У ВООЗ повідомили про "науковий прорив" у лікуванні COVID-19

Катерина Хорощак — 17 червня 2020, 10:11

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає науковим проривом британське дослідження про застосування "Дексаметазону" для лікування пацієнтів з важкими формами COVID-19.

"Це перший препарат, який продемонстрував зниження рівня смертності серед пацієнтів з COVID-19, які потребують кисневої підтримки або штучної вентиляції легенів.

Це чудова новина, і я вітаю уряд Великобританії, Оксфордський університет і багатьох лікарів і пацієнтів у Великобританії, які зробили свій внесок у цей рятівний науковий прорив", йдеться в заяві глави ВООЗ Тедроса Адханома Гебреєсуса.

Дексаметазон це стероїдний препарат, який використовується з 1960-х років як протизапальний засіб, а також при лікуванні деяких видів раку.

Відповідно до перших результатів дослідження, для тих, хто перебував на штучній вентиляції легень, ризики смерті знизились з 40% до 28%.

У пацієнтів, які потребували кисень – з 25% до 20%.

Проте покращень у пацієнтів, які не потребували кисню або механічної вентиляції легень при лікуванні дексаметазоном не було.

Фото: ginasanders/Depositphotos

Це препарат, який використовується самсе при критичних станах.

Проте як стверджують лікарі, зокрема ті, які безпосередньо працюють з хворими на коронавірус – дива все ще немає.

"Дексаметазон" це препарат з групи кортикостероїдних гормонів, які ще спочатку пандемії були показані лише у деяких випадках, наприклад, при астмі", – пояснює "Українській правді. Життя" хірург Владислав Демко.

Лікар-інтерніст Руслан Буяновський додає, що це дійсно дешеві ліки, але показання поки що залишається лише одне – неконтрольований вазопресорами (група препаратів, яка зменшує тиск на судини) септичний шок.

За його словами, як показують деякі дослідження, хворі на атипову пневмонію (SARS) та близькосхідний коронавірусний респіраторний синдром (MERS) не отримали переваги від використання таких гормонів як "Дексаметазон".

Отож до дослідження лікарі радять поки ставитись з обережністю.

Вас також може зацікавити:

Британці назвали ліки, які можуть кардинально зменшити смертність при COVID-19. Але все не так просто

Україна стане в чергу за вакциною від COVID-19

COVID-19: якими препаратами нас будуть лікувати? Аналізуємо українській протокол

Що там з лікуванням проти COVID-19? Спростовуємо міфи щодо препаратів та профілактики коронавірусу

Протималярійні препарати не ефективні проти COVID-19 – лист FDA

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні