Чи потрібна дієта годуючій мамі? Пояснює лікар

Наталiя Бушковська — 20 червня 2020, 10:00

Якщо у вас є маленька дитина, то висока ймовірність того, що в Україні вам прописували "Дієту годуючої матері".

При чому підхід до цієї дієти у лікарів, які шанують радянські традиції досить специфічний.

Вони забороняють мамі їсти фрукти та овочі, які в дуже рідкісних випадках викликають алергію, але "прописують" чай з молоком для лактації. Хоча молоко дуже алергенний продукт і, звичайно, ніяк на лактацію не впливає.

То чи має молода мама кардинально змінювати свій раціон?

Коротка відповідь – ні.

Харчування матері, що годує, має бути смачним, здоровим, а головне – різноманітним, зазначає Центр з контролю та профілактики захворювань США.

Якщо у вас є маленька дитина, то висока ймовірність того, що в Україні вам прописували "Дієту годуючої матері".
Фото: evgenyataman/Depositphotos

Звичайно, є свої особливості: мамам, що годують, варто харчуватись калорійніше, адже вироблення молока – енергозатратний процес для організму. Загалом радять споживати приблизно на 500 калорій більше, ніж в допологовий період.

Варто обмежити споживання деяких морепродуктів, адже там може міститись ртуть, яка накопичується в молоці й може згубно впливати на мозок та нервову систему немовляти.

Також варто виключити з раціону будь-які алкогольні напої.

Безглуздість дієти матері, що годує, пояснює педіатр, неонатолог та консультант з грудного вигодовування Лідія Бабич:

"Якщо ви з'їсте борщ, то ніяким чином борщ не буде вилазити через соски. Огірок в молоко не потрапляє. Рис в молоко не потрапляє і дитину ніяк не "кріпить".

Деякі види їжі, багаті на волокна дійсно можуть викликати газоутворення в кишківнику жінки. Але харчові волокна, наприклад, з капусти чи гарбуза не можуть потрапити в молоко.

Газоутворення в кишківнику мами не означає автоматичне газоутворення у дитини.

Алергія може бути на білок. Не на "солодке і червоне". Інколи дійсно можливі алергічні реакції, але це не те, чого треба боятись всім годуючим мамам", каже вона.

Лідія Бабич пояснює, що їжа перетравлюється в шлунку матері до невпізнаваності.

Газоутворення в кишківнику мами не означає автоматичне газоутворення у дитини.
Фото: Petuniya/Depositphotos

"Вона розкладається на найпростіші часточки: глюкоза, амінокислоти, молекули жиру, вода, жирні кислоти, вітаміни, мінерали. Це все всмоктується в кров через стінку кишківника. По судинах кров потрапляє в молочну залозу.

На мікроскопічному рівні молочна залоза побудована з малесеньких пухирців, які огорнуті кровоносними капілярами й через стінку капілярів фільтрується кров всередину пухирця потрапляють оті речовини, що всмокталось з кишківника, вода, ліпіди, мінерали, амінокислоти тощо.

В результаті відбувається "розборка" їжі на елементарні частки і "зборка" в молочній залозі.

Молоко це відфільтрована кров та секрет самої молочної залози.

Схема дуже спрощена для кращого розуміння", пояснює лікарка.

Отож насолоджуйтесь їжею та материнством спокійно!

Обмеження в раціоні мають сенс тільки якщо якийсь продукт точно викликає проблеми у малюка.

Але поставити такий діагноз має лікар. І виключати потрібно лише певний продукт або групу продуктів, а не саджати годуючу маму на саму лише гречку з кефіром.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні