Ягода з нікотином або трохи про баклажани. Рецепти приготування  

24832
28 липня 2019

Сезон синього барона розпочався!

Ні-ні, жодних нових політичних сил не з’явилось.

Ми про хороше. Про баклажани.

 Фото Arsgera/Depositphotos

Пропускати сезон баклажанів не варто. Хоча б тому, що ці овочі дуже корисні. 

Основна інформація про нашого героя:

🍆 баклажан – це ягода! Хоча ви навряд покладете її до фруктового салату. Його ще називають "гірким помідором";

🍆 цей продукт містить... нікотин.  Баклажан іноді має гіркий присмак. Це все через насіння, яке містить ті ж нікотинові алкалоїди, що і його родич – тютюн;

🍆 у баклажанах є речовина насунін. Науковці припускають, що вона сприятливо впливає на нервову систему;

🍆 краще не їсти баклажани сирими (якщо колись захочеться). Це спричинить проблеми з травленням;

🍆 рослинний пігмент антоціан, який міститься у баклажанах, – корисний для серця.

  

Як обирати баклажан

"Баклажани тепер мають низку сортів, які дуже різняться за розміром, формою та кольором.

За своєю ж поживною цінністю вони дуже схожі. На склад мікро та макроелементів більше впливають умови вирощування", – пояснює кандидат біологічних наук, ботанік, Олексій Коваленко.

Поради щодо вибору баклажанів універсальні: шкірка має бути цілою, без пошкоджень та зморшок, пружною від натиску.

Науковець стверджує, що у більш сучасних сортах, таких як фіолетові та білі баклажани, менше гіркуватості.

Як готувати баклажани

Головний лайфхак: щоб позбавитись гіркоти, баклажани варто натерти сіллю перед приготуванням.

"Це також зменшить кількість олії, необхідної для приготування, як і кількість калорій у страві. 

Насіння та шкірка корисні частини баклажана, а от зелена чашечка при основі плоду має бути безжально видалена", – розповідає біолог.

Способів приготування баклажанів – безліч!

 Фото bit245/Depositphotos

Найкраще з ними поєднуються такі продукти:

Часник. Особливо він доречний під час смаження. Аромат смажених з часником баклажанів нагадує запах грибів.

Трави. Базилік, майоран, орегано та м’ята – чудово відтіняють смак цієї ягоди.

Моцарела. Ідеальність цього поєднання довела італійська кухня. Але й інші види сиру чудово смакують у страві з "синенькими".

Шоколад. Так, ви будете здивовані, але ця страва є традиційною на узбережі Амалфі – муніципалітету провінції Салерно.

Баклажани є невід’ємними інгредієнтами національних страв деяких країн. 

Ось певно чи не найвідоміші:  

🍆 вегетаріанська французька класика "Рататуй",

🍆 грецька "Мусака",

🍆 італійські баклажани по-пармські,

🍆 рулетики з баклажанами (популярні в різних країнах).

Кулінарна блогерка та фуд-журналістка Вікторія Попін (Picante Cookingнадала "Українській правді. Життя" ці популярні рецепти.

Насолоджуйтесь.

Рататуй. Фото Вікторія Попін/Picante Cooking

Рататуй як у однойменному мультфільмі

"Рататуй це класична страва з французького регіону Прованс. 

У своєму оригінальному вигляді досить непримітна. Це просто овочеве рагу з баклажанів, цукіні, помідорів і солодкого перцю, без всякої романтики і вишуканості. 

Інша справа мультяшна версія рататуя. Вона виглядає набагато красивіше, і на смак також цікавіша. 

Овочі не зливаються в одне ціле, а кожен має свій характерний смак. До того ж, в цій версії рататуя помірна кількість олії", розповідає Вікторія Попін. 

Інгредієнти для соусу (піперада):

  • 2 червоних солодких перця (розрізати уздовж навпіл, видалити серцевину);
  • 30 мл оливкової олії;
  • 2 зубчики часнику (розчавити);
  • 1 ріпчаста цибуля (дрібно порізати);
  • 350 грам помідорів (ошпарити окропом, шкірку зняти, насіння видалити, дрібно порізати);
  • 1 гілка тим'яну;
  • 1 лавровий лист;
  •  3 гілки петрушки без листя;
  • сіль до смаку.

Інгредієнти для овочів:

  • 2 цукіні середнього розміру (тонко порізати кружальцями);
  • 2 баклажани середнього розміру (тонко порізати кружальцями);
  • 5 помідорів середнього розміру (тонко порізати кружальцями);
  • 50 мл оливкової олії;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 гілка тим'яну (тільки листочки);
  • сіль до смаку.

Приготування:

Приготування соусу: 45 хвилин

Час приготування: 2 години 30 хвилин

Загальний час приготування: 3 години 15 хвилин

🍆 Розігріти духовку до 200°С.

🍆 Перець викласти в жаротривкий посуд зрізом вниз і поставити в розігріту духовку. Пекти приблизно 10 хвилин, поки перець не розм'якне й шкірка не почне чорніти.

🍆 Перець дістати з духовки, накрити фольгою і залишити на 10 хвилин. За цей час шкірка почне відставати від м'якоті. Шкірку зняти, а перець не дуже дрібно порізати.

🍆 На пательні розігріти оливкову олію, додати цибулю і часник й томити до м'якості.

🍆 Додати помідори, томити, помішуючи, приблизно 10 хвилин, поки не розм'якнуть, додати перець і інші інгредієнти для піперади. Посолити за смаком й томити до м'якості перцю, ще приблизно 10 хвилин.

🍆 Духовку розігріти до 140°С.

🍆 Піпераду зняти з вогню, видалити трави і викласти на дно жаротривкої форми (пательня приблизно 24 см діаметром).

🍆 Овочі викласти у форму на піпераду, за принципом доміно, чергуючи баклажани, цукіні і помідори.

🍆 Оливкову олію і часник помістити в чашу блендера і добре збити.

 🍆 Змастити отриманою олією поверхню овочів й щедро посолити. Рівномірно розподілити листочки тим'яну по поверхні.

 🍆 Прикрити жаротривке блюдо фольгою й поставити в розігріту духовку. Пекти 2 години, поки овочі повністю не розм'якнуть. Зняти фольгу і пекти ще 30 хвилин, щоб випарувалася зайва рідина. Дістати з духовки і подавати як гарнір або самостійну страву.

🍆 Рататуй дуже добре смакує також і в холодному вигляді.

Мусака. Фото Вікторія Попін/Picante Cooking


Мусака

"Ця ситна та ароматна запіканка, однозначно заслуговує на звання однієї з найцікавіших та найсмачніших страв грецької кухні.

 Мені найбільше смакує мусака на баранячому фарші. Вона дуже виразна смаком й смак баранини чудово поєднується з баклажанами. 

Також її можна готувати й з яловичиною. Оскільки й в самій Греції готують обидва варіанти мусаки", розповідає блогерка. 

Інгредієнти:

  • 3 великих баклажани;
  • оливкова олія;
  • 20 грамів сиру Грана Падано, Пармезану або іншого твердого сиру (дрібно натерти).

Інгредієнти для фаршу:

  • оливкова олія;
  • 400 грам фаршу з баранини (можна також використовувати яловичий);
  • 1 цибулина (дрібно порізати);
  • 2 зубчики часнику;
  • 3 помідори (почистити та порізати кубиками);
  • 2 ст.л. томатної пасти;
  • 125 мл червоного сухого вина;
  • 1 ст.л. цукру;
  • сіль та чорний мелений перець до смаку;
  • 1 ч.л. меленої кориці;
  • 1 ч.л. сушеного орегано.

