В добрих руках: хто такі остеопати і як не переплутати лікаря з шарлатаном

В добрих руках: хто такі остеопати і як не переплутати лікаря з шарлатаном

"Ми не цілителі, а лікарі", – одразу будує кордони між поняттями остеопатка Олександра Міркліс зі Львова.

Хоча важко не переплутати з народним цілительством лікарку, яка каже, що головний її інструмент – руки, а всі хвороби людини від емоцій і психосоматики.

До остеопатів українці все частіше звертаються з різноманітними хворобами: від болю в попереку до безпліддя.

Матері приходять до них відразу після пологів і навіть несуть з собою місячних немовлят, які не змовкають від коліків. Деякі шукають у них рятунку навіть від раку.

Хто такі остеопати і які хвороби вони справді можуть вилікувати руками, а з якими краще відразу йти до хірурга? У кого найбільше проблем від нелегальності професії: в остеопатів чи в пацієнтів?

Відповіді на ці питання "Українська Правда. Життя" шукала з:

  • остеопаткою зі Львова, яка спеціалізується на роботі з жінками, Олексанрою Міркліс;
  • неврологинею клініки R+ Medical Network Олександрою Щебет;
  • юристом в галузі медичного права Сергієм Антоновим;
  • мануальним терапевтом, президентом Української асоціації остеопатичних і хіропрактичних мануальних терапевтів Віталієм Губенком.

До деяких остеопатів батьки записують дітей ще до їх народження.

Фото rinzz.hotmail.com/Depositphotos

Хто такий остеопат?

Остеопатія – це альтернативна медицина, яка лікує виключно руками.

Вона заснована на твердженні, що різні структури тіла, такі як м'язи, кістки, нерви, органи, кровоносні та лімфатичні судини потребують свободи в русі. Тільки так органи та нервові шляхи можуть нормально функціонувати і постачати організм кров'ю.

Остеопат перевіряє рухливість тіла і має достатньо знань анатомії, щоби розпізнати функціональні порушення.

Ідея в тому, що більшість хвороб – від надмірного напруження, які сковують м'язи і суглоби.

Якщо знати, як правильно їх розслабити і виправити асиметрію, то людина сама може вилікуватися від хвороб.

"Остеопатія каже, що здоров'я людини треба розглядати з чотирьох базових сторін: структура тіла (кістки і м'язи), біохімія, її емоційний стан та вегетативна система.

Структурний елемент – найважливіший, але усе має значення: те, що людина їсть, скільки вона спить, наскільки в спокійній атмосфері живе, може вплинути на її тіло дуже безпосередньо", – зазначає Олександра Міркліс, остеопатка зі Львова.

Остеопати ставляться до здоров'я як до крихкого балансу, який дуже легко порушити.

Остеопати вірять у силу самозцілення людини, а також те, що існує патологічна фізіологія, коли хвороба підтримує сама себе, а завдання остеопата розірвати цей зв'язок.

Класичний остеопат лікує без препаратів та хірургічного втручання.

"Дотики справді лікують. У дитинстві руки вашої мами вміли творити чудеса: навіть біль в коліні зупинявся від дотику її руки.

Наш мозок цікаво працює: якщо у нас болить рука, то він свідомо забуває про те, що вона у нас є. В остеопатії – ми кладемо руку на якусь частину тіла і кажемо мозку: "згадай, що з нею було, коли виник біль, якою була передісторія і як з'явилася травма". Усе у нашому тілі накопичується і зберігається надовго", – вважає лікарка.

Остеопатія, як галузь альтернативної медицини, ділиться на три напрямки:

🔸 вісцеральна остеопатія займається органами і їх фіксацією в тілі.

🔸 парієтальна остеопатія в основному відповідає за роботу м'язів, кісток, суглобів та сполучної тканини.

🔸 краніосакральна остеопатія найбільш суперечлива. Її ідея в тому, що в організмі є внутрішні ритми, які контролюють життєздатність людини, і які повинні бути "гармонізовані" в разі порушень.

Батьком остеопатії вважають американського хірурга Ендрю Тейлора Стілла, який заснував цей метод більше 130 років назад, коли безпорадно спостерігав за смертю своєї дружини та чотирьох дітей від менінгіту. Він був затятим антивакцинатором і вважав, що "будь-яка хвороба є результатом анатомічних відхилень з подальшим фізіологічним розладом".

Найбільш суперечливу краніосакральну остеопатію заснував вже його учень Вільям Сазерленд.

Батьком остеопатії вважають американського хірурга Ендрю Тейлора Стілла. Фото: osteopsy.ru

Він описав так званий "дихальний рух", мовляв, це повинен бути другорядний ритм, який можна буквально прощупати в різних частинах тіла незалежно від серцебиття і дихання.

Але досі навіть самі остеопати сперечаються, чи цю теорію можна довести.

З того часу ця галузь в США настільки прижилася, що остеопати отримують медичний титул "доктор остеопатії" та є рівними з іншими лікарями.

Що лікує остеопат: користь і шкода такого лікування?

Немає єдиного затвердженого Міністерством охорони здоров'я протоколу лікування українців остеопатом, тому що на відміну від США чи Великої Британії, де остеопатія – легальний напрямок медицини, в Україні вона не визнана.

Але черга на запис до остеопата у Львові чи в Києві триває інколи місяць і це незважаючи на ціну лікування, яка коливається від 800 до 2000 гривень за прийом.

Це означає, що межі компетенції лікаря пацієнти змушені визначати самостійно.

Олександра Міркліс спеціалізується на роботі з жінками, вже 8 років приймає львів'янок. За час її практики до неї найчастіше зверталися жінки з болями в колінах, спині, онімінням рук.

Вона проводить корекцію тіла жінки перед вагітністю, приймає зі скаргами під час вагітності та проводить післяпологове відновлення.

Олександра розповідає, що береться навіть за лікування випадіння шийки матки і алергію.

Олександра Міркліс спеціалізується на жіночій остеопатії. Фото facebook

"Немає такої хвороби, з якою до нас не можна йти. Інша справа, що справжній остеопат розуміє межі своїх можливостей і визнає, коли це не його ділянка, і має направити до інших лікарів", – зазначає остеопатка.

"В США та європейських країнах остеопати – це медики, і остеопатію вчать у медичних закладах, але при цьому наголошується, що це допоміжний метод лікування і в ніякому разі не самостійний.

Ба більше, це лише метод мануальної корекції проблем кістково-м'язової системи, тобто з усім, що стосується м'язів, суглобів, зв'язок. Тому, коли остеопат каже, що можна розширити шлуночки мозку, щоби перестала боліти п'ята – це, м'яко кажучи, неправда з точки зору доказової медицини", – зазначає неврологиня Олександра Щебет.

За її словами, навряд чи делікатні дотики рук остеопата можуть так сильно нашкодити людині. Небезпечно це стає тоді, коли людина йде до остеопата, а насправді потребує ургентного лікування класичної медицини.

"Ще жодна альтернативна медицина не вилікувала рак, тому не рекомендую звертатися до остеопатії у випадку підозри на будь-яку онкологію.

Добрий остеопат також відхилить лікування пацієнтів з інфекціями. Так само обережними я б радила бути вагітним жінкам, і при болях в спині звертатися до остеопатії тільки з дозволу гінеколога, який веде вагітність", – застерігає неврологиня.

Межі компетенції лікаря пацієнти змушені визначати самостійно. Фото Procy/Depositphotos

У британському протоколі лікування методами остеопатії не рекомендується при:

🔸артриті;

🔸переломах;

🔸розсіяному склерозі;

🔸онкології;

🔸інфекціях;

🔸вагітності;

🔸при прийомі антикоагулянтів;

🔸 під час курсу променевої терапії.

"У мене є чітке розуміння меж своїх можливостей, тому я часто консультуюся з колегами: терапевтом, ендокринологом, дієтологом.

Окрім того, стараюся відмовляти у лікуванні жінкам, які останні півроку не робили УЗД внутрішніх органів та не були на прийомі в гінеколога. Два рази в рік повний аналіз здоров'я жінки є таким самим обов'язковим як техогляд машини.

Розумієте, суть остеопатії в тому, що відповідальність за здоров'я несе однаково лікар та пацієнт і те, наскільки серйозно він ставиться до свого тіла і бажання бути здоровим", – наголошує Олександра Міркліс.

[BANNER1]

Що кажуть дослідження?

Як і будь-яка альтернативна методика в медицині, остеопатія має мало наукових досліджень, які доводять її ефективність.

"Як невролог, я слухала кілька семінарів про остеопатію і мушу сказати, що в основі їхнього навчання справді лежать добрі труди про анатомію людини, які звичайні студенти-медики також вивчають, але не так докладно", – згадує лікарка Олександра Щебет.

