Як використовувати харчові відходи: 9 креативних способів

2390
29 травня 2021

Харчові відходи збільшують викиди парникових газів і впливають на зміну клімату.

Використовувати харчові відходи замість того, щоб їх викидати – простий спосіб скоротити їхню кількість, мінімізувати вплив на навколишнє середовище і заощадити гроші.

Ось 9 креативних ідей від Healthline, які допоможуть вам з користю використати залишки їжі.

Зробіть грінки з черствого хліба

Якщо у вас засох хліб, не викидайте його, а приготуйте смачні домашні грінки.

Для цього наріжте буханець кубиками, полийте оливковою олією і посипте приправою на ваш вибір, наприклад, меленим часником, розмарином, чорним перцем тощо.

Потім викладіть кубики на деко і запікайте протягом 10-15 хвилин при температурі 205°C або до хрусткої скоринки і золотистого кольору.

Домашні грінки можна додати в салати та супи.

Обсмажте стебла листової зелені

У листової зелені, такої як листова капуста і капуста Кейл, є волокнисті стебла, які важко їсти.

Замість того, щоб викидати, ви можете зберегти стебла, нарізати їх на дрібні шматочки і обсмажити з невеликою кількістю оливкової олії і ваших улюблених приправ.

Стебла листової зелені не тільки допомагають скоротити кількість харчових відходів, але і є чудовим гарніром, багатим на поживні речовини.

Фото: VadimVasenin/Depositphotos

Вирощуйте овочі у воді

Багато видів овочів можна виростити, помістивши їхні стебла в воду, що допоможе заощадити на продуктах і скоротити кількість відходів.

Особливо добре для цього підходять капуста, селера, зелена цибуля і цибуля-порей.

Просто відріжте нижню частину стебла і помістіть його в неглибоку миску з водою, яка має покривати коріння. 

Збережіть листя буряка, моркви і редиски

Більшість людей відмовляються від листової зелені, яка проростає з коренеплодів, таких як буряк, морква і редиска.

Ця зелень не тільки їстівна і поживна, але і неймовірно універсальна. Ви можете спробувати додати її у салати, супи чи песто.

Зробіть овочевий бульйон

Додайте овочеві залишки у велику каструлю, залийте їх водою, насипте трав і приправ, доведіть до кипіння і варіть 20-30 хвилин. 

Потім процідіть бульйон через дрібне сито, перелийте його в ємність і заморозьте або охолодіть.

Ви можете використовувати домашній овочевий бульйон для приготування макаронів чи круп або додавати його в супи і тушковані блюда, щоб підсилити смак.

Використовуйте кавову гущу як добриво

Кавова гуща є чудовим натуральним добривом для рослин.

Посипте нею рослини або додайте її в верхні кілька сантиметрів ґрунту. Не перестарайтеся і не сипте занадто багато, щоб не перешкоджати потраплянню води в землю.

Заморозьте залишки трав

Якщо у вас залишилися свіжі трави після приготування їжі, заморозьте їх, щоб використати пізніше.

Спершу помийте їх та подрібніть. Потім покладіть у контейнер для кубиків льоду, залийте водою і заморозьте. 

Після заморожування вийміть кубики і зберігайте їх у поліетиленовому пакеті в морозильній камері.

Коли вам знадобляться трави, перекладіть кубики в невелику миску, почекайте, поки вода розтане, потім злийте воду і промокніть трави насухо.

Збережіть шкірку цитрусових для освіжувача повітря

Цедра цитрусових – чудове доповнення до домашніх освіжувачів повітря, оскільки вона поглинає запахи.

Спершу виберіть м'якоть з фруктів, таких як грейпфрут, лайм або апельсин, і заповніть шкірку сумішшю морської солі, трав і ефірних масел.

Ви також можете зварити шкірку цитрусових з водою і корицею або гвоздикою, щоб освіжити кухню.

Спробуйте компостувати

Компостування – чудовий спосіб використовувати харчові відходи.

Ось поради, як компостувати органічні відходи в місті.

Вас також може зацікавити:

Продукти не на смітник: як працює перший банк харчів в Україні

Як довго їжа може не псуватися у холодильнику. Гід по зберіганню продуктів

Як раціонально використовувати продукти, щоб потім не викидати зіпсовані. Поради

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".



powered by lun.ua