Інгредієнти для сирного соусу:

  • 50 грам вершкового масла;
  • 50 грам борошна;
  • 500 мл молока;
  • щіпка мускатного горіха;
  • 100 грам напівтвердого сиру (можна використовувати сулугуні або тверду моцареллу);
  • 3 жовтки.

Приготування:

🍆 Духовку розігріти до 180°С.

🍆 Баклажани порізати пластинками по довжині та обсмажити з двох сторін, на невеликій кількості оливкової олії на пательні-гриль чи просто на сковорідці з товстим дном до напівготовності. Скласти на тарілку та відставити в сторону.

🍆 У глибокій пательні розігріти оливкову олію, додати цибулю і смажити, помішуючи, до м'якості цибулі.

🍆 Вичавити часник і додати фарш. Обсмажувати до побіління фаршу та додати помідори. Тушкувати все разом, час від часу помішуючи, 2-3 хвилини, до м'якості помідорів.

🍆 Додати вино, сіль до смаку, корицю, орегано, томатну пасту та цукор, добре перемішати все разом і тушкувати ще 3-4 хвилини, поки не залишиться зайвої рідини. Приправити чорним меленим перцем й зняти з вогню.

🍆 У невеликому сотейнику, на середньому вогні, розтопити вершкове масло та додати борошно. Добре перемішати й обсмажувати до золотистості.

🍆 Влити молоко та додати мускатний горіх. Довести до кипіння та варити, постійно помішуючи, поки соус не почне густіти. Зняти з вогню й ввести по одному жовтки, інтенсивно мішаючи після додавання кожного жовтка. Додати тертий сир та ще раз добре перемішати.

🍆 Жаротривкий посуд змастити тонким шаром оливкової олії та викласти на дно баклажани. Зверху посолити та викласти зверху половину фаршу. Викласти на фарш другий шар баклажанів і розподілити решту фаршу. Накрити фарш рештою баклажанів.

🍆 Викласти зверху соус та розрівняти по всій поверхні мусаки.

🍆 Посипати тертим твердим сиром й поставити до розігрітої духовки. Пекти 35-45 хвилин. Мусака повинна добре підрум'янитись, а баклажани повністю розм'якнути.

🍆 Дістати мусаку з духовки. Залишити при кімнатній температурі на 10 хвилин, щоб спав жар та подавати.

Баклажани по-пармські. Фото Вікторія Попін/Picante Cooking

Баклажани по-пармські

Як стверджує популярний італійський кулінарний портал "Giallo Zafferano", цю страву обожнюють по у всіх регіонах Італії. 

Вона вимагає не так багато інгредієнтів, але завжди викликає овації за столом.

Інгредієнти:

  • 2 середніх баклажани (почистити, порізати кружальцями);
  • 3 кульки моцарелли (порізати кружальцями);
  • 2 яйця (добре збити виделкою);
  • борошно;
  • оливкова олія;
  • 60 грам сиру Пармезан (дрібно натерти);
  • сіль до смаку.

Для соусу:

  • 1 кг стиглих помідорів (шкірку зняти, попередньо ошпаривши, дрібно порізати);
  • 1/2 пучка базиліку (тільки листя);
  • 3 зубки часнику (розчавити);
  • 4 ст.л. оливкової олії;
  • сіль до смаку;
  • 1 середня цибулина (дрібно порізати).

Приготування:

Необхідний час: 1 година 30 хвилин

🍆 Баклажани почистити, порізати не надто тонкими кружечками. Помістити в сито і щедро посолити. Залишити на 20-40 хвилин.

🍆 Щоб приготувати соус у невеликому сотейнику розігрійте оливкову олію. Додайте цибулю, сіль і готуйте до м'якості. Додайте помідори й варіть, помішуючи, 20-25 хвилин, поки зайва рідина не випарується. Додайте базилік і часник, перемішайте, доведіть до кипіння і зніміть з вогню. 

🍆 Розігрійте духовку до 180 ᵒС.

🍆 Шматочки баклажанів сполосніть під холодною проточною водою. У великій сковороді розігрійте оливкову олію. Кожен шматочок баклажана спочатку обкатайте в борошні, потім в яйці й викладіть на сковорідку. Обсмажуйте з двох сторін, на середньому вогні, до рум'яної скоринки (не до повної готовності).

🍆 На дно жаротривкої форми налийте трохи соусу і злегка присипте тертим Пармезаном. Викладіть кружечки баклажана в один шар. Зверху щедро політь соусом і ще раз посипте пармезаном і викладіть кружечки моцарелли.

🍆 Накрийте моцарелу кружечками баклажана, вилийте решту соусу і посипте щедро Пармезаном.

🍆 Вставите форму в розігріту духовку і печіть 30-40 хвилин. Верх повинен гарненько підрум'янитися, а зайва рідина випаруватися.

🍆 Подавайте баклажани по-пармськи гарячими. Але як стверджує авторка блогу, холодними вони теж чудово смакують.

Рулетики з баклажанів з сиром фета. Фото Вікторія Попін/Picante Cooking

Рулетики з баклажанів з сиром фета

"Не стандартна закуска з багатою смаковою гамою. 

Печені в духовці пластинки баклажанів з оливковою олією з часником та базиліком, загорнуті у рулет з начинкою з солонуватого сиру Фета та багатими смаком в'яленими помідорами. 

Страва для всіх любителів баклажанів та середземноморської кухні. Саме середземноморські смакові акценти домінують у цих рулетиках.

При бажанні, цю закуску можна приготувати заздалегідь і тримати в холодильнику, склавши у лоток чи на тарілці, накривши фольгою або харчовою плівкою", розповідає про страву Вікторія Попін. 

Інгредієнти:

  • 1 великий баклажан (порізати тонкими довгими пластинками);
  • 80 грам сиру Фета (порізати на стільки брусочків, скільки вийшло пластинок баклажана);
  • 80 грам в'ялених помідорів;
  • оливкова олія;
  • сіль до смаку;
  • чорний мелений перець до смаку;
  • бальзамічна глазур для поливання (можна без неї).

Для ароматної олії:

  • 70 мл оливкової олії;
  • 2 зубці часнику (почистити);
  • 2 гілки базиліку (тільки листя).

Приготування:

🍆 Духовку розігріти до 180ᵒС.

🍆 Деко чи жаротривкий посуд змастити олією. Викласти пластинки баклажанів і змастити їх також тонким шаром олії, використовуючи для цього кулінарний пензлик.

🍆 Покласти баклажани до розігрітої духовки і пекти 5-7 хвилин, поки вони почнуть м'якнути і рум'янитись.

🍆 Тим часом в чашу блендера помістити всі інгредієнти для ароматної олії й збити до однорідності. Дістати баклажани з духовки, змастити ароматною олією їх поверхню, посолити до смаку і вставити в духовку ще на 1-ну хвилину.

🍆 Дістати печені баклажани з духовки і покласти на кожен по великому шматку в'яленого помідора та по бруску сиру Фета.

🍆 Згорнути кожну пластинку баклажана у рулет й сколоти зубочисткою. Викласти на тарілку, приправити рулетики з баклажанів чорним меленим перцем та полити бальзамічною глазур'ю.

🍆 При бажанні, прикрасити свіжим листям базиліку.

Наталія Бушковська, журналістка УП.Життя

Титульна світлина Depositphotos

Вас також може зацікавити:

6 рецептів сніданків, салатів і супів від шеф-кухаря Євгена Клопотенка

8 способів спростити будь-який рецепт, але не зіпсувати страву

Заправки для салатів, які легко готувати вдома: 11 рецептів

Випікай любов: 3 рецепти випічки, яку легко готувати з дітьми

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

powered by lun.ua