ПОДКАСТ: Чи є вітаміни у зимових овочах та фруктах. Пояснює біолог

12640
15 січня 2020

Чи було у вас таке, що хтось діставав коробочку з вітамінами й казав: "Треба приймати, бо що робити овочі вже не ті!"

Вас хвилює, чи містить сучасний томат, стільки ж вітамінів, що й той, яким ви смакували в дитинстві?

Чи може ви досі боїтеся їсти огірки взимку?

Якщо так, то подкаст про вітаміни у фруктах та овочах маст для прослуховування. 

Розбираємось у вітамінах разом з кандидатом біологічних наук Олексієм Коваленко.

Медичний подкаст "Температура – нормальна" виходить щоп’ятниці. Підписуйтесь на наш подкаст у додатках Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, Overcast, RSS.

Цей подкаст був у ефірі 6 грудня 2019 року. Переслухати його можна тут:

З цього подкасту ви дізнаєтесь:

  • Чому овочі та фрукти все ще корисні;
  • Чому несезонні овочі та фрукти кращі, ніж їхня відсутність;
  • Чому люди, які люблять піцу, рідше хворіють на рак.

Які вони сучасні овочі та фрукти?

Брак вітамінів в сучасних овочах та фруктах це міф.

Звичайно, сорти змінюються. Ми зараз їмо не ті банани, які їли люди у середині 20 століття, бо це був зовсім інший сорт, який мав іншу смакову гаму.

Зміна смаку помідорів, огірків, баклажанів це природно. Сам загальний стан рослини, лишається приблизно однаковим.

На те, що є всередині продукту більше впливає навіть не сорт, а випадкові умови вирощування.

Loading...

На склад біологічно активних сполук всередині фруктів та овочів може впливати ґрунт. 

Але це не основний фактор. Теза, що ґрунти виснажені, а значить овочі та фрукти не можуть бути поживними, перебільшена.

Ґрунт почуває себе добре в тих місцях, де сільським господарством займаються з розумом, де поповнюється склад гумусового шару, мікроелементний склад тощо.

На вміст вітамінів більше впливає режим освітлення, зволоження та зберігання.

Візьмемо капусту. Вона суттєво втрачає вітаміни під час зберігання. 40% вітаміну С втратиться за дня три, якщо капуста полежить за температури 20°C. І через три тижні якщо при нулі.

Навіть за допомогою гідропонних культур, коли овочі/фрукти зростають у суміші води та інших розчинених мінеральних речовин, можна підібрати такі концентрації, що ваш продукт буде цілком пристойним.

Такий експеримент робили в умовах Антарктиди й виростили прекрасні фрукти та овочі.

Якщо казати про гірший смак, наприклад, помідорів, то селекція томатів в останні роки задовольняла інтереси не покупця, а продавця.

Продавцю вигідно, щоб помідор мав потужний покрив, щоб він довго лежав, не гнив, мав міцну консистенцію.

Але за все треба платити: це погіршило смакові якості. Люди, які кажуть, що не можуть знайти смачного помідора, мають рацію. 

Але сорти є різні. І деякі з них ще смачніші, ніж ті, що ви їли у 90-х чи 80-х роках.

До речі, яблука, які довго не темнішають, і які звинувачують у відсутності заліза, теж корисні.

Як термічна обробка впливає на користь фруктів та овочів

Якби прихильники сироїдіння потрапили у 17 сторіччя, то мали б іншу проблему: тоді вважалось, що термічно необроблені овочі в жодному разі не можна їсти.

Було багато забобон щодо огірків. Наприклад, один англійський дипломат писав про те, що якийсь пан помер саме від огірка, або як раніше казали від коров'ячої їжі. 

А тогочасні детективи припускали, що вбиту людину могли нагодувати "колючою динею" ще одна назва огірка. Вважалось, що людина могла померти саме тому, що їла огірки термічно необробленими.

Тоді були одні міфи зараз інші. 

Чому люди стають прихильниками сирої їжі?

Це так звана натуралістична помилка: те, що є більш природне, воно і є більш корисне; що ми менше у щось втручаємось тим воно краще.

Але правда, як завжди, посередині. Одні речі краще вживати сирими. Інші приготованими. А деякі й так, і так.

Якщо ми боремось за те, щоб в раціоні було багато водорозчинних вітамінів, які руйнуються під час термічної обробки, то звісно, треба подумати над тим, як цю термічну обробку зменшити.

Наприклад, ви полюєте за вітаміном С. Тоді краще їсти салат з сирої капусти.

Якщо ж вам потрібні жиророзчинні вітаміни, які там є, наприклад, вітаміни К, Е та А, то капусту корисніше потушкувати.Такі вітаміни краще засвоюються в нашому організмі, саме після термічної обробки. 

Те саме з каротиноїдом та лікопеном з помідора: якщо вам потрібні ці речовини, краще їсти не салат з сирого, а віддати перевагу перевареному помідору.

Ми зараз їмо не ті банани, які їли люди у середині 20 століття.
Фото AnatolX/Depositphotos

Цього року на антинобелівську премію було висунуто дослідження науковця, який встановив кореляцію між споживанням піци та частотою захворювання на рак.

Ті, хто регулярно вживав справжню італійську піцу, менше хворіли на рак.

Як пояснювали це автори дослідження. 

По-перше, піца це маркер середземноморської дієти.

По-друге, якщо це справжня італійська піца, то там є натуральна оливкова олія та термічно оброблені помідор з лікопеном. 

Отож найбільш правильний вибір це міксувати це все. Їсти якомога більше різноманітних продуктів, при чому, по-різному приготованих.

До речі, був цікавий експеримент з броколі. Дослідники намагались зрозуміти, який метод приготування найкраще зберігає корисні речовини продукту. Найбільше вітамінів зберігалося під час приготування у мікрохвильовій печі. 

Це щодо ще одного міфу, що продукти після мікрохвильової печі, не мають нічого корисного.

Чи небезпечно їсти овочі не в сезон?

Серйозну небезпеку для здоров’я несе бідний раціон.

Так, несезонні овочі та фрукти можуть містити підвищенні дози нітратів, але загалом їх рівень та шкода серйозно перебільшена.

Про це вже багато хто говорить, але ще довго будуть боятися ранніх кавунів та зимових огірків.

Щоб отримати дійсно шкідливі концентрації нітратів, огірки треба їсти в надзвичайно великій кількості, або з’їсти 2 кілограми шпинату, наприклад. 

Салат взимку з помідора та огірка це чудова ідея. Не варто обмежуватись лише сезонними фруктами й овочами.

Чи потрібні організму синтетичні вітаміни?

Аналіз 277 досліджень, в яких загалом брало участь майже мільйон людей, показав, що синтетичні вітаміни та харчові добавки це марна витрата грошей.

Здоровим людям на питання, чи варто приймати синтетичні вітаміни, можна відповісти "ні". 

В яких випадках прийом синтетичних вітамінів є обґрунтованим:

  • ви плануєте вагітність;
  • у вас остеопороз, і ви не можете отримати достатньо вітаміну Д чи кальцію з вашого раціону;
  • вам встановили дефіцит вітаміну В12;
  • у вас є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, які заважають всмоктуванню корисних речовин або ви перенесли операцію зі зміни форму шлунку.

Отож їжте! 

Їжте смачно, різноманітно і без страху.

Наталя Бушковська, УП.Життя

Титульна світлина Syda_Productions/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Сезон без авітамінозу: доступні овочі та небанальні ідеї страв

Консервувати, сушити чи морозити? Чи вмієте ви заготувати овочі та фрукти до зими: ТЕСТ

Ягода з нікотином або трохи про баклажани. Рецепти приготування

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

powered by lun.ua