Українців запрошують взяти участь у дослідженні ліків проти COVID-19

Денис Карловський — 24 вересня 2021, 12:29

Міністерство охорони здоров’я запрошує українців узяти участь у клінічних дослідженнях медичних препаратів проти COVID-19, повідомили на сайті МОЗ.

"В усьому світі зараз проходять випробування лікарських засобів проти COVID-19. До них можуть долучитися й українці", – наголошують у міністерстві.

Перелік усіх клінічних досліджень препаратів проти COVID-19, що проводять в Україні, можна знайти за посиланням на сайті Державного експертного центру МОЗ або в розділі "Накази" на сайті міністерства.

У переліку зазначають назву дослідження, місце його проведення, назву та країну організатора, перелік досліджуваних лікарських засобів, їх лікарську форму й дозування.

Долучитися до певного клінічного дослідження можна, натиснувши на кнопку "Детальніше" в переліку та ознайомившись, у яких медичних закладах в Україні можна взяти участь у дослідженні. Зважте, що участь у дослідженні може передбачати часте відвідування та обстеження в цій клініці.

Фото: photography/Depositphotos

Також учасниками можуть стати лише ті люди, які відповідають потрібним характеристикам. У випробуванні кожного окремого препарату вимоги можуть змінюватися залежно від дії компонентів препарату.

До прикладу, якщо вам потрібно регулярно приймати ліки від тиску чи діабету, вас можуть не взяти у дослідження, адже ваше лікування може викривити показники аналізів й реакції вашого організму.

Участь у дослідженні передбачає інформовану згоду учасника та ретельний контроль з боку фахівців. У ІІІ фазі клінічних досліджень оплату за участь не здійснюють.

Клінічні випробування проводять, щоб підтвердити безпечність та ефективність ліків.

"Клінічним випробуванням лікарських засобів в Україні відводиться важливе місце, оскільки рішення про можливість їх медичного застосування може бути ухвалене тільки після систематичного вивчення його фармакологічної дії на людину та на підставі даних доведеної ефективності та безпечності", – пояснив Олександр Комаріда, перший заступник міністра охорони здоров’я.

Перед тим, як залучати до тестування людей, науковці проводять доклінічне дослідження ліків.

Наступним етапом є клінічні випробування – їх всього чотири фази. В Україні найчастіше проводяться клінічні дослідження III фази, до яких залучають тисячі пацієнтів для підтвердження ефективності й безпеки лікарського засобу, необхідного дозування, збору інформації про реакції тощо.

Вас також може зацікавити:

9 речей, які варто знати кожному про відкриті дані у медицині

Якими ліками від інших хвороб борються з COVID-19

"А раптом поможе": розвінчуємо 26 альтернативних способів профілактики COVID-19

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні