На лікування пацієнтів з COVID-19 восени потрібно додатково 5-10 млрд гривень – НСЗУ

Дарія Поперечна — 27 липня 2021, 15:08

На фінансування послуг з лікування COVID-19 за Програмою медичних гарантій у вересні-грудні 2021 року необхідно виділити додатково 5-10 млрд грн.

Про це заявила заступниця директора департаменту медичних послуг і лікарських засобів Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Анна Фенчак, повідомляють в "Інтерфакс-Україна".

За її словами, зростання захворюваності очікується в кінці серпня-вересні.

"Якщо говорити про оплату послуг, які надаються пацієнтам з COVID-19, виникне потреба в додаткових коштах.

За умови ефективного розподілу маршрутів пацієнта очікується, що загальна потреба на вересень-грудень складе від 5 до 10 млрд грн в залежності від того, як буде розвивається пандемія.

Якщо будемо розширювати мережу медзакладів, залучати не зовсім ефективну команду, то ця сума може збільшитися", – зауважила Фенчак під час брифінгу 27 липня.

Фото belchonock/Depositphotos

У НСЗУ також розповіли, що на початку 2021 року 6,5 млрд грн були перерозподілені з Програми медгарантій на вакцинацію. Наразі повернули лише половину цих коштів.

Керівник експертної організації StateWatch Гліб Канєвський наголосив, що з перерозподілом коштів не варто зволікати через нову хвилю захворюваності, яка очікується восени.

На його думку, кошти до медзакладів можна перерозподілити з інших бюджетних програм.

Крім того, місцева влада також повинна фінансово долучитися до боротьби з COVID-19.

За результатами дослідження StateWatch, в 2020 році на боротьбу з пандемією найбільшу кількість коштів на одного жителя України виділили в Вінниці – 764 грн, а найменшу – в Рівному (141 грн) та Івано-Франківську (164 грн).

Вас також може зацікавити:

Шмигаль запевняє, що в 2021 році грошей на лікування COVID-19 вистачить. В НСЗУ це заперечують

Бюджету на 2021 рік не вистачить на вакцинування, доплати та лікування COVID-19 – НСЗУ

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні