Чи справді курячий бульйон може покращити самопочуття при застуді? Відповідають медики

Ірина Бура — 20 січня, 17:30

За традицією, при застуді хворим готують курячий бульйон. Мовляв, він допоможе покращити самопочуття.

Однак насправді вчені не надто досліджували вплив на здоров’я цієї страви. Відомо лише про лабораторне дослідження 2000 року, яке виявило, що курячий суп може мати протизапальні властивості при застуді та грипу. Вчені з Університету Небраски, які проводили оригінальне дослідження, переглянули цю тему в 2021 році, пише Health.

"Я не знайшла багато інших досліджень, які висвітлюють конкретні переваги курячого бульйону для одужання від застуди", – каже доктор медичних наук Аліса Пайк із США.

То чи справді бульйон такий помічний, як вважають?

Фото: agneskantaruk/Depositphotos

Що може зробити курячий суп "цілющим"?

Як і будь-яка багатокомпонентна їжа, користь для здоров’я від курячого бульйону залежить від його інгредієнтів. Типовий бульйон складається з води, курячого м’яса і невеликої кількістю овочів, таких як морква, часник, цибуля та селера.

РЕКЛАМА:

За словами докторки наук Аманди Сауседи, інгредієнти курячого супу містять вітаміни і антиоксиданти, які можуть сприяти природному процесу одужання організму. Морква є джерелом вітаміну А, який є важливий для здоров’я імунної системи, а також для шлунково-кишкового тракту. Вона також вказала на дослідження 2021 року, у якому зазначено, що морква корисна при лікуванні риновірусної інфекції (вірусної хвороби з групи ГРВІ, яка характеризується гострим ринітом (нежитю).

За словами Аліси Пайк, навіть рідина у курячому бульйоні може бути корисною. Адже під час хвороби організм схильний до зневоднення, тож вживання їжі на водяній основі принесе користь.

Крім того, якщо людина втрачає електроліти через захворювання шлунково-кишкового тракту, курячий бульйон може відновити їх – він багатий натрієм – 924 міліграми на кухоль.

А курячий кістковий бульйон містить ще більший рівень деяких електролітів, таких як калій, фосфор і хлорид.

Чи справді курячий суп є протизапальним

Відоме дослідження курячого супу у 2000 році було зосереджене на його впливі на запалення.

"Дослідження 2000 року в основному виявило, що курячий суп пригнічує хемотаксис нейтрофілів. (Хемотаксис механізм, за допомогою якого клітини рухаються у відповідь на хімічний подразник. Нейтрофіли клітини імунної системи, які мають важливе значення для захисту від інфекцій). Тобто хворі могли тимчасово легше дихати", – сказала Аліса Пайк.

Згідно з дослідженням, усі овочі та м'ясо в бульйоні мали цю "гальмівну дію".

Як отримати максимальну користь від курячого супу

Деякі магазинні супи можуть містити надмірну кількість натрію. За словами Аманди Сауседи, надмірне вживання солі негативно впливає на артеріальний тиск та може подразнювати кишківник. Тому краще готувати курячий суп вдома, використовуючи багато овочів.

"Відновлення після хвороби зазвичай відбувається частково фізично, а частково психічно, тому навіть якщо даних про користь курячого супу небагато, є позитив у тому, щоб поїсти теплого супу. Це тепло, пара та гарний смак (бонус, якщо хтось приготував цю страву для вас) обов’язково зроблять ваше самопочуття трохи кращим, навіть якщо і не повністю вилікує вашу застуду", – підсумувала Аліса Пайк.

Читайте також: Як лікувати застуду? Рекомендації НСЗУ

Реклама:

Головне сьогодні