Якими ліками від інших хвороб борються з COVID-19

Софія Кочмар-Тимошенко  — 11 лютого 2021, 16:53

Науковці поки не винайшли ефективних ліків від коронавірусної інфекції.

Лікування відбувається симптоматично – препаратами, які використовуються у боротьбі з іншими захворюваннями.

Коронавірусна інфекція втручається в різні органи і системи організму людини.

У декого під час хвороби COVID-19 страждає нервова система, яка не одразу відновлюється, у когось мозок чи легені.

Дехто ще під час хвороби втрачає смак, нюх чи слух, що не завжди відновлюється після подолання вірусу.

У деяких чоловіків після коронавірусної інфекції навіть може страждати репродуктивна система.

Тому єдиного ефективного препарату в усіх випадках не існує досі.

Однак вчені перевіряють ліки від інших хвороб, чи можуть вони бути ефективні при коронавірусній інфекції чи хоча би на трохи скорочувати тривалість лікування і важкість перебігу.

Фото: HayDmitriy depositphotos

Звертаємо увагу, що ліки використовується тільки за рекомендацією лікаря, а в деяких випадках – тільки після госпіталізації, щоби забезпечити спостереження спеціалістами за їх дією.

Ліки від астми допомагають при COVID-19: "Будесонід"

Раннє лікування лікарськими препаратами, які зазвичай використовуються для лікування астми, суттєво зменшує потребу в невідкладній допомозі та госпіталізації людей, інфікованих COVID-19.

Це виявили вчені з дослідницького центру біомедичних досліджень Оксфордського університету (BRC) NIHR. Результати другої фази дослідження були опубліковані на сервісі медичних досліджень medRxiv.

У висновках дослідження йдеться, що у пацієнтів, які протягом семи днів після появи перших симптомів вдихали препарат "Будесонід", значно скорочувався термін відновлення.

"Будесонід" – це глюкокортикоїд, тобто гормональний засіб, який має протизапальну, протиалергічну та імунодепресивну дію.

Зазвичай його застосовують при астмі, хворобах легень, а також у деяких випадках при захворюваннях носоглотки і вуха.

146 людини брали участь в експерименті оксфордських вчених, половина з яких приймала 800 мікрограм лікарства "Будесонід" два рази на день, а інша половина пацієнтів перебували на звичайному лікуванні.

Результати показують, що інгаляція "Будесоніда" знижує ризик необхідності в невідкладній медичній допомозі на 90% за 28-денний період дослідження.

У пацієнтів, котрим було призначено "Будесонід", також швидке зникала підвищена температура та зменшувалася кількість стійких симптомів через 28 днів.

"Ми знаємо, що попри те, що вакцинація у світі проходить швидко, потрібен час, щоби було видно її результати.

Тому мене дуже надихає те, що відносно безпечні, доступні і добре вивчені ліки, такі як інгаляційний стероїд, мають вплив на той тиск, якого ми зазнаємо під час пандемії", – цитує професорку Reuters.

Дослідження також демонструє зменшення стійких симптомів у пацієнтів, котрим був призначений "Будесонід".

Професорка Бафадхель зауважує: "Це не є основним результатом дослідження, але це важливий висновок. Стійкі симптоми зникали після 14 і 28 днів лікування "Будесонідом". Тому що в деяких випадках ці стійкі симптоми після первинного лікування коронавірусу перетворювалися на довгострокову проблему для пацієнта. Будь-яке втручання, яке б могло вирішити цю проблему, вже є великим кроком вперед".

Фото: xerox123.mail.ua Depositphotos

Опубліковані результати є попередніми і потребують остаточного рецензування науковцями.

Висновки щодо ефективності цього препарату нові, тому "Будесонід" не є включеним в український протокол лікування інфікованих коронавірусом пацієнтів.

Препарат від артриту допомагає при COVID-19: "Барицитиніб"

Вчені виявили дієвість препарату "Барицитиніб" при коронавірусній інфекції, який зазвичай використовують для лікування хворих на артрит.

"Барицитиніб", тільки разом із "Ремдесивіром", може скоротити дні лікування від коронавірусної хвороби на день або більше.

Однак суттєвим мінусом застосування цього препарату є його ціна, адже в українському сегменті інтернет-ринку ліків його пропонують за 46 814 гривень за 28 таблеток.

Також один із можливих побічних ефектів цього препарату – утворення тромбів.

В опублікованому в журналі New England Journal of Medicine дослідженні брали участь 1000 пацієнтів з коронавірусом.

Усім їм призначили "Ремдесивір", але 515 з них отримували додаткову дозу "Барицитинібу".

Фото: Depositphotos diego_cervo

Пацієнти, які були на додатковому лікуванні препаратом від артриту, лікувалися 7 днів, що на день менше, ніж ті, котрі лікувалися лише "Ремдесивіром".

В людей, які отримували два препарати, було менше побічних ефектів і на 30% більше шансів швидко покращити здоров'я через 2 тижні.

Найбільший ефект було видно серед пацієнтів, які були достатньо хворими, щоби отримувати кисень, але ще не настільки, щоби підключатися до ШВЛ.

Лікування цим препаратом поки експериментальне і також не входить в український протокол.

Противірусний препарат від грипу: "Фавіпіравір"

Це противірусний препарат. Спершу його розробили для боротьби з грипом.

"Фавіпіравір" блокує здатність вірусу копіювати свій генетичний матеріал.

Цей препарат є в українському протоколі лікування коронавірусної хвороби.

"Фавіпіравір" тестували у Китаї на 340 пацієнтах з помірним протіканням хвороби.

Проте, за заявою японського чиновника міністерства охорони здоров'я, цей препарат не показав свою ефективність у тих, хто мав важчі прояви хвороби.

Невелике дослідження в березні показало, що "Фавіпіравір" може допомогти очистити дихальні шляхи від коронавірусу. Наразі проводять більш масштабні рандомізовані випробування.

15 березня препарат схвалили для лікування в Китаї, а 20 червня – в Індії.

Препарат від антималярійних ліків: "Гідроксихлорохін"

Ці ліки також використовують при лікуванні ревматоїдного артриту та системного червоного вовчака.

"Гідроксихлорохін" використовувався в українських лікарнях для пацієнтів і середнім ступенем тяжкості. Але з останньої версії протоколу його виключили.

Це той самий препарат, про який говорив колишній президент США Дональд Трамп, що начебто "Гідроксихлорохін" у поєднанні з іншим препаратом – "Азитроміцином" (AZ) може змінити ситуацію з пандемією коронавірусу.

Спершу в США дозволили використовувати його в лікуванні для деяких пацієнтів з COVID-19, але згодом дослідження показало, що препарат підвищує ризики смертельних наслідків під час лікування COVID-19.

Цей препарат навіть почали виробляти в Україні, але потім припинили.

У червні ВООЗ припинила дослідження "Гідроксихлорохіну" на пацієнтах з COVID-19 після того, як нові дані не показали жодної користі у лікуванні хвороби.

У США відкликали дозвіл на використання цього препарату в протоколі лікування коронавірусу. Тепер FDA попереджає, що препарат може спричинити безліч серйозних побічних ефектів для серця та інших органів при використанні для лікування COVID-19.

"Дексаметазон" та інші кортикостероїди

Стероїди мають широкий діапазон використання через їхню протизапальну та імунодепресивну дії.

"Дексаметазон" внесли в український протокол лікування COVID-19 в червні.

ВООЗ у червні також повідомила, що вважає науковим проривом британське дослідження про його застосування для лікування пацієнтів з важкими формами коронавірусної хвороби.

Відповідно до перших результатів дослідження, для тих, хто перебував на штучній вентиляції легень, ризики смерті знизились з 40% до 28%. У пацієнтів, які потребували кисень – з 25% до 20%.

Проте покращень у пацієнтів, які не потребували кисню або механічної вентиляції легень при лікуванні дексаметазоном, не було.

Це препарат, який використовується саме при критичних станах і його не рекомендують використовувати тоді, коли людина не є кисневозалежною.

Фото: Depositphotos garyphoto

Противірусний препарат проти лихоманки Ебола: "Ремдесивір"

До слова, значних результатів у боротьбі з Еболою в Африці препарат так і не дав.

У квітні минулого року ВООЗ опублікували інформацію, що клінічні дослідження не показали ефективності "Ремдесивіру" – препарат не поліпшив стан пацієнтів і не зменшував присутність патогена в крові.

Згодом ВООЗ видалила цей звіт з сайту, але його встигли побачити аналітики видання The Financial Times.

Проте згодом Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) надало умовний дозвіл на продаж цього препарату для лікування COVID-19

Їхнє дослідження показало, що пацієнти, які отримували "Ремдесивір", одужали приблизно через 11 днів, в порівнянні з 15 днями у пацієнтів, які отримували плацебо.

Такий ефект був лише у пацієнтів із тяжким перебігом хвороби і не спостерігався у пацієнтів з легким та помірним перебігом хвороби: час до одужання становив 5 днів як для групи "Ремдесивіру", так і для групи плацебо.

