Рада підтримала законопроєкт про медичний канабіс у першому читанні

Українська правда. Життя — 13 липня 2023, 13:45

Верховна Рада у першому читані проголосувала за законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в Україні.

Законопроєкт підтримали 268 депутатів, повідомили народні депутати Ірина Геращенко та Ярослав Железняк.

Щоб законопроєкт набув чинності, депутати ще мають ухвалити його в другому читанні, а тоді направити на підпис президентові.

Нагадаємо, законопроєкт № 7457, за ухвалення якого висловився Володимир Зеленський. був внесений до парламенту ще у червні 2022 року. До цього було ще декілька спроб ухвалити подібні документи, однак парламентарі їх провалювали.

Фото: HayDmitriy/Depositphotos

Законопроєкт № 7457 не передбачає легалізацію марихуани, яка викликає наркотичне сп'яніння. Медичний канабіс допомагає здолати наслідки хіміотерапії, ефективний при ПТСР у військових, допомагає пацієнтам з хворобою Паркінсона та забезпечує прийнятну якість життя у невиліковних пацієнтів.

Утім, у разі ухвалення нормативний акт у разі лише дозволить вирощувати в Україні сировину для експорту, а хворим можуть призначити лише ліки синтетичного походження без використання коноплі. Щоб пацієнти отримали ліки, необхідно видалити марихуану з переліку заборонених в Україні речовин. Прибічники законопроєкту наголошують, що важливо було ухвалити законопроєкт хоча б у такій формі, а пізніше можна буде внести у нього необхідні зміни.

Раніше понад 40 лікарів-онкологів України виступили за ухвалення законопроєкту і підписали відповідне звернення.

Також на підтримку законопроєкту висловилися чимало відомих людей, онкопацієнти та військові, які отримали поранення.

Рада національної безпеки і оборони та Міністерство у справах ветеранів також закликали Верховну Раду ухвалити закон про медичний канабіс.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій виступили проти ухвалення проєкту закону № 7457 і просила парламент та уряд зняти його з розгляду. Представники релігійних організацій також звернулися до Президента із закликом не підписувати законопроєкт у раз його ухвалення.

Читайте також: Чому українцям потрібен медичний канабіс? Німецький професор про вплив ліків на ПТСР

Реклама:

Головне сьогодні