Собаки можуть визначити, коли люди щось роблять навмисне. Дослідження

— 3 вересня 2021, 10:51

Собаки можуть розпізнавати навмисні й ненавмисні дії людей.

Такі результати показав експеримент науковців із Геттінгенського та Гамбургського університетів.

Учені вирішили дізнатися, чи можуть собаки відрізнити навмисні дії людини від ненавмисних, навіть якщо результати вчинків однакові.

Вони перевірили здатність собак розпізнавати дії за допомогою системи "Не хочу чи не можу".

Раніше вона допомогла виявити, що шипманзе, капуцини, африканські сірі папуги, деякі макаки та коні здатні розрізняти навмисні й ненавмисні дії людей.

"Ця парадигма порівнює реакції суб’єктів на навмисну ​​та ненавмисну ​​поведінку людини", – йдеться у дослідженні.

Фото Remains/Depositphotos

Науковці проаналізували поведінку собак у трьох різних умовах: в одному випадку експериментаторка навмисно не дала їм винагороду, у двох інших – ненавмисно.

Виявилося, що спонтанна поведінка собак варіюється в залежності від цілеспрямованих чи вимушених дій людини. Це свідчить про те, що собаки дійсно відрізняють навмисні дії від ненавмисної поведінки.

У середньому, собака чекала 43% від загального часу, якщо людина навмисне не хотіла давати винагороду.

32%, якщо людина не змогла пригостити собаку через власну незграбність, і 25%, якщо людині щось перешкоджало.

Науковці пояснюють: якщо собаки розуміють, що людина навмисне не дає їм нагороду, тварини довше чекають, перш ніж спробувати взяти її.

Тобто, собаки сумніваються, чи брати винагороду, якщо вони передбачають, що можуть її не отримати.

Якщо ж людина має намір дати винагороду собакам, вони намагаються отримати смаколик якнайшвидше, бо знають, що він призначений для них.

Крім цього, дослідники спостерігали за поведінковими реакціями собак на експериментаторку, яка не давала собакам винагороду.

"Ми помітили дві повторювані реакції, частота яких залежала від умисності дій людини. Собаки сиділи або лежали і припиняли рухати хвостом", – зазначають автори.

Обидві реакції частіше спостерігалися, коли людина не хотіла давати винагороду, і значно рідше – коли це було спричинене вимушеними обставинами.

Так дослідники дійшли до висновку, що навмисне утримування винагороди бентежило і стимулювало собак більше.

"Можливо, деякі собаки інтерпретували навмисне утримання частування як загрозливу або підозрілу поведінку. Хоча собаки могли звикнути, що їхні власники не завжди дають їм бажану їжу, деякі могли бути роздратовані тим, що незнайомець, який охоче годував їх раніше, раптово забрав винагороду", – пояснюють автори дослідження.

Собаки також могли вважати, що якась форма завченої дії (сидіння або лежання) може переконати неохочого експериментатора дати їм винагороду.

Аналогічним чином собаки, які перестали рухати хвостом, в основному робили це з неохочим експериментатором. Така поведінка трактується як сигнал уважності та спроба осмислити заплутану ситуацію.

Нагадаємо, собаки також можуть розпізнати брехню.

Вас також може зацікавити:

Чому собаки їдять фекалії?

Чому деякі маленькі собаки такі злі? Пояснює наука

Отруєння собаки: як розпізнати, перша допомога і що треба мати в аптечці

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні