазвичай це 35-50% ваги продукту.

Інші основні інгредієнти крабових паличок:

Зазвичай це другий найпоширеніший складник крабових паличок.

Вода потрібна для правильної текстури та контролю вартості продукту.

Крохмаль з картоплі, кукурудзи, пшениці чи тапіоки часто використовують, щоб формувати супріні і робити його придатним для заморожування.

Хоча, якщо надлишок крохмалю використовують для зниження витрат, продукт може стати м’яким та липким.

Найпоширенішим є яєчний білок. Можуть використовувати і сою.

Це збільшує вміст білків у крабових паличках і покращує їхню текстуру, колір та блиск.

Вони допомагають продукту витримувати заморозку та розморозку.

Також додають солодкавий присмак.

Соняшникову, соєву чи іншу овочеву олію іноді додають для покращення текстури, білизни "серединки" та продовження терміну придатності.

Окрім смаку, сіль допомагає рубаній рибі набувати форми густого гелю.

Хлорид калію має ті самі функції.

Після поєднання цих інгредієнтів з консервантами та іншими добавками "крабова" суміш готується і стискається до бажаної форми.

Її також вакуумно запаковують та пастеризують, щоб убити потенційно шкідливі бактерії.

Ще ряд добавок, включаючи не дуже бажані, зазвичай додають для імітації бажаного кольору та смаку.

Поширеними добавками в крабові палички є:

  • Гелі: допомагають складникам триматися купи і стабілізують продукти. Наприклад, каррагінан та ксантан.
  • Червоні барвники: кармін, барвник, що виготовляється з пігментів тіла самиць червця. Його широко використовують для червоного забарвлення крабових паличок. Може ще бути паприка, буряковий сік та лікопен з помідорів.
  • Глутамати: глутамат натрію і схожий компонент, інозинат натрію, можуть бути підсилювачами смаку.
  • Інші ароматизатори: може бути екстракт справжнього краба, штучні ароматизатори краба і приправа мірін.
  • Консерванти: бензоат натрію та різні фосфатні добавки.

Зазвичай FDA називає ці складники безпечними. Деякі дослідження вказують, що деякі добавки можуть шкодити здоров’ю, але для остаточної відповіді потрібні додаткові дослідження.

Втім, деякі бренди використовують більш натуральні складники на кшталт горохового крохмалу, тростинного цукру, морської солі, харчових волокон вівсянки тощо.

Реклама:

Головне сьогодні