Яких пацієнтів відправляють на лікування за кордон і що для цього потрібно – пояснюють у МОЗ

Яна Осадча — 23 січня 2023, 18:22

У закордонні клініки наразі відправляють тих українських пацієнтів, які знаходяться у тяжкому стані та потребують довготривалого та дороговартісного лікування.

Про це розповів міністр охорони здоров’я України у коментарі "5 каналу" 19 січня 2023 року.

Міністр зазначив, що до війни за кордон відправляли лише тих хворих, яким не могли допомогти в Україні.

Наразі у медичну евакуацію їдуть тяжкохворі, яким там забезпечують лікування у комфортних і безпечних умовах.

Так, 21 січня 7 постраждалих унаслідок авіатрощи у Броварах, відправили в Австрію. Йдеться про три родини з дітьми, які отримали опіки. Ще одну сім’ю планують відправити до Швейцарії.

Медична евакуація. Фото: МОЗ

У МОЗ пояснюють, що пацієнтів везуть за кордон не тому, що наші лікарі не можуть надати їм допомогу.

"Медична система України мобілізована. Вона переживає блекаути, руйнування, також має місце виснаження медичного персоналу. Тому найважчих пацієнтів, особливо дітей, ми відправляємо туди, де немає сирен та ракетних нальотів",говорить заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак в ефірі телемарафону.

У відомстві кажуть, що транспортування пацієнтів, переїзд, переліт, лікування, реабілітація та повернення назад в Україну повністю оплачується урядами країн, які їх приймають.

За словами Віктора Ляшка, хворих спочатку везуть до хабу у Львів, потім в Польщу, а звідти відправляють в інші країни.

"Ми заносимо пацієнта в базу, потім відгукується іноземна клініка, яка готова його забрати. Після цього хворого туди транспортують", – говорить Віктор Ляшко.

За словами Ірини Микичак, з початку війни клініки 29 країн світу прийняли на лікування 2,5 тис. українських пацієнтів, біля тисячі з них – онкохворі діти.

"Щоб потрапити на лікування за кордон, треба заповнити анкету на сайті МОЗ. Однак є певні критерії. Передусім, відправці за кордон підлягають люди з опіковими та мінно-вибуховими травмами, дорослі з важкими захворюваннями, які потребують комбінованого лікування і діти з різними патологіями. У пріоритеті – діти", – зазначила Ірина Микичак.

Читайте також: Опіки, струси і травми: у якому стані постраждалі внаслідок авіакатастрофи у Броварах

Реклама:

Головне сьогодні