10 овочів, які варто додати до раціону в липні. Поради від ЦГЗ

7339
12 липня 2021

Споживання овочів може бути одним з найпростіших способів поліпшити своє здоров'я і самопочуття.

Овочі містять корисні вітаміни, мінерали та клітковину – необхідні для організму речовини.

Центр громадського здоров’я підготував список з 10 корисних сезонних овочів, які варто включити до раціону.

Буряк

Час коренеплодів тільки починається. Буряк ще не має своєї характерної щільної структури, сповнений солодкого соку і, звісно ж, пахне землею, через що деякі намагаються уникати буряку у своєму раціоні. 

І даремно, вважають у ЦГЗ.

Буряк, завдяки високому природному вмісту калію й нітросполук, є чудовим засобом для профілактики серцево-судинних захворювань і для нормалізації тиску.

Його не обов’язково відварювати, натертий на великій тертці або порізаний соломкою буряк смакує з часником і свіжою зеленню. 

Заправте страву корисною рослинною олією, додайте трохи лимонного соку, і ви отримаєте чудовий літній салат.

Також сік буряка можна додати у домашній лимонад. Червоний пігмент буряків – беталаїн – має протизапальну, антиоксидантну дію, надає позитивний ефект при метаболічних, серцево-судинних і шлунково-кишкових захворюваннях.

Фото: Elena Schweitzer/Depositphotos

Солодкий перець

Сезон для солодкого перцю триває з липня до вересня.

Перець є джерелом вітаміну А, С, Е і вітаміну В6. Зрілий солодкий перець містить у 6 разів більше вітаміну С, ніж лимон. А в червоному й жовтому перці вміст провітаміну А (каротину) такий же, як у моркві.

Деякі сорти перцю містять пекучу речовину капсаїцин, що має протизапальну, болезаспокійливу й онкопротекторну властивість.

Солодкий перед добре підходить до різних страв – овочевих рагу, соте, салатів, поєднується з іншими овочами й м’ясом.

Морква

Хоча морква доступна цілий рік, зараз вона особливо смачна.

У Центрі громадського здоров'я радять використовувати її як легкий перекус. Морква – не тільки джерело мікроелементів, а також багата вітамінами. А ще, морква, як і буряк, багата фолатами (форма вітаміну B9), які необхідні дітям і вагітним жінкам.

Морква є одним із лідерів за вмістом провітаміну А, необхідного нам для гарного зору, міцного імунітету і здорової шкіри.

Кукурудза

Кукурудзяні зерна багаті на вітаміни: РР, Е, D, К, вітаміни групи В (В1, В2), а також аскорбінової кислоти. А ще на цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза й магнію, а також мікроелементи: нікель і мідь. Але головне – кукурудза є джерелом клітковини, корисної для нашого травлення.

Відварюйте кукурудзу, додавайте спеції і масло та насолоджуйтеся смаком літа.

Огірки

Огірки – чудовий перекус, якщо ви рушаєте на прогулянку в спеку: вони можуть притупити відчуття голоду, втамувати спрагу, та водночас наситити корисними вітамінами та мінеральними речовинами.

Огірок містить аскорбінову, фолієву й пантотенову кислоту, а також інші вітаміни та біологічно активні речовини. 

А ще огірки можна використовувати не тільки як гарнір або в салатах. Ви можете додати сік огірка у свій лимонад. У поєднанні з цитрусами, огірок додасть напою свіжий смак і аромат.

Молода квасоля

Йдеться не про стручкову квасолю, а саме про молоді плоди квасолі. Квасоля багата білками, вітамінами й мінеральними речовинами.

Ви можете використовувати її в супах, салатах, м’ясних і овочевих стравах.

Для підтримки молодості і здоров’я принаймні половина білків у вашому раціоні повинні бути рослинного походження. Саме квасоля є джерелом рослинного білка.

Молода картопля

Хоч традиційно картоплю розглядають як вуглеводну їжу, літню молоду картоплю відносять до крохмалистих овочів.

У ній менше вуглеводів і більше води, ніж у зрілій осінньо-зимовій картоплі, її шкірка, багата вітамінами й мікроелементами, ще досить тонка і ви можете готувати картоплю різними способами, щоби не втрачати її корисні властивості.

Молода картопля смакує відвареною з зеленню, запеченою, грильованою або тушкованою з іншими літніми овочами.

Помідори

Помідори влітку кардинально відрізняються від тих червоних кульок, які ми купуємо в супермаркеті взимку. Крім високого вмісту провітаміну А, вітаміну С та інших вітамінів, помідори містять особливу корисну речовину – лікопін, що є антиоксидантом і здатний знижувати ризик розвитку раку. Ця речовина стає більш доступною, якщо помідор піддати термічній обробці.

Тому смакуйте помідори не тільки у свіжому вигляді, а і додавайте їх у свої супи, соуси й овочеві рагу – вони стануть ще корисніші.

Цибуля

Цибулі притаманні антиоксидантні, протизапальні та імуномодулюючі властивості. Цибуля багата на вітамін С, мінеральні речовини. Додавайте цибулю у свою їжу у свіжому й термічно обробленому вигляді.

Баклажани

Окрім вітамінів і мінеральних сполук, у баклажанах високий вміст поліфенолів.

Вони корисні для серцево-судинної системи людини, перешкоджають розвитку діабету, знижують ризик розвитку раку і зміцнюють імунітет. Також сирі і відварені баклажани мають виражений антибіотичний ефект.

Вас також може зацікавити:

Фрукти та овочі потрапляють у тарілку, втративши 50-90% вітамінів. Як зберегти їхню корисність?

Чому червоні фрукти та овочі насправді не є сильними алергенами? Пояснює алерголог

Міні-город на балконі: як виростити зелень та овочі в квартирі

8 ознак, які вказують на дефіцит вітамінів

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.



powered by lun.ua