COVID-19 може передаватися від норки до людини та навпаки – дослідження

Альона Павлюк — 29 листопада 2023, 18:14

Вчені виявили, що вірус SARS-CoV-2, який викликає COVID-19, може розповсюджуватися між видами. Зокрема, науковці зафіксували випадки його передачі від людини до норки та навпаки.

Про це повідомляє Medical Xpress із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Frontiers in Microbiology.

Випадки розповсюдження SARS-CoV-2 ставалися на норкових фермах у США та Європі. Небезпека полягає в тому, що вірус може мутувати в норці та стати більш патогенним.

Група вчених із Каліфорнійського університету проаналізувала міжвидову передачу патогенів. Однак побачили різні механізми цього процесу: фермент TMPRSS2, який є критично важливим для злиття вірусів SARS-CoV-2 в організмі людини, не функціонує у норок.

Передача COVID-19 між людиною і тваринами може бути небезпечною. Фото: HayDmitriy/Depositphotos

"Ми виявили, що клітини легень норок інфікуються шляхом ендоцитозу (процес надходження речовин із зовнішнього середовища у середину клітини – ред.), а не шляхом злиття TMPRSS2, який зазвичай спостерігається в клітинах людини", – пояснює співавторка дослідження Енн Сонг.

Тепер, коли розповсюдження COVID-19 між людьми перебуває під контролем, науковці планують вивчати міжвидову передачу вірусів. Проникнення вірусу не є однаковим для всіх ссавців, а отже потребує детального вивчення цього процесу.

"Смертельні мутанти можуть з'явитися в результаті розповсюдження. Інший приклад – багато стад оленів, на яких полюють люди, інфіковані SARS-CoV-2 і, таким чином, є потенційними джерелами розповсюдження вірусу", – каже співавторка дослідження Прю Телбот.

Нагадаємо, дослідження показало, що у людей із затяжним COVID-19 немає ознак ураження мозку.

Читайте також: Вчені виявили, де може ховатися причина Long COVID

Реклама:

Головне сьогодні