Іноді ми недооцінюємо користь сезонних овочів та забуваємо вживати їх протягом літніх місяців.
Проте літні овочі містять в собі неймовірну кількість поживних для організму речовин, які допоможуть підтримати здоров’я впродовж всього року.
- Чим корисні сезонні овочі серпневого врожаю?
- Яку користь вони принесуть у раціон?
- Як здорове харчування на основі серпневих овочів впливатиме на кількість поживних речовин та вітамінів у вашому організмі?
Розповідаємо у матеріалі.
Користь свіжих овочів у серпні
Баклажан
- Клітковина, калій, антиоксиданти, вітаміни С та В6, що містяться в баклажанах, підтримують здоров'я серця.
- Результати досліджень свідчать, що насунін (речовина, що міститься в шкірці баклажанів) допомагає захистити мембрани клітин мозку від пошкодження.
- Баклажани також містять антиоксиданти лютеїн і зеаксантин, які відіграють важливу роль у здоров'ї очей.
|
Насунін (речовина, що міститься в шкірці баклажанів) допомагає захистити мембрани клітин мозку від пошкодження. Фото: VitalikRadko/Depositphotos |
Квасоля
- Білок – важлива поживна речовина, яка відіграє ключову роль у підтримці та відновленні організму. Квасоля містить багато амінокислот, з яких утворюються білки.
- Велика кількість клітковини та крохмалю в складі допомагає створити відчуття ситості в організмі, що запобігає переїданню.
- Дослідження показують, що різноманітні види квасолі (особливо чорна) зміцнюють здоров'я кишківника, покращуючи бар'єрну функцію та збільшуючи кількість корисних бактерій.
|
Квасоля містить багато амінокислот, з яких утворюються білки. Фото: Nikilev/Depositphotos |
Читайте також: Як приготувати квасолю? 6 оригінальних рецептів бобів
Буряк
- Буряк та його сік допомагають серцю та легеням краще працювати під час фізичних навантажень. Оксид азоту в складі збільшує приплив крові до м'язів.
- Багатий на вітамін B9, який допомагає клітинам рости та функціонувати. Вітамін В9 відіграє ключову роль у контролі пошкодження кровоносних судин, що знижує ризик серцевих захворювань та інсульту.
- Буряк містить багато клітковини та сприяє росту корисних бактерій у кишківнику. Наявність великої кількості корисних бактерій у травній системі допомагає боротися з хворобами та зміцнює імунітет. А клітковина покращує травлення та знижує ризик закрепів.
|
Оксид азоту в складі буряку збільшує приплив крові до м'язів. Фото: belchonock/Depositphotos |
Броколі
- Броколі є джерелом багатьох вітамінів, мінералів, антиоксидантів та клітковини.
- Вживання броколі здатне знизити рівень цукру в крові. Це пов'язано з вмістом антиоксидантів та клітковини.
- Дослідження показують, що сульфорафан, ключова біологічно активна сполука броколі, уповільнює біохімічний процес старіння
- Поживні речовини, що містяться в складі, допомагають знизити ризик захворювань зубів та ротової порожнини.
|
Сульфорафан, ключова біологічно активна сполука броколі, уповільнює біохімічний процес старіння. Фото: bit245/Depositphotos |
Читайте також: 18 супер продуктів для довгого життя
Цвітна капуста
- Цвітна капуста містить вітаміни (С, К, B9), мінерали, клітковину та антиоксиданти.
- Є джерелом холіну – поживної речовини, якої багатьом людям не вистачає. Він бере участь у багатьох процесах в організмі та запобігає виникненню захворювань печінки.
- Цвітна капуста багата на сульфорафан, рослинну сполуку з багатьма корисними ефектами, такими як зниження ризику серцевих захворювань і діабету.
|
Цвітна капуста містить вітаміни (С, К, B9), мінерали, клітковину та антиоксиданти. Фото: utima/Depositphotos |
Капуста білоголова
- Містить вітаміни С, К, клітковину та білок. Вітамін С зміцнює імунну систему, а вітамін К – запобігає розвитку остеопорозу.
- Занадто багато "поганого" холестерину (або ЛПНЩ) накопичується в артеріях та може спричинити проблеми з серцем. Капуста містить дві речовини – клітковину та фітостерини, які конкурують з холестерином за поглинання травною системою. Вони знижують рівень поганого холестерину і таким чином покращують здоров'я.
|
Клітковина та фітостерини в складі капусти знижують рівень поганого холестерину і таким чином покращують здоров'я. Фото: bryndin/Depositphotos |
Морква
- Містить вуглеводи, що складаються з крохмалю, клітковини та простих цукрів. У ній надзвичайно мало жирів і білків. Це чудове джерело вітаміну А у формі бета-каротину та вітамінів групи В.
- Вживання моркви сприяє зниженню ризику розвитку серцевих захворювань.
- Це хороше джерело лютеїну та бета-каротину – антиоксидантів, що сприяють здоров'ю очей і захищають їх від вікових дегенеративних захворювань. Організм перетворює бета-каротин на вітамін А – поживну речовину, яка допомагає бачити в темряві.
|
Вживання моркви сприяє зниженню ризику розвитку серцевих захворювань. Фото: merc67/Depositphotos |
Читайте також: Чи правда, що морква покращує зір? Відео
Огірок
- Це низькокалорійний овоч, який містить багато води, важливі вітаміни та мінерали. Якщо їсти огірки разом зі шкіркою, ви отримаєте максимальну кількість поживних речовин.
- 96% води в складі підвищує рівень гідратації, допомагає задовольнити щоденну потребу в рідині та забезпечує дієтичні властивості овоча.
- Огірки містять антиоксиданти – флавоноїди й таніни, які запобігають накопиченню шкідливих вільних радикалів і знижують ризик розвитку хронічних захворювань.
|
96% води в складі підвищує рівень гідратації, допомагає задовольнити щоденну потребу в рідині та забезпечує дієтичні властивості огірка. Фото: yelenayemchuk/Depositphotos |
Часник
- Часник низькокалорійний та багатий на вітамін С, вітамін В6 і марганець.
- Вживання часнику сприяє зниженню тиску. Аліцин, який міститься в часнику, обмежує вироблення ангіотензину II – гормону, який підвищує кров'яний тиск. Він також розслабляє кровоносні судини, що дозволяє крові текти легше.
- Дослідження показують, що сполуки, які містяться в часнику, можуть мати противірусні властивості. Аліцин та його похідні: алітридин і гарліцин відповідають за терапевтичні властивості часнику, включаючи профілактику вірусних інфекцій. Окрім зміцнення імунної системи, часник запобігає проникненню вірусів у клітини організму. Складові овоча інгібують вірусну РНК-полімеразу, а також посилюють імунну відповідь хазяїна.
|
Дослідження показують, що сполуки, які містяться в часнику, можуть мати противірусні властивості. Фото: gresey/Depositphotos |
Цибуля
- Цибуля містить понад 25 різних флавоноїдів – природних рослинних речовин, які мають антиоксидантні властивості. У ній також багато вітаміну С, ще одного важливого антиоксиданту, який підтримує здорову імунну систему.
- Кверцетин у складі продукту є корисним для здоров'я серця, особливо у людей, які мають ожиріння чи метаболічний синдром.
- Антиоксиданти в цибулі також зменшують втрату кісткової маси та остеопороз, який часто виникає при старінні.
|
У цибулі багато вітаміну С, ще одного важливого антиоксиданту, який підтримує здорову імунну систему. Фото: ehaurylik/Depositphotos |
Читайте також: 8 причин їсти цибулю: чим вона корисна для здоров’я
Кабачок
- Містить різноманітні вітаміни, мінерали та корисні рослинні сполуки. Приготовані кабачки особливо багаті на вітамін А, хоча в сирих його міститься трохи менше.
- Кабачки багаті на воду та клітковину – дві сполуки, які сприяють здоровому травленню, знижуючи ризик закрепів та симптомів кишкових розладів.
- Клітковина, калій та каротиноїди, що містяться в кабачках, можуть знижувати артеріальний тиск, рівень холестерину та інші фактори ризику розвитку серцевих захворювань.
- Кабачки багаті на марганець, лютеїн, зеаксантин, вітаміни А і С – поживні речовини, які сприяють здоровому зору і знижують ризик вікових захворювань очей.
|
Кабачки багаті на воду та клітковину – дві сполуки, які сприяють здоровому травленню, знижуючи ризик закрепів та симптомів кишкових розладів. Фото: kolesnikovserg/Depositphotos |
Горох
- Містить багато антиоксидантів, які допомагають зміцнити імунну систему.Вітамін С, Е, цинк, катехін, які є у горосі, допомагають знизити ризику запальних захворювань, таких як діабет, хвороби серця та артрит.
- Запалення і стрес, спричинені вільними радикалами, можуть сприяти утворенню бляшок на стінках кровоносних судин. Омега-3 та омега-6 жирні кислоти, що містяться в горосі, запобігають утворенню бляшок на стінках кровоносних судин.
- Крім того, магній, калій та інші мінерали в складі знижують ризик високого артеріального тиску.
|
Омега-3 та омега-6 жирні кислоти, що містяться в горосі, запобігають утворенню бляшок