Радниця президента розповіла, як змінився підхід до реабілітації поранених військових

Вікторія Андрєєва — 23 березня 2023, 15:57

У сфері реабілітації військових вже розпочались зміни. Зокрема, реабілітація бійців після поранень відбувається не в окремих центрах, а безпосередньо у великих госпіталях.

Про це розповіла раданиця-уповноважена президента України з питань безбар'єрності Тетяна Ломакіна в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Вже в перші 24-72 години фахівці приходять до людини в палату і починають працювати. Потім, коли її переводять у відділення для реабілітації, вона вже сама починає відвідувати зал фізичної і медичної реабілітації, зал ерготерапії, де вчиться по-новому керувати своїм тілом, виконувати звичайні побутові завдання.

За потреби пацієнт під час реабілітації отримує допомогу інших фахівців, наприклад, психотерапевта, терапевта мови та мовлення, вузьких фахівців", – пояснила вона.

Фото: EvgeniyShkolenko/Depositphotos

Радниця додала, що контракти на реабілітаційну допомогу вже уклали 244 лікарні. Для цього вони повинні були мати достатню кількість висококваліфікованих фахівців та доказове обладнання для роботи.

ВІДЕО ДНЯ

"Наприклад, всім відомий з дитинства електрофорез чи магнітотерапія все ще широко використовуються в Україні. Але в країнах, які турбуються про результативність всіх процедур, ви його не побачите. Адже дослідження показали, що електрофорез є неефективний під час реабілітації, тому що не покращує силу м’язів чи рухливість суглобів. Тому в розвинутих країнах від електрофорезу відмовились, і використовують інші методи – активної реабілітації", – пояснює Тетяна Ломакіна.

Деякі лікарні почали перехід до доказової реабілітації ще у 2015-2016 роках. Прикладами є "Охматдит" та лікувальні заклади Рівненщини.

Тетяна Ломакіна додає, що уряд нещодавно ухвалив постанову, яка спрощує можливості отримання допоміжних засобів реабілітації – протезів, крісел колісних, милиць, ходунків тощо.

Також до роботи мультидисциплінарної реабілітаційної команди, до якої входять лікар фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт і психолог, будуть долучені протезисти.

Радниця зазначає, що завдяки цим змінам військові зможуть швидше отримати протези.

Читайте також: У Львові протезували захисника Маріуполя, який дивом вижив у вогні і втратив руку на Азовсталі

Реклама:

Головне сьогодні