На основі цих даних американська FDA дозволила застосування "Ремдесивіру" тяжкохворим пацієнтам, які потребують додаткового кисню.

У серпні FDA розширила дозвіл використання "Ремдесивіру" для всіх хворих після того, як дослідники виявили, що на пацієнтів з менш тяжкими формами COVID-19 препарат мав, хоч і не значний, але позитивний вплив.

Цей крок розкритикували деякі експерти, які заявили, що розширення використання "Ремдесивіру" відбулося без вагомих доказів.

22 жовтня FDA схвалила цей препарат для лікування COVID-19 як для дорослих пацієнтів, так і дітей у віці від 12 років і вагою не менше 40 кілограмів, які потребують госпіталізації.

Проте у Гарвардській медичній школі рекомендують "Ремдесивір" тільки для екстреного використання для госпіталізованих пацієнтів з COVID-19, які відповідають певним критеріям.

В українському протоколі "Ремдесивір" рекомендовано застосовувати навіть дітям, але із підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції та з тяжким перебігом захворювання, але не призначати тим, у кого хвороба проходить легко.

Нині "Ремдесивір" застосовують для екстреного використання у таких країнах, як США, Японія, Австралія, країни ЄС (Франція, Іспанія, Хорватія, Румунія).

(Не)ефективність антибіотиків при лікуванні COVID-19

Антибіотики не лікують коронавірусну хворобу та не допомагають уникнути інфікування. Ці препарати дієві у випадку бактеріального захворювання, а не вірусного.

Тому при COVID-19 їх варто приймати лише тоді, коли поруч з коронавірусною інфекцією розвинулось бактеріальне захворювання.

"Сьогодні антибактеріальні препарати не діють та неактивні на вірус. Тому встановлення діагнозу COVID-19 – це не є прямим показом до застосування антибіотиків.

Антибіотики призначаються лише тоді, коли є переконливі докази, що до вірусної інфекції приєдналась бактеріальна. Оскільки антибіотики діють виключно на бактеріальну інфекцію", – заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Міністерство охорони здоров'я не радить використовувати антибіотики для профілактики.

При цьому в МОЗ зазначають, що кількість продажів та використання антибіотиків в Україні від початку пандемії значно зросла.

Водночас міністр охорони здоров'я Максим Степанов анонсував, що згодом в українських аптеках антибіотики продаватимуть тільки за електронним рецептом лікаря.

Імуноглобулін людини нормальний

Такий імуноглобулін використовують як для профілактики інфекцій, так і у випадках важких захворювань імунітету вже десятки років.

Щоб отримати такий препарат, потрібна кров, а саме плазма донорів. Йдеться про плазму людей, які не хворіли COVID-19.

Його ефективність проти COVID-19 тільки почали вивчати.

Національний інститут охорони здоров'я США не рекомендує використовувати цей імуноглобулін для лікування COVID-19 за винятком клінічних випробувань.

Також про цей препарат немає ні слова в гайдлайні лікування COVID-19 Гарвардської медичної школи.

Одним із таких засобів є препарат "Біовен". За даними клінічного випробування, проведеного в Україні, він нібито вчетверо – з 23,6% до 6,25%" скорочує летальність при критичному перебігу COVID-19, а також скорочує середній час до настання покращення з 9 до 5 днів.

Але його ефективність перевіряли тільки на 66 пацієнтах.

Імуноглобулін людини нормальний є в українському протоколі лікування COVID-19, але із значними застереженнями.

По-перше, українські лікарі призначають імуноглобулін тільки важкохворим пацієнтам, а по-друге, через лікування препаратами імуноглобуліну може виникнути тромбоз.

Є цілий список людей, яким не можна призначати такі препарати: люди із ожирінням, атеросклерозом в анамнезі, порушенням серцевого викиду, цукровим діабетом з наявністю в анамнезі захворювання судин і випадків тромбозу, пацієнти літнього віку та інші.

Вас також може зацікавити:

Long COVID: 7 речей, які люди з довгими наслідками коронавірусу хочуть вам передати

Як приватні лабораторії будуть безкоштовно тестувати на COVID-19. Пояснення санітарного лікаря

Важкість COVID-19 за аналізом крові, зараження через поверхні та довший імунітет. 7 нових досліджень щодо коронавірусу

Що нині відомо про українську вакцину від COVID-19

"Відкладіть 20 тисяч на COVID-19": чому українці витрачають шалені гроші на лікування коронавірусу

Як відрізнити COVID-19 від грипу за першим симптомом. Схема

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні