12 речей, які потрібно викинути, щоб вберегти своє здоров'я

Катерина Хорощак — 9 травня 2021, 10:00

Не завжди легко викидати речі, особливо ті, до яких ви звикли.

Утім, від деяких предметів повсякденного вжитку потрібно позбутися заради свого ж здоров’я.

Health зібрали список речей, які варто викинути зі свого дому.

Старі пластикові контейнери

Перегляньте свої контейнери для зберігання продуктів і викиньте все, що зроблене з прозорого пластика, на якому нанесена позначка 7 або "pc" (полікарбонат).

Це типи контейнерів, які можуть містити бісфенол-А. Під час нагрівання і тривалого зберігання в них продуктів ця речовина виділяється із пластику в їжу і напої.

Бісфенол-А накопичується в клітинах і може негативно впливати на організм.

"Хоча виробники прибрали бісфенол-А з багатьох контейнерів, в старих, ймовірно, він все ще є", – розповідає Соня Лундер, старша аналітикиня американської Робочої групи з охорони навколишнього середовища,

Лундер також застерігає від нагрівання будь-якого типу пластику в мікрохвильовій печі. Скло – безпечніше.

Фото: Sven Brandsma/Unsplash

Освіжувачі повітря

Хоча деякі компанії вже відмовилися від фталатів, які використовують для того, щоб аромат залишався довше, багато освіжувачів повітря, як і раніше, містять цей тип хімікатів, які у великих дозах можуть негативно впливати на репродуктивну систему та розвиток організму.

Антибактеріальне мило

Антибактеріальне мило не вбиває більш ефективно бактерії, ніж звичайне, і може бути небезпечним.

Триклозан, активний інгредієнт в антибактеріальних очищувальних засобах, змінює регуляцію гормонів у тварин. Також є побоювання, що це хімічна речовина може сприяти стійкості до антибіотиків.

Ваш запас дієтичної газованої води

Дослідження, опубліковане в журналі Nature, показало, що некалорійні підсолоджувачі, як-от сахарин, сукралоза і аспартам можуть порушувати роботу кишкових бактерій, які відіграють ключову роль в здоровому обміні речовин.

Дослідники виявили зв'язок між цими підсолоджувачами та зміненими кишковими бактеріями, непереносимістю глюкози і метаболічним синдромом, які є передвісниками діабету 2 типу у мишей і людей.

Зношені кросівки

За словами Джейсона Карпа, доктора медицини та фізіолога, більшість кросівок варто міняти кожні 480-650 пройдених км. Для бігуна, який пробігає в середньому 48 км на тиждень, це приблизно кожні три місяці.

Коли взуття зношується, то втрачає свою амортизацію і менш здатне поглинати удар стопи при приземленні з кожним кроком. Тоді навантаження на м'язи, кістки і сухожилля збільшується, що піддає вас ризику травм.

Якщо ви не бігаєте, змінюйте взуття приблизно кожні шість місяців або як тільки помітите, що підошва виглядає зношеною.

Зношена зубна щітка

Якщо ви чистите зуби вранці і ввечері, щетина вашої зубної щітки зношується.

"З мого досвіду, щетина починає стиратися приблизно через два місяці використання, тому я рекомендую своїм пацієнтам замінювати щітки кожні три місяці", – каже представник Американської стоматологічної асоціації Ручі Сахота.

Зношені щітки менш ефективні при чищенні зубів і у боротьбі з карієсом.

Безлад

Фізичний, інтелектуальний чи емоційний безлад може породжувати стрес і зниження енергії.

Він ускладнює нам роботу, бо ми довго шукаємо необхідне.

Не впевнені, з чого почати? Викидайте речі, які вас дратують кожен раз, коли ви їх бачите.

Незалежно від того, що ви вирішите викинути (або пожертвувати), ваша мета полягає в тому, щоб зменшити кількість речей і залишити ті, які допомагають вам відчути енергію і досягти своїх цілей.

Одяг, який ви більше не носите

Загляньте в свою шафу. Скільки речей ви не одягали за останній рік?

Багато людей, які схудли, зберігають завеликий одяг на той випадок, якщо вони знову наберуть вагу. Інші ж не викидають замалі джинси, які носили ще в старшій школі, думаючи, що, можливо, якщо вони схуднуть, то зможуть знову їх одягти.

У будь-якому випадку ці предмети можуть викликати занепокоєння. Крім того, пожертвувавши одяг, ви можете допомогти іншим.

Залишки їжі, які вже довго стоять у холодильнику

"Коли справа доходить до продуктів, що швидко псуються і містять інгредієнти тваринного походження, практичне правило – їсти, заморожувати або викидати через три дні", – каже Майкл Дойл, доктор філософії, директор Центру безпеки харчових продуктів Університету Джорджії, США.

Бактерії Listeria розмножуються на м'ясних продуктах і пов'язані з такими станами, як менінгіт, викидні і навіть смерть. Навіть у холодильнику ця бактерія менш ніж за тиждень може сформувати мільйонну армію.

Стара туш

Засоби для макіяжу, зокрема, туш, може містити безліч мікробів.

Ось чому варто викидати косметику через два-три місяці після відкриття.

"Кожен раз, коли ви використовуєте туш, ви забруднюєте щітку ще більшою кількістю бактерій, присутніх на вашій шкірі або віях, а потім занурюєте її у вологе середовище з кімнатною температурою, яке сприяє розмноженню бактерій", – розповідає Томас Стейнеманн, доктор медичних наук, представник Американської академії офтальмології.

Одна з основних функцій вій – запобігати попаданню сміття і мікробів в очі, тому важливо, щоб косметичні засоби, які ви наносите, були якомога більш захищеними від мікробів.

Старий сонцезахисний крем

"Термін придатності у сонцезахисному кремі справді має значення", – каже Бет Ланге, головний науковий співробітник Ради засобів особистої гігієни США.

Речовини, які блокують сонце, з часом руйнуються, тому незалежно від того, скільки ви нанесете простроченого крему, це не захистить вашу шкіру від старіння або ризику раку.

Пластикові дошки для нарізання

Нарізка на пластикових дошках залишає подряпини на поверхні.

Як тільки бактерії потрапляють в ці крихітні западинки і починають розмножуватися, від них може бути дуже важко позбутися.

Тому пластикові дошки краще замінити на дерев’яні, тому що деревина містить природні антимікробні смоли.

Вас також може зацікавити:

5 важливих факторів, які допоможуть вберегти психічне здоров'я

Як 5G впливає на здоров'я? Факти та міфи

10 незручних питань про жіноче здоров'я – відповіді гінеколога

Як ніколи не прибирати? Готуємо дім до порядку

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні