Як уникнути отруєння грибами та що робити, якщо це вже сталося. Поради МОЗ і ЦГЗ

Дарія Поперечна Анна Коваленко — 26 липня 2018, 15:48
Як уникнути отруєння грибами та що робити, якщо це вже сталося. Поради МОЗ і ЦГЗ
У МОЗ рекомендують відмовитися від вживання дикорослих грибів
maxsol7/Depositphotos

Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Іноді нестача знань може призвести до тяжких наслідків.

Що робити, щоб уникнути отруєння грибами, а також тоді, коли є підозра на таке отруєння, розповіли у Міністерстві охорони здоров'я України та Центрі громадського здоров’я.

У МОЗ вважають, що найбезпечніше – відмовитися від споживання дикорослих грибів. Замінити їх слід на ті, що вирощують штучно, – вони підлягають контролю.

Як правильно збирати гриби

Спершу слід переконатися в тому, що гриб їстівний. У випадку появи найменших сумнівів його не варто класти в кошик, кажуть у ЦГЗ.

Також рекомендують уникати збору старих, перезрілих чи молодих грибів, в яких нечітко виражені зовнішні ознаки. Стан таких грибів може ввести в оману, через що їх легко сплутати з отруйними.

ВІДЕО ДНЯ

Варто надавати перевагу трубчастим грибам (шапинка знизу нагадує губку) перед пластинчастими (мають пластинки на нижній частині шапинки).

У Центрі громадського здоров'я не радять нести додому гриби, які ростуть при дорозі, неподалік промислових об’єктів, сміттєзвалищ чи інших забруднених місць, оскільки гриби здатні вбирати та накопичувати шкідливі речовини.

Не слід також збирати гриби в посушливу погоду, адже тоді вони пересихають, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.

Удома, кажуть у МОЗ, варто ще раз ретельно перевірити гриби. Якщо ж серед них натрапили на підозрілий – краще виникнути всі, а кошик ретельно вимити.

Як безпечно готувати дикорослі гриби

У ЦГЗ наголошують на тому, що гриби не варто вживати в сирому вигляді – спершу вони мають пройти термічну обробку.

Там рекомендують готувати гриби не пізніше доби після їхнього збору. Спершу варто гарно промити їх, аж потім обробити термічно.

Кому не можна їсти грибів

Гриби вважають відносно "важкою" їжею через вміст хітину та азотистих речовин, які не перетравлюються людським організмом. Тому страви з ними викликають велике навантаження на шлунок.

Гриби не рекомендовано вживати:

  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • хворим;
  • людям, які мають проблеми травної системи;
  • літнім людям.

"Слід підкреслити, що для дітей гриби абсолютно небажана, а то і шкідлива їжа", – додають у Центрі громадського здоров’я.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль в животі;
  • діарея;
  • запаморочення
  • головний біль;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Що робити при отруєнні грибами

Якщо у вас проявився хоча б один із симптомів отруєння, негайно викликайте лікаря.

Якщо є можливість, можна промити шлунок чистою водою, для цього слід:

  • випити від 1 до 2 літрів кип’яченої теплої води;
  • викликати блювання;
  • повторити процедуру від 2 до 3 разів, поки замість блювотних мас не піде чиста вода.

Також можна дати хворому сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла) та дотримуватися постільного режиму.

До приїзду невідкладної допомоги пийте багато води, зокрема підсоленої, або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Раніше ми розповідали, як виростити вдома гливи та приготувати з ними аутентичні страви.

Реклама:

Головне сьогодні