Поки є докази того, що остеопатія може зменшити хронічний біль в попереку, тобто такий, що триває понад три місяці.

Але при цьому у висновках науковці зазначають, що ефективність такого методу лікування, вірогідно, нічим не відрізняється від інших поширених методів лікування хронічного болю в попереку.

Самі остеопати визнають, що фундаментальних досліджень доказовості остеопатії не вистачає і якщо таких не з'явиться найближчим часом, то сама галузь може мати проблеми із просуванням своєї ідентичності та ризикує "загубитися в історії".

[BANNER2]

Чому остеопатія в Україні одночасно популярна і нелегальна?

Найбільша проблема в остеопатії – це знайти доброго терапевта, бо що саме він повинен робити і що точно не може, законом не регулюється.

"Щоби перевірити легальність лікаря, котрий називає себе остеопатом, варто запитати про його сертифікат спеціалізації. Справа в тому, що в Україні немає такої номенклатури спеціалізації в списку, затвердженому наказом МОЗ.

Отже, якщо він все таки показує вам такий сертифікат, то питання до легальності його діяльності і відповідності цього документу державним нормам – очевидні.

Навіть, якщо він каже, що навчався за кордоном, то він мусить проходити процедуру еквіваленції для отримання ліцензійного дозволу на лікарську практику", – радить адвокат у галузі медичного права Сергій Антонов.

Фото karelnoppe/Depositphotos

Президент Української асоціації остеопатичних і хіропрактичних мануальних терапевтів Віталій Губенко вважає, що справжніх остеопатів в Україні немає, тому що немає системи отримання освіти остеопатії.

"Я знав такого хіба одного і це тільки тому, що він здобув освіту в Італії, але практику має в Києві. А ті, що заявляють, що вивчили остеопатію не виїжджаючи з України, кажуть неправду", – вважає Губенко.

В США або, наприклад, у Великій Британії, остеопати мають ґрунтовне медичне навчання: після 4 років навчання видають диплом магістра остеопатії, а потім після додаткових 2 років можна отримати диплом доктора остеопатії.

Окрім того, що це довше, аніж часто уявляють собі в Україні, а в медицині інакше не буває, це також і коштовно.

"В середньому один семінар навчання коштує 500-800 доларів, в залежності від кваліфікації викладача. Це триває 4 роки по 9 семінарів кожного року. Тобто це щонайменше 18 тис доларів за 36 освітніх курсів", – підсумовує остеопатка зі Львова.

Вона зауважує, що в Україні є, як мінімум, 5 інститутів-посередників, які привозять до нас спеціалістів із-за кордону для навчання остеопатів.

"Я давно у цьому середовищі, тож думаю, що на території України є щонайменше 300-400 освічених за стандартами остеопатів", – вважає Олександра Міркліс.

Але вона погоджується, що в Україні "остеопатом може назвати себе кожен суслик".

"Зараз діяльність остеопатів в законодавстві називається "інші медичні засоби".

Від цього страждають насамперед пацієнти, тому усе регулюється не законом, а совістю і довірою.

А для лікаря – це радше філософська проблема, тому що хочеться, щоби все було чесно", – додає вона.

Окрім США, остеопатія легалізована у Великій Британії, Канаді, Франції, Бельгії, Австралії, Швейцарії, Новій Зеландії, в Єгипті та Індії. В Німеччині питання остеопатії досі дискутивне, однак у деяких випадках за консультацію такого спеціаліста може платити страхова компанія, а не сам пацієнт.

Для урядів цих країн легалізація – це чи не єдиний механізм, який дозволяє вимагати від остеопатів нести лікарську відповідальність за помилки.

В Україні ж відповідальність за результати лікування, вибір лікаря та методів повністю покладена на пацієнта.

Наразі немає соціологічних досліджень, які би називали точні причини такої популярності серед українців альтернативної медицини та остеопатії, зокрема.

Можливо, одна із причин в тому, що остеопати багато спілкуються і ще більше слухають пацієнтів, шукають причини хвороб через розмову, чого людям в усьому світі, а надто українцям, не вистачає в традиційній медицині.

Софія Кочмар-Тимошенко, УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Погана постава та зміцнення хребта: 15 міфів про біль у спині

Чому йога може шкодити: пояснює фізіотерапевт

Майстер-клас тайського масажу від Ірени Карпи

Рачкуємо до краси! Фізіотерапевт розповідає про корисний фітнес-тренд

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні