Жива музика допомагає подолати біль у хребті – науковці

— 3 квітня 2017, 14:00

Науковці Ізраїлю та США показали, що терапія живою музикою може усувати післяопераційний біль у пацієнтів із захворюваннями хребта ефективніше, ніж медикаменти.

Один із факторів, здатних впливати на післяопераційне відновлення людей із проблемами опорно-рухового апарату, є музична терапія, йдеться на NakedScience.

Жива музика може подолати біль у хребті. Фото Maridav/Depositphotos

У новій роботі фахівці з Медичного центру Маунт-Синай і Центру музики Луї Армстронга провели експеримент з 60 пацієнтами, які перенесли різні типи спондилодезу (операції на хребті).

Результати свого дослідження фахівці опублікували в The American Journal of Orthopedics.

Автори розділили добровольців на дві групи: протягом 72 годин після операції обидві отримували стандартний догляд.

[L]Додатково учасники експериментальної групи проходили індивідуальну 30-хвилинну сесію музичної терапії, під час якої слухали композиції у живому виконанні, співали і відстукували ритми, а також займалися візуалізацією і контролем дихання під керівництвом психотерапевтів.

Потім учасники дослідження оцінювали біль за 10-бальною шкалою, заповнювали шкалу кінезіофобії (страху руху), шкали депресії і тривожності.

Результати показали, що після сеансу музикотерапії суб'єктивний рівень больових відчуттів в експериментальній групі в середньому знизився більш ніж на один пункт (з 6,20 до 5,09) порівняно з початком експерименту.

У контрольній групі показник на момент тестування зріс: з 5,20 до 5,87 бала.

"Біль – явище суб'єктивне і особисте, тому вимагає індивідуального підходу. Сертифіковані, ліцензовані музичні терапевти можуть адаптувати програму лікування до переваг пацієнта і його переживання болю", – розповіла співавторка дослідження Джоанн Леві.

Раніше повідомлялося, що Голландський учений вивів формулу найпозитивніших пісень останніх 50 років.

Доктор Джейкоб Джолідж довів, що трек гурту Queen "Don't Stop Me Now" – перший серед найпозитивніших пісень.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні