3,5 тисячі за 4 дні: в Ужгороді масово вакцинуються люди

— 28 жовтня 2019, 18:05

За чотири останні дні в Ужгороді вакцинувалося 3,5 тисячі людей від дифтерії, а пункти щеплення працювали на вихідних.

Про це на брифінгу в Закарпатській ОДА повідомила Єлизавета Біров, в.о. директора департаменту охорони здоров'я, пише Укрінформ.

"З четверга 24 жовтня по 27 жовтня в Ужгороді від дифтерії щепилося 3558 чоловік, з них 400 – студенти. Пункти щеплення працювали і в суботу, і в неділю" – повідомила Біров.

З п'ятниці, 25 жовтня, в Закарпатській області нових випадків дифтерії не зареєстровано. Фото: billiondigital/Depositphotos

За її словами, кампанію з ревакцинації провели також в облдержадміністрації.

У медпункті ОДА від дифтерії отримали щеплення 68 службовців, деякі прийшли зі своїми родинами.

З п'ятниці, 25 жовтня, в Закарпатській області нових випадків дифтерії не зареєстровано.

Ситуація стабілізувалася, інфекцію локалізовано, заявила Біров.

Вона також повідомила, що кампанію зі створення колективного імунітету проти дифтерії в області продовжать. Але стверджує, що студентів вакцинуватися не примушують.

Зараз на Закарпатті рекомендують робити щеплення дітям до року, з огляду на те, що первинний імунітет має велике значення, зазначила заввідділу епідеміологічного нагляду і профілактики інфекційних захворювань Закарпатського лабораторного центру МОЗ України Вікторія Тимчик.

Також, за її словами, в групі ризику підлітки від 16 років, оскільки тільки половина із запланованої кількості вакциновані.

А ще дорослі – серед них тільки 34% ревакцинованих.

– Крім того, що серед населення незначна увага приділяється ревакцинації, ситуація ускладнюється ще й тим, що значна кількість закарпатців постійно перебуває на роботі за кордоном. А за статистикою – саме дорослі переважно хворіють на дифтерію в Україні," – зазначила Тимчик.

У містах регіону пункти щеплень також працювали на вихідних. Попит на вакцинацію на Закарпатті зараз високий, зазначила Тимчик.

Нагадаємо, що 24 жовтня до обласної інфекційної лікарні потрапило 15 людей з клінічними ознаками дифтерії.

Про те, що відбувається в Ужгороді, детально розповідає Василь Решетар, начальник управління охорони здоров’я Ужгородської міськради:

"Після того, як у п’ятикурсника медичного факультету УжНУ діагностували дифтерію, ми почали обстеження контактів хворого.

Загалом в обласну інфекційну лікарню скеровано 15 осіб, в яких був виявлений збудник дифтерії".

За його словами, у двох з цих госпіталізованих проявилися клінічні ознаки дифтерії, оскільки пройшов інкубаційний період. Хоча вони потрапили до лікарні без скарг.

Випадки дифтерії виявили вперше за 9 років в Ужгороді та вперше за 8 – в Закарпатській області.

Вас також може зацікавити:

Дифтерія та правець. Симптоми, лікування, вакцина. ФОТО

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні