"Сезон" кишкових інфекцій у розпалі – 5 кроків захисту від ЦГЗ

3506
6 липня 2020

В спеку розпочинається активний період поширення кишкових інфекцій. 

Все тому, що найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження,  немитих фруктах та овочах або грязній воді.

Центр громадського здоров'я надає кілька рекомендацій, які допоможуть вберегтися від таких інфекцій.

Що таке гострі кишкові інфекції?

Це одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. 

Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

 Фото AndreyPopov/Depositphotos

Кишкові інфекції передаються через:

  • споживання зараженої їжі;
  • вживання зараженої води;
  • купання у забруднених водоймах;
  •  через брудні руки і предмети побуту.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій: слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. 

При перших симптомах варто звернутися до лікаря.

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вжливо вживати лише ті продукти, у якості яких ви впевнені. 

Крім того, варто купатися у чистих водоймах і відпочивати лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.

 

5 кроків до безпечного харчування

✅ Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;

✅ Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;

✅ Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С;
  • сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

✅ Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;

✅ Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі і не зіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Вас також може зацікавити:

12 міфів про харчування, які розвінчує наука: сніданок, кава, вода, глютен, лактоза та наша "худа-повна" фігура

Червоне вино може бути корисним для кишківника. Чому та яка доза

8 простих порад, як уникнути проблем з кишківником під час подорожі

6 способів уникнути кишкових інфекцій і не отруїтися

Кишківник може відповідати за нашу тривожність? 21 дослідження

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

powered by lun.ua