У США чоловік раптово заговорив з "ірландським акцентом" через рак простати

Олена Барсукова — 9 лютого 2023, 14:11

У США чоловік віком 50+, який мав рідкісну форму раку передміхурової залози, різко заговорив з "ірландським акцентом".

У пацієнта не було ірландського коріння і він ніколи не їздив до Ірландії, повідомляє Science Alert.

Зміну мовлення у пацієнта лікарі класифікували як синдром іншомовного акценту (FAS) – цей розлад не проходив до самої смерті чоловіка.

Рідкісний випадок описали у науковій статті в журналі British Medical Journal.

Читайте також: Секс не спричиняє, алкоголь – не лікує. У ЦГЗ спростували міфи щодо раку простати

ВІДЕО ДНЯ
Фото: Sasha2109/Depositphotos

FAS (Foreign accent syndrome) – це незвичайний розлад мовлення, який може призвести до того, що людина раптово і без причини починає говорити з "іноземним" акцентом. Це може нагадувати інший діалект або іноземну мову.

Синдром найчастіше пов'язують з інсультами або черепно-мозковими травмами. Наприклад, у 1941 році жителька Норвегії отримала травму голови під час бомбардування Осло, а за кілька місяців – почала розмовляти з німецьким акцентом.

А кілька років тому ЗМІ повідомляли про жінку з Арізони, яка періодично прокидалася, розмовляючи з різними акцентами (ірландський, австралійський, британський). При цьому американка страждала на головні болі і їй діагностували FAS.

У медичній літературі є лише два повідомлення синдром іншомовного акценту, спричинений онкозахворюванням.

Згідно з дослідженням, опублікованим у 2008 році, 60-річна пацієнтка з раком молочної залози почала говорити з невідомим акцентом, коли метастази поширились в її мозок.

Схожий випадок стався з 50-річною італійкою, у якої була пухлина мозку. Жінка раптово почала говорити з іншим ритмом і мелодією.

А розлад у 50-річного американця – це перший випадок, пов'язаний саме з раком простати.

Читайте також: У Британії клініка розіслала пацієнтам звістку про рак замість привітання з Різдвом

Загалом більшість випадків FAS – це загальні зміни у мовленні, які не завжди нагадують говірку з якогось географічного регіону.

Однак випадок американського пацієнта з раком простати – це рідкісний приклад, коли змінене мовлення пацієнта дуже нагадує впізнаваний акцент.

"Він, очевидно, не мав ірландського походження і навіть ніколи не був в Ірландії. Проте вже через 20 місяців після діагностування метастатичного гормоночутливого раку передміхурової залози він почав говорити з південноірландським акцентом", – йдеться у повідомленні.

На відміну від попередніх випадків, у цього пацієнта спочатку не було пухлин у мозку. На момент появи симптомів лікарі також не знайшли відхилень у неврологічному обстеженні, психіатричному анамнезі чи МРТ головного мозку.

"Незважаючи на хіміотерапію, рак прогресував, що призвело до поширення мультифокальних метастазів у головний мозок і, ймовірно, паранеопластичного висхідного паралічу, який став причиною смерті пацієнта", – пишуть дослідники.

Незважаючи на хіміотерапію, рак пацієнта продовжував швидко прогресувати і чоловік не вижив. Він говорив з ірландським акцентом до самої смерті.

Лікарі підозрюють, що FAS у пацієнта був результатом рідкісного паранеопластичного неврологічного розладу (ПНР). Він виникає, коли рак за межами головного мозку викликає імунну відповідь, яка може віддалено впливати на нервову систему.

Чому виникає синдром іноземного акценту?

Важливо! Цей матеріал ґрунтується на останніх та актуальних наукових дослідженнях, носить виключно інформаційно-довідковий характер і не може бути основою для встановлення медичного діагнозу. Щоб встановити діагноз, обов'язково зверніться до лікаря!

Синдром іноземного акценту може розвинутися, якщо у вас пошкоджена частина мозку, пише Webmd. Здебільшого, йдеться про зону Брока, яка відповідає за мелодику і ритм мовлення мови.

Зазвичай причинами цього розладу можуть бути: важка травма голови, інсульт, пухлина або новоутворення в мозку, розсіяний склероз, крововилив у мозок, конверсійний розлад (коли емоційний стрес викликає фізичні симптоми).

У 2019 році дослідники розглянули 112 випадків FAS і виявили, що серед пацієнтів було найбільше дорослих жінок-правшів, які є носіями англійської мови. Вони ніколи не мали жодних контактів з країною або географічною зоною, звідки міг би взятися їхній акцент.

Також ризик виникнення синдрому іноземного акценту вищий, якщо у вас є такі неврологічні розлади/розлади мовлення, як афазія, апраксія, дизартрія, дисграфія, дислексія, схильність до інсульту тощо.

Якщо ви помітили у себе симптоми FAS – обов’язково звертайтеся до лікаря. Якщо у вас раптово проявився незвичний акцент – це, найімовірніше, свідчить про інші захворювання.

Читайте також: Чи можуть лампи для манікюру спричинити рак? Відповіді лікарів

Реклама:

Головне сьогодні