Фрукти, овочі, чай: які продукти знижують ризик смерті у людей з хворобою Паркінсона?

Олена Барсукова — 10 лютого 2022, 16:07

Раціон, багатий на флавоноїди, які є у яскравих овочах і фруктах, збільшує тривалість життя і знижує смертність у людей з хворобою Паркінсона.

Відповідне дослідження опублікували у журналі Neurology, повідомляє Medical News Today.

Флавоноїди – це речовини, що містяться у кольорових овочах, фруктах, ягодах, горіхах, корінцях, квітах, а також у чаї та червоному вині.

Науковці з Університету штату Пенсильванія та Університету Квінса дослідили їхній вплив на тривалість життя і рівень смертності у пацієнтів з Паркінсоном.

Для цього вони проаналізували дані 1251 людей та виміряли пропорції споживання яблук, чорниці, полуниці, чаю, апельсинів та червоних вин.

Фото: chiociolla/Depositphotos

У дослідженні взяли участь 599 жінок та 652 чоловіків, у яких діагностували хворобу Паркінсона.

Науковці оцінювали вживання продуктів із високим вмістом флавоноїдів до та після діагностики хвороби.

Харчування людей аналізували протягом 32-34 років до смерті або до завершення дослідження.

Споживання флавоноїдів оцінювали через опитування кожні 4 роки.

Зрештою, доктор Гао та його колеги виявили 2 важливі результати:

  • учасники з хворобою Паркінсона, які вживали продукти з високим вмістом флавоноїдів до встановлення діагнозу, мали нижчу смертність загалом;
  • водночас учасники, які почали харчування з високим вмістом флавоноїдів після діагностики "Паркінсона", продемонстрували нижчу смертність внаслідок хвороби.

Загалом люди, які живуть із хворобою Паркінсона, мають вищу смертність, ніж інші.

Однак виявилося, що кольорові продукти у раціоні, зокрема чорниця, полуниця, червоне вино або чай, сприяють зменшенню смертності, каже автор дослідження професор Сян Ґао.

Справа у тому, що метаболіти флавоноїдів можуть долати гематоенцефалічний бар’єр – це механізм між кровоносними судинами мозку та компонентами, що утворюють мозкову тканину, пояснюють дослідники.

Також вони можуть зменшувати окислювальний стрес (пошкодження і загибель клітин тіла через окислення), запалення та затвердіння артерій, відоме як атеросклероз.

Ці особливості надають флавоноїдам нейропротекторні властивості – тобто здатність зберігати функції мозку.

У центральній нервовій системі метаболіти флавоноїдів зв’язуються з рецепторами в мозку, які контролюють седативний ефект, тривожність і навіть можуть зменшувати ризик судом.

Саме тому флавоноїди викликали інтерес у клінічних дослідників, які лікують такі нейродегенеративні захворювання, як хворобу Паркінсона або хворобу Альцгеймера.

Водночас доктор Ґао наголошує, що вживання цих продуктів не має причинно-наслідкового зв'язку з лікуванням "Паркінсона".

Але зміни способу життя потенційно можуть вплинути на перебіг хвороби та на ускладнення у майбутньому.

Важливо! Цей матеріал ґрунтується на останніх та актуальних наукових дослідженнях, носить виключно інформаційно-довідковий характер і не може бути основою для встановлення медичного діагнозу чи призначення лікування. Щоб встановити діагноз, обов'язково зверніться до лікаря!

Вас також може зацікавити:

Які дієти найкращі та чому? Рейтинг 2022 року

У половини жінок і третини чоловіків розвивається деменція або хвороба Паркінсона – дослідження

Веганство та вік: як рослинна дієта може допомогти дорослому поколінню покращити стан здоров'я?

Середземноморська дієта: погляд нутриціолога

Вчені назвали 4 продукти від раку, хвороб Паркінсона та Альцгеймера

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні