Радниця президента розповіла, як змінився підхід до реабілітації поранених військових

Вікторія Андрєєва — 23 березня 2023, 15:57

У сфері реабілітації військових вже розпочались зміни. Зокрема, реабілітація бійців після поранень відбувається не в окремих центрах, а безпосередньо у великих госпіталях.

Про це розповіла раданиця-уповноважена президента України з питань безбар'єрності Тетяна Ломакіна в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Вже в перші 24-72 години фахівці приходять до людини в палату і починають працювати. Потім, коли її переводять у відділення для реабілітації, вона вже сама починає відвідувати зал фізичної і медичної реабілітації, зал ерготерапії, де вчиться по-новому керувати своїм тілом, виконувати звичайні побутові завдання.

За потреби пацієнт під час реабілітації отримує допомогу інших фахівців, наприклад, психотерапевта, терапевта мови та мовлення, вузьких фахівців", – пояснила вона.

Фото: EvgeniyShkolenko/Depositphotos

Радниця додала, що контракти на реабілітаційну допомогу вже уклали 244 лікарні. Для цього вони повинні були мати достатню кількість висококваліфікованих фахівців та доказове обладнання для роботи.

"Наприклад, всім відомий з дитинства електрофорез чи магнітотерапія все ще широко використовуються в Україні. Але в країнах, які турбуються про результативність всіх процедур, ви його не побачите. Адже дослідження показали, що електрофорез є неефективний під час реабілітації, тому що не покращує силу м’язів чи рухливість суглобів. Тому в розвинутих країнах від електрофорезу відмовились, і використовують інші методи – активної реабілітації", – пояснює Тетяна Ломакіна.

Деякі лікарні почали перехід до доказової реабілітації ще у 2015-2016 роках. Прикладами є "Охматдит" та лікувальні заклади Рівненщини.

Тетяна Ломакіна додає, що уряд нещодавно ухвалив постанову, яка спрощує можливості отримання допоміжних засобів реабілітації – протезів, крісел колісних, милиць, ходунків тощо.

Також до роботи мультидисциплінарної реабілітаційної команди, до якої входять лікар фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт і психолог, будуть долучені протезисти.

Радниця зазначає, що завдяки цим змінам військові зможуть швидше отримати протези.

Читайте також: У Львові протезували захисника Маріуполя, який дивом вижив у вогні і втратив руку на Азовсталі

Реклама:

Головне сьогодні