Спалах захворювання на мавпячу віспу може досягти піку протягом кількох місяців – вчені

Яна Осадча — 27 липня 2022, 12:13

Спалах захворювання на віспу мавп може досягти піку вже через кілька місяців. Шансів на те, що поширення хвороби зупиниться, майже немає.

Кількість випадків наразі подвоюється кожні два тижні, повідомляє Reuters з посиланням на вчених, які консультують Всесвітню організацію охорони здоров’я.

За останніми даними, у 70 країнах зареєстрували 17,8 тис. випадків мавпячої віспи. До 2 серпня у 88 країнах ВООЗ прогнозує зростання до понад 27 тис. випадків.

Вчені з усього світу повідомили, що робити прогнози складно, але, ймовірно, передача триватиме протягом кількох місяців, а можливо, і довше.

"Ми повинні впоратися з цим", – каже Енн Рімуан, професор епідеміології Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.

Фото: gorVetushko/Depositphotos

Директор Інституту глобальної охорони здоров'я Женевського університету, який очолює консультативну групу ВООЗ в Європі, Антуан Флао прогнозує, що кількість випадків не вийде на плато (період, під час якого кількість випадків тримається на одному рівні) принаймні протягом наступних 4-6 місяців, або до тих пір, поки люди з найвищим ризиком інфікування не будуть або вакциновані, або інфіковані.

Організації сексуального здоров'я у Великій Британії нещодавно підрахували, що у групі ризику можуть бути близько 125 тис. людей.

Вчені змоделювали 3 сценарії на найближчі місяці, кожен з яких включає "стійку передачу" хвороби:

  • між чоловіками, які мають статеві стосунки з чоловіками;
  • за межами цих груп;
  • серед уразливих груп населення.

Постійна передача також може призвести до мутацій, які зроблять вірус більш заразним, наголошують вчені.

[L]

Під час нинішнього спалаху загинули 5 людей, усі вони в Африці.

За межами Африки мавпяча віспа поширюється переважно серед чоловіків, які мають секс з іншими чоловіками, що змушує клініки сексуального здоров’я бути готовими до нових випадків.

"Я чітко пам'ятаю, як я казав: "Я думаю, що помру", тому що я не міг їсти і пити. Я навіть не міг проковтнути власну слину", – каже 35-річний Харун Тулунай, який був госпіталізований із віспою мавп у Лондоні на початку липня, але наразі одужав.

Нагадаємо, У США у двох дітей виявили мавпячу віспу.

Реклама:

Головне сьогодні