Придушення спогадів допомагає швидше забути негативний досвід. Дослідження

Михайло Загородній — 20 травня 2022, 09:00

Чимало людей мали у своєму житті негативний досвід, про який хотіли б забути.

Інколи навіть побутові предмети можуть стати тригерами неприємних спогадів. Наприклад гумовий чобіт, який нагадує про повінь, або іграшковий ведмедик – про постраждалу дитину.

Вчені з Інституту Макса Планка з'ясували, що людині, яка активно витісняє негативні образи зі своєї свідомості, потім набагато складніше їх пригадати.

"Придушення спогадів має переважно "погану репутацію". Однак їх активне забуття може бути корисним механізмом, щоб запобігти постійному втручанню спогадів про поганий досвід у нашу свідомість.

Контролюючи свої думки, ми можемо послабити спогади і, можливо, стерти їх нейронні сліди в мозку", – каже керівник дослідження Ролан Бенуа.

Фото: motortion/Depositphotos

Читайте також: Накриває? Дієві заспокійливі, ефект плацебо та інші методи, як не з'їхати з глузду під час війни

Вчені досліджували придушення спогадів в три етапи.

Спершу учасники вчилися асоціювати картини негативного досвіду з нейтральним об’єктом, наприклад, повінь із гумовим чоботом, автомобільну аварію із загубленим черевиком та поранену дитину з плюшевим ведмедиком.

Дослідники вимірювали активність мозку за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ), а учасники згадували сцени за допомогою об’єктів.

На другому етапі людям показували лише об’єкти. У деяких випадках їх просили згадати місце події, в інших випадках – придушити будь-які думки про сцену.

На останньому етапі учасникам показували всі об’єкти один за одним і нагадували про події, пов'язані з відповідним предметом. Це дозволило дослідницькій групі перевірити, чи справді спогади зникли.

"Якщо ви активно пригнічуєте спогад, а потім намагаєтеся його знову пригадати, зображення з’являються менш яскравими, ніж раніше", – пояснює докторантка інституту Анн-Крістін Майєр.

Учасники дослідження пригадували сцени менш чітко у своїй уяві. Вчені також помітили, що це згасання пам’яті супроводжується меншою реактивацією сліду пам’яті в мозку, тобто пригадати конкретні події стає складніше.

Специфічна мозкова активність, яка виникла під час первинного досвіду, змінилася, що ускладнило запам’ятовування зображень.

Крім того, сліди пам’яті особливо ослабли у тих людей, які добре вміли придушувати спогади.

Поки не зрозуміло, чому деякі люди краще вміють активно забувати негативні спогади, ніж інші. Однак це особливо важко дається тим, хто страждає депресією або посттравматичним стресовим розладом.

Майбутні дослідження тепер мають визначити, чи навмисне приглушення спогадів сприяє психічному здоров’ю і яким чином.

Читайте також: МОЗ закликає повідомляти про дітей, які зазнали травм під час війни. Куди звертатися

Реклама:

Головне сьогодні