Як правильно мити фрукти та овочі: лайфхаки для очищення продуктів

Анастасія Коропецька — 29 липня 2023, 11:00

Свіжі овочі та фрукти куплені чи то у магазині, чи то на ринку, містять залишки ґрунту, мікроби та пестициди. Вони здатні занести в організм вірус та сприяти загостренню різних хвороб, зокрема гострої кишкової інфекції.

Згідно із даними Health, дослідження показують, що пестициди загалом негативно впливають на здоров'я. Для уникнення цих наслідків перед вживанням їжі варто ретельно мити як продукти, так і руки. "УП.Життя" разом із Health, Центром з контролю та профілактики захворювань у США (CDC), Управлінням з контролю за продуктами і ліками США (FDA) зібрали поради щодо очищення овочів та фруктів (особливо сезонних) перед вживанням.

Навіщо мити овочі та фрукти?

  • По-перше, продукти, які ростуть близько до землі, можуть містити на собі ґрунт.
  • По-друге, безліч бактерій люди переносять на руках. Якщо ви купили продукти на ринку чи в магазині, де вони були у відкритому доступі, то є ймовірність, що вони побували не лише у ваших руках і зібрали на собі різні бактерії.
  • По-третє, чимало овочів та фруктів містять нітрати та пестициди.

Пестициди використовують для боротьби з хворобами та шкідниками, а також для знищення бур'янів. Ними можна отруїтися, але в мінімальній кількості організм людини здатний з ними впоратися. Тому продукти варто ретельно мити зокрема й для того, аби змити пестициди.

Абрикоси/Depositphotos

Щодо таких продуктів, як зелень у пакетах або овочі, які "попередньо вимиті, готові до вживання", в Управлінні з контролю за продуктами і ліками США заявляють, що їх можна їсти без додаткового миття.

Чи всі фрукти та овочі потрібно мити?

Так. Мити під проточною водою перед вживанням варто усі овочі та фрукти, навіть якщо збираєтеся потім їх чистити.

"Навіть якщо ви плануєте почистити продукт, спочатку вимийте його, щоб бруд і бактерії не перенеслися з поверхні під час очищення або нарізання", – наголошують в FDA.

Овочі/Depositphotos

Як мити овочі та фрукти?

FDA радить мити свіжі продукти під проточною водою. Тверді овочі та фрукти варто мити щіткою для чищення продуктів.

Після миття продукти треба просушити чистим тканинним чи паперовим рушником, щоб зменшити кількість бактерій, які можуть залишитися.

Не рекомендується мити фрукти та овочі милом, мийними засобами або будь-якими іншими засобами для миття.

Ці рекомендації підійдуть, якщо на овочах є залишки ґрунту або ж інших бактерій, які можливо змити проточною водою та щіткою.

Проте залишки пестицидів та нітратів таке миття лише зменшує, але не усуває. Тоді можна спробувати замочити на 5-7 хвилин продукти у звичайній холодній воді.

"Але важливо зазначити, що користь від вживання п'яти-семи порцій продуктів щодня значно переважає ризики, пов'язані з пестицидами.

Іншими словами, навіть якщо миття не повністю видаляє залишки пестицидів, ви можете краще захистити своє здоров'я, коли їсте фрукти та овочі, ніж коли уникаєте їх через невелику кількість пестицидів", – зазначає дієтологиня та доктор медичних наук Сінтія Сес у статті для видання Health.

Миття овочів водою з крану/Depositphotos

Також для очищення овочів інколи радять додавати у воду оцет чи соду. Проте Сінтія Сес зауважує, що ці методи не є ефективнішими, ніж миття водою з-під крана.

"Використання оцту також може вплинути на смак, тому хоча оцет і працює, найкращим підходом є миття продуктів під холодною проточною водою з-під крана, а також натирання або чищення щіткою, щоб видалити бруд і мікроби", – пише дієтологиня.

Професор інститут молекулярної біології та генетики НАН України Сергій Ярмолюк також спростовує застосування солі та соди при митті свіжих продуктів, таких як овочі, фрукти чи зелень.

"Нітрати без соди і солі і так будуть гарно переходити у воду. Для чого псувати зелень содою? Я намагався знайти будь-яке наукове підтвердження процедурі позбавлення від нітратів за допомогою соди, але не знайшов", – підсумовує Сергій Ярмолюк.

Вас також може зацікавити:

Морепродукти, шоколад, цитрусові: що можна їсти мамі на ГВ? Розвінчуємо міфи

Як харчуватися, щоб залишатися здоровим в умовах війни? Поради ЦГЗ

Реклама:

Головне сьогодні