Банка помідорів буває небезпечна: як запобігти ботулізму? Поради ЦГЗ
Під час війни українці не лише збивають дрони банками з соліннями, але й споживають консервовані продукти.
Однак Центр громадського здоров’я радить з обережністю їсти зимову заготівлю та консерви, щоб не отруїтися.
У відомстві пояснили, що таке ботулізм і як від нього вберегтися.
Що таке ботулізм?
Фото: monticello/Depositphotos |
Ботулізм – це харчова інтоксикація (отруєння), зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини.
Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) і за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше – овочів та грибів, пояснює ЦГЗ.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, неправильно транспортувались або зберігалися.
"Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти", – кажуть медики.
Також ботулізм може виникнути після споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинка тощо).
Це може бути як їжа домашнього приготування, так і продукти, вироблені у промислових умовах.
Як запобігти ботулізму?
Фото: Naltik/Depositphotos |
❌ Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:
- роздуті банки;
- банки зі здутими кришками;
- банки, з яких щось витікає;
- нещільно закриті банки;
- банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
❌ Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
❌ Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
❌ Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
❌ Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Нагадаємо, раніше у ЦГЗ пояснювали, що робити при харчовому отруєнні в укритті.
Вас також може зацікавити:
Що робити, якщо отруїлися в укритті несвіжою їжею. Поради ЦГЗ
Діарея, температура, біль у серці, тиск: як лікуватися в умовах війни? Інструкція
Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.