У Львові трьом дітям провели рідкісні операції зі вживлення стовбурових клітин 

— 10 січня, 15:38

У Львові медики успішно вживили стовбурові клітини трьом дітям, які мали порушення рухливості кінцівок.

Про це повідомило Перше медичне об’єднання Львова. ​​Операцію провів італійський хірург Роберто Брамбілла спільно із ортопед-травматологами дитячої Лікарні Святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова.

"Втручання із вживленням стовбурових клітин – це одна із провідних світових методик регенеративної медицини. Такий сучасний метод лікування – це шанс для маленьких пацієнтів з опіковими травмами та іншими патологіями збільшити рухливість у кінцівках", – зазначають медики.

Однією із трьох пацієнтів, яким зробили таку операцію, стала 17-річна Божена із Львівщини.

Божена з бабусею

Дівчина народилася зі зрощенням променевої та ліктьової кісток, через що долоня її лівої руки була обернена до переду. Це перешкоджало дівчині бути самостійною у побуті.

Рік тому команда ортопед-травматологів Лікарні Святого Миколая скорегувала патологію, а тепер треба було відновити повну активність руки дівчини. Аби пришвидшити одужання Божени, Роберто Брамбілла запропонував застосувати новий метод вживлення стовбурових клітин у ділянку, яка потребує відновлення.

Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Операцію поділили на кілька етапів.

"Спершу методом ліпосакції хірурги забрали зі стегнової ділянки пацієнтки жирову тканину та відділили від неї так звані мезенхімальні стовбурові клітини. Потім — вживили їх у раніше прооперовану ділянку руки.

Стовбурові клітини ефективні у таких випадках, адже мають здатність трансформуватися у будь-який інший тип клітин, що в свою чергу пришвидшує процес відновлення тканин", – йдеться у повідомленні.

Медики зазначають, що двоє інших дітей, яких також прооперували,мали патології внаслідок травм та опіків. Вони вже чекають на швидке відновлення.

Нагадаємо, у Києві медики 23 години оперували дитину: їй одночасно пересадили печінку та скорегували ваду серця.

Віра Шурмакевич, "УП. Життя"

Читайте також: "24 лютого ми не зупинили жодної операції". Як найбільша дитяча лікарня рятує життя від початку вторгнення

Реклама:

Головне сьогодні