МОЗ звинувачує у зриві закупівель ліків "Медичні закупівлі України"

Наталiя Бушковська — 23 липня 2020, 10:28

3 травня 2020 року пацієнтські організації заявляли про те, що Міністерство здоров'я України (МОЗ) повністю заблокувало закупівлю ліків.

Зокрема, мова йшла про препарати для важкохворих пацієнтів за бюджетні кошти 2020 року.

Уточнювали пацієнти й те, що МОЗ вже затримало закупівлю ліків на пів року.

Проте 23 липня на пресбрифінгу заступниця міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова, заявила, що зрив закупівель медичних виробів та лікарських засобів стався через те, що ДП "Медичні закупівлі України" (МЗУ) погано налагодили організацію закупівельних процесів та неякісно склали тендерну документацію.

"Для забезпечення безперебійного постачання ліків, наказом МОЗ ще від 28 лютого 2020 року номер 589 було доведено до ДП "Медичні закупівлі України" 14 напрямків профілактики лікування та діагностики.

ДП МЗУ уповноважено на проведення процедур закупівель медичних засобів та лікарських виробів за цими напрямками й повинно було зробити всі підготовчі та організаційні процедури до старту закупівельних процесів.

Станом на 23 липня ДП МЗУ мало пів року, щоб підготуватись до роботи й практично розпочати закупівлі.

Понад 480 міжнародних непатентованих назв, які доведені до ДП МЗУ ними розпочато 105 процедур, з яких 35 торгів не проведені або скасовані.

Основною причиною скасування торгів, на мою думку, є неякісне складання тендерної документації, що потягнуло за собою величезну кількість оскаржень потенційних учасників, яких на сьогодні налічується вже понад 700", заявила вона.

Світлана Шаталова

Шаталова стверджує, що через погане налагодження організації закупівельних процесів з боку ДП "Медичні закупівлі" відтерміновано закупівлі ліків по 46 найменуванням медичних препаратів для онкологічних хворих.

Проте за словами виконавчої директорки фонду "Пацієнти України" Інни Іваненко, міністерство з лютого не прийняло жодного рішення щодо закупівель ліків на 2020 рік.

"Нічого не робила екс-міністерка Зоряна Скалецька.

Нічого не робив та намагався поставити на закупівлі свого смотрящего "міністр на один місяць" Ілля Ємець.

Нічого не робить і взагалі намагається перевести закупівлі під своє міністерське крило – чинний міністр Максим Степанов", написала вона у своїй колонці.

Нагадаємо, що в МОЗ вже був конфлікт з очільником ДП "Медичні закупівлі" Арсеном Жумаділовим.

Тоді МОЗ, за словами Жумаділова, тиснув на підприємство.

Зокрема, ситуація стосувалась блокування закупівлі держпідприємством костюмів біозахисту в українського виробника та "успішної" закупівлі МОЗ подібного товару вдвічі дорожче.

В коментарі "Українські правди. Життя" очільник ДП "Медичні закупівлі України" стверджує, що державне підприємство три місяці чекало на наказ Міністерства охорони здоров'я, який би дозволив їм розпочати оголошення процедур закупівель ліків та медтоварів.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні