Медичний канабіс – легальний. Що зміниться, коли запрацює новий закон?

Олена Барсукова — 21 грудня 2023, 16:35

21 грудня Рада ухвалила законопроєкт щодо легалізації медичного канабісу у другому читанні.

Законопроєкт №7457, який підтримали 248 нардепів, дозволяє використання медичного канабісу у медицині, науці та промисловості.

Міністерство охорони здоров’я ще затвердить перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначати ліки на основі медичного канабісу.

"Дякуємо від імені лікарської спільноти за прийняте рішення, адже медичний канабіс – це ліки для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей з розсіяним склерозом, пацієнтів, що отримують паліативну допомогу тощо",заявили у відомстві.

Також у МОЗ додали, що після першого читання закон доопрацювали – до нього подали майже 900 правок, з яких врахували понад сто.

Фото: belchonock/Depositphotos

На ухвалення законопроєкту позитивно відреагували деякі спільноти пацієнтів, зокрема, "Пацієнти України", "Українська асоціація медичного канабісу", "Афіна. Жінки проти раку" та "100% життя" – Мережа ЛЖВ".

"Пацієнтська спільнота чекала цього рішення довгих 5 років. Нарешті це сталося і ми дуже вдячні усім депутатам, які почули пацієнтів. Завдяки законопроєкту ліки на основі медичного канабісу не потрібно буде чекати 5-7 років.

Завдяки можливості імпорту пацієнти вже за пів року зможуть отримати ліки в аптеках, що мають відповідну ліцензію. Крім того, після розробки усіх необхідних підзаконних актів Україна зможе самостійно виготовляти такі ліки", – розповіла "УП. Життя" Інна Іваненко, виконавча директорка благодійного фонду "Пацієнти України".

Закон дозволить пацієнтам з тяжкими захворюваннями за призначенням лікаря вживати препарати на основі медичного канабісу, і не доведеться їхати за кордон або шукати препарати нелегально.

У фонді кажуть, що медики зможуть виписувати електронні рецепти на ліки на основі медканабісу, наукові установи – досліджувати канабіс та його похідні, а бізнес – вирощувати коноплі та виробляти з них ліки за "чітко регламентованим ліцензуванням".

Що передбачає закон? Стисле пояснення

  • Законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності.

Розповсюдження та зберігання канабісу для рекреаційного вживання (у якого основна речовина – психоактивний ТГК) є злочином.

В Україні передбачена кримінальна відповідальність за самостійне вирощування канабісу, а також обіг та зберігання рекреаційного канабісу.

Канабіс досі входить до таблиці І "особливо небезпечні наркотичні засоби, обіг яких заборонено", але з уточненням – крім цілей, передбачених статтями 15,19, і 20. Стаття 15 передбачає, зокрема, що канабіс для медичних цілей можуть вирощувати лише юридичні особи, які отримають відповідну ліцензію.

  • Відсоток тетрагідроканабіолу (психоактивної речовини) у сухій масі рослин канабісу для медичного застосування визначатиме Кабмін після відповідних лабораторних випробувань.
  • Виробництво ліків та їхній обіг буде контролюватися на всіх етапах.

Вирощувати канабіс зможуть лише юридичні особи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції, пояснює нардеп Ярослав Железняк.

Обіг канабісу для медичних цілей або лікарських препаратів на основі цієї рослини буде відстежуватись в електронному реєстрі.

Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відстежувати рух рослин до пацієнта. А кожна одиниця фасованої продукції буде маркуватися штрих-кодом.

  • Ліки на основі медичних конопель відпускатимуть виключно за призначенням лікаря за електронним рецептом та відповідно до медичних показань, як це зараз відбувається, наприклад, з морфіном.

Пацієнти зможуть перевозити й зберігати такі ліки у кількості, визначеній одним рецептом.

  • Виготовлення нових наркотичних засобів або психотропних речовин буде можливим лише для медичних, наукових і науково-технічних цілей.

Цим займатимуться лише наукові установи, які мають ліцензію. Вони також будуть зобов’язані реєструвати їх та проводити клінічні дослідження відповідно до закону.

Читайте також: Чому українцям потрібен медичний канабіс? Німецький професор про вплив ліків на ПТСР

Чому законопроєкт критикують?

Співзасновник Маршу Свободи за реформи державної політики щодо наркотиків Тарас Ратушний каже, що у законопроєкті є "колізії та "дірки", що заблокують наукові дослідження канабісу і виробництво вітчизняних ліків.

Він пояснював, що канабіс необхідно перенести із таблиці І з особливо небезпечними речовинами, обіг яких заборонено, до таблиці ІІ, де вказані наркотичні засоби з обмеженим обігом.

Після першого читання прихильники законопроєкту сподівалися на правки, однак канабіс так і залишився у таблиці І. Тарас Ратушний вважає, що медичне використання канабісу досі недостатньо чітко прописане.

"У законі головне – визначеність і чіткість. Тому всі винятки з правила (тут – заборона обігу) мають подаватись однаково. В законі це оформлено номерами статей через кому: 15 (вирощування), 17 (виробництво), 19 (оперативно-розшукова діяльність), 20 (наукова діяльність). Але окремо дописують винятки для медичних конопель і це раптом абзац тексту.

Цей текст може бути уточненням, але для цього в переліку винятків мусить з'явитися ще дві цифри: ст. 16 (розробка) і ст. 21 (медичне використання), як кінцева мета розробки та подальшого виробництва активних речовин з "медичних" конопель. Тоді абзац про ліки з медичних конопель ("лише у формі лікарського засобу") в ст. 21 стане важливим уточненням", – написав він у Facebook.

Водночас керівник "Української асоціації медичного канабісу" Геннадій Шабас скептично ставиться до цих зауважень і вважає, що закон запрацює.

"Що змінилося з першого читання…Він став більш зрозумілий, прописали перехідні положення, як саме (канабіс – ред.) буде використовуватися в медицині, у науковій діяльності. Стало менше різночитань.

Законопроєкт створювали десятки нормотворців, фахівців у галузі медицини, керівники різних державних і недержавних установ, і всі працювали над тим, щоб закон запрацював", – додає Шабас.

Коли закон запрацює?

Фото: HayDmitriy/Depositphotos

Закон почне діяти через пів року після опублікування – за цей час нормативно-правові акти приведуть у відповідність із ним.

"Ще пів року повинні писатимуть різні підзаконні акти, нормативні акти, всі протоколи лікування. Через пів року медканабіс можна буде призначати пацієнтам, пацієнти зможуть отримувати ліки в аптеках", – додає Геннадій Шабас.

Нагадаємо, у липні Верховна Рада ухвалила законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в першому читанні. Тоді нардепи внесли понад 800 поправок до законопроєкту.

Законопроєкт закликали ухвалити Рада національної безпеки і оборони, Міністерство у справах ветеранів та понад 40 лікарів-онкологів України. Адже ліки на основі канабісу застосовують, зокрема, для лікування онкохворих, людей з ПТСР, епілепсією тощо.

Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, зокрема у країнах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах.

Читайте також: Від чого допомагає медичний канабіс і чи легалізують його в Україні найближчим часом

Реклама:

Головне сьогодні