У Франції не рекомендують щепити людей віком до 30 років вакциною Moderna

Яна Осадча — 9 листопада 2021, 14:30

У Франції не рекомендують щепитися проти COVID-19 вакциною Moderna людям віком до 30 років через вищі ризики проблем з серцем.

Управління охорони здоров’я Франції радить використовувати молодим людям для щеплення проти COVID-19 іншу мРНК-вакцину – Pfizer, повідомляє Reuters.

До такого висновку відомство прийшло після дослідження, в якому йшлося про дуже рідкісні випадки міокардиту у молодих людей після вакцинації Pfizer та Moderna.

"Серед людей віком до 30 років цей ризик приблизно в п’ять разів нижчий при щепленні Pfizer порівняно з вакцинацією Moderna", – йдеться у висновку вчених.

Фото: niphon/Depositphotos

Ця рекомендація буде актуальна для першої, другої або третьої дози, поки не з’явиться більше наукових висновків з цього питання.

Однак для осіб старше 30 років влада Франції чітко рекомендувала використовувати вакцину Moderna, заявивши, що її ефективність дещо вища.

Рішення в Парижі було прийнято після того, як регулятори в кількох інших країнах, включаючи Канаду, Фінляндію та Швецію, припинили або вирішили давати лише одну дозу COVID-щеплення вакцинами мРНК підліткам після повідомлень про можливі рідкісні серцево-судинні побічні ефекти.

У жовтні регулятор Європейського Союзу з питань лікарських засобів EMA схвалив бустерну вакцинацію Moderna для всіх вікових груп старше 18 років принаймні через шість місяців після другої дози.

Раніше цьогоріч в EMA заявили, що виявили можливий зв’язок між дуже рідкісним запальним захворюванням серця і вакцинами Pfizer і Moderna.

Однак, як зазначив регулятор, переваги обох вакцин щодо запобігання COVID-19 продовжують переважувати інші ризики.

Раніше Фінляндія призупинила щеплення чоловіків у віці до 30 років вакциною Moderna у зв’язку з ризиком сердечних запалень.

Нагадаємо, 7 листопада 2021 дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну понад 2,9 млн доз вакцини Moderna.

Вас також може зацікавити:

МОЗ дозволило змішувати COVID-вакцини Pfizer i Moderna

Науковці порівняли концентрацію антитіл проти COVID-19 після вакцинації Pfizer i Moderna

У ВООЗ вважають несправедливим, що вакциновані CoronaVac не можуть вільно подорожувати

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні