Як довго їжа може не псуватися у холодильнику. Гід по зберіганню продуктів

6011
19 липня 2020

Готувати їжу, а потім зберігати її у холодильнику – цілком нормальна практика. 

Проте навіть охолоджені продукти можуть псуватися.

При цьому кожен тип готової їжі має свої особливості та термін придатності.

У Healthline розповіли, як довго різні продукти можуть зберігатися в холодильнику та що робити, щоб вони залишалися свіжими. 

 Фото stokkete/Depositphotos

Як довго продукти залишаються безпечними, залежить від кількох факторів – безпечне приготування, правильне зберігання і тип їжі.

Це пов'язано з тим, що деякі продукти більш схильні до дії патогенних мікроорганізмів, таких як бактерії або токсини, які можуть викликати захворювання.

Продукти з низьким ризиком псування

Фрукти та овочі

Сирі фрукти і овочі перед вживанням варто ретельно помити – чим раніше ви їх з'їсте, тим краще.

Ретельно вимиті і нарізані свіжі фрукти зазвичай зберігаються протягом 3-5 днів, перш ніж вони починають втрачати свою свіжість.

Після приготування овочі в герметичному контейнері, зазвичай, зберігаються в холодильнику до 3-7 днів. 

Приготовлені консервовані овочі, такі як боби – протягом 7-10 днів при належному зберіганні.

Фрукти і овочі з більш високим вмістом води, такі як помідори, огірки і полуниця, втрачають свою свіжість швидше, ніж капуста, картопля і банани.

Хліб 

Ще одна річ з більш низьким ризиком – це хліб.

Домашній хліб може зберігатися близько 3 днів при кімнатній температурі, водночас куплений в магазині хліб буде безпечний протягом 5-7 днів. Якщо тільки на ньому немає плісняви. 

Зберігання хліба в холодильнику допоможе продовжити термін його зберігання приблизно на 3-5 днів, але тоді він втрачає свій смак.

Продукти із середнім ризиком псування

При правильному зберіганні варені макарони і злаки, такі як ячмінь і кіноа, зберігаються до 3 днів.

Якщо ви заморозили їх після їх приготування, вони можуть зберігатися 3 місяці, перш ніж почнуть втрачати свіжість.

Десерти та солодощі зазвичай зберігаються в холодильнику близько 3-4 днів.

Продукти з більш високим ризиком псування


Високий вміст білка та вологи створює сприятливе середовище для росту певних мікробів. 

Єдиним винятком з цього правила, є рис, який може містити бактерії, що виробляють токсини і можуть викликати харчові захворювання.

Тому зберігати і охолоджувати рис потрібно протягом години з моменту його приготування, а вживати протягом 3 днів.

М'ясо та птиця

Подрібнене м'ясо і птиця, які були приготовлені при безпечній температурі, можуть зберігатися в холодильнику близько 1-2 днів, якщо температура не вище 5 градусів Цельсія. 

Інше м'ясо і птиця, такі як стейки, філе, відбивні зберігаються в холодильнику 3-4 дні. 

Якщо ви розморозили їх перед приготуванням (обов'язково робіть це в холодильнику), то приготувати продукти потрібно протягом двох днів.

Готове куплене м'ясо варто вживати протягом 3-5 днів з моменту відкриття. 

Аналогічно, холодні салати з яєць, тунця або курки, варто вживати протягом 3-5 днів.

Молюски, яйця, супи і рагу

Яйця є продуктом з підвищеним ризиком псування, оскільки вони можуть передавати бактерії сальмонели. 

Круто зварені яйця слід вживати протягом 7 днів після їх приготування та охолодження.

Молюски і риба можуть містити багато патогенних мікроорганізмів або токсинів, які можуть викликати захворювання. 

Споживайте залишки, що містять морепродукти, протягом 3 днів.

Супи та тушковані страви з м'ясом або рибою або без них зазвичай зберігаються в холодильнику 3-4 дні.

У стравах часто змішуються групи продуктів харчування. 

У цих випадках потрібно брати до уваги, який інгредієнт у страві псується першим. 

Наприклад, рис з морепродуктів не посуватиметься  стільки ж часу, скільки морепродукти.

Якщо ви не впевнені у стійкості продуктів, найбезпечніше викинути залишки протягом 3 днів.

Стосовно їжі з ресторанів, потрібно враховувати, що ви не знаєте наскільки свіжими були інгредієнти перед їх використанням.

Тому ці залишки потрібно з'їсти раніше ніж домашні еквіваленти – протягом 3-4 днів.

Однак, якщо залишки їжі містять сирі інгредієнти, такі як сира риба або овочі, споживайте їх протягом 24 годин.

Як правильно зберігати продукти

Гарячі продукти краще зберігати в невеликих, герметичних контейнерах. Це дозволить продуктам остигати швидше і рівномірніше.

Важливо пам'ятати, як довго ви зберігаєте певний предмет в своєму холодильнику. 

Корисно зазначати час і дату, коли ви приготували страву, а також дату, коли його потрібно викинути.

Ще одна корисна порада – розглянути порядок зберігання продуктів в холодильнику.

Зберігайте готові до вживання продукти, а також сирі продукти, на верхній полиці.

Водночас сире м'ясо зберігайте  в нижній частині холодильника. Це запобігатиме потраплянню соків сирого м'яса або птиці на іншу їжу.

Розігрівайте продукти до температури не менше 74 градусів Цельсія, щоб вивести їх з небезпечної зони. Соуси варто розігрівати, поки вони не досягнуть кипіння.

Вас також може зацікавити:

Їжа на карантині: що придбати для меню на 14 днів та як правильно харчуватися вдома

Їжа для вагітних: основні правила харчування та поради від МОЗ

Їжа для здорових суглобів: поради дієтолога

Як готувати, зберігати й подавати їжу та не отруїтись. 6 важливих порад

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.



powered by lun.ua