Як використовувати харчові відходи: 9 креативних способів
Харчові відходи збільшують викиди парникових газів і впливають на зміну клімату.
Використовувати харчові відходи замість того, щоб їх викидати – простий спосіб скоротити їхню кількість, мінімізувати вплив на навколишнє середовище і заощадити гроші.
Ось 9 креативних ідей від Healthline, які допоможуть вам з користю використати залишки їжі.
Зробіть грінки з черствого хліба
Якщо у вас засох хліб, не викидайте його, а приготуйте смачні домашні грінки.
Для цього наріжте буханець кубиками, полийте оливковою олією і посипте приправою на ваш вибір, наприклад, меленим часником, розмарином, чорним перцем тощо.
Потім викладіть кубики на деко і запікайте протягом 10-15 хвилин при температурі 205°C або до хрусткої скоринки і золотистого кольору.
Домашні грінки можна додати в салати та супи.
Обсмажте стебла листової зелені
У листової зелені, такої як листова капуста і капуста Кейл, є волокнисті стебла, які важко їсти.
Замість того, щоб викидати, ви можете зберегти стебла, нарізати їх на дрібні шматочки і обсмажити з невеликою кількістю оливкової олії і ваших улюблених приправ.
Стебла листової зелені не тільки допомагають скоротити кількість харчових відходів, але і є чудовим гарніром, багатим на поживні речовини.
Фото: VadimVasenin/Depositphotos |
Вирощуйте овочі у воді
Багато видів овочів можна виростити, помістивши їхні стебла в воду, що допоможе заощадити на продуктах і скоротити кількість відходів.
Особливо добре для цього підходять капуста, селера, зелена цибуля і цибуля-порей.
Просто відріжте нижню частину стебла і помістіть його в неглибоку миску з водою, яка має покривати коріння.
Збережіть листя буряка, моркви і редиски
Більшість людей відмовляються від листової зелені, яка проростає з коренеплодів, таких як буряк, морква і редиска.
Ця зелень не тільки їстівна і поживна, але і неймовірно універсальна. Ви можете спробувати додати її у салати, супи чи песто.
Зробіть овочевий бульйон
Додайте овочеві залишки у велику каструлю, залийте їх водою, насипте трав і приправ, доведіть до кипіння і варіть 20-30 хвилин.
Потім процідіть бульйон через дрібне сито, перелийте його в ємність і заморозьте або охолодіть.
Ви можете використовувати домашній овочевий бульйон для приготування макаронів чи круп або додавати його в супи і тушковані блюда, щоб підсилити смак.
Використовуйте кавову гущу як добриво
Кавова гуща є чудовим натуральним добривом для рослин.
Посипте нею рослини або додайте її в верхні кілька сантиметрів ґрунту. Не перестарайтеся і не сипте занадто багато, щоб не перешкоджати потраплянню води в землю.
Заморозьте залишки трав
Якщо у вас залишилися свіжі трави після приготування їжі, заморозьте їх, щоб використати пізніше.
Спершу помийте їх та подрібніть. Потім покладіть у контейнер для кубиків льоду, залийте водою і заморозьте.
Після заморожування вийміть кубики і зберігайте їх у поліетиленовому пакеті в морозильній камері.
Коли вам знадобляться трави, перекладіть кубики в невелику миску, почекайте, поки вода розтане, потім злийте воду і промокніть трави насухо.
Збережіть шкірку цитрусових для освіжувача повітря
Цедра цитрусових – чудове доповнення до домашніх освіжувачів повітря, оскільки вона поглинає запахи.
Спершу виберіть м'якоть з фруктів, таких як грейпфрут, лайм або апельсин, і заповніть шкірку сумішшю морської солі, трав і ефірних масел.
Ви також можете зварити шкірку цитрусових з водою і корицею або гвоздикою, щоб освіжити кухню.
Спробуйте компостувати
Компостування – чудовий спосіб використовувати харчові відходи.
Ось поради, як компостувати органічні відходи в місті.
Вас також може зацікавити:
Продукти не на смітник: як працює перший банк харчів в Україні
Як довго їжа може не псуватися у холодильнику. Гід по зберіганню продуктів
Як раціонально використовувати продукти, щоб потім не викидати зіпсовані. Поради
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.
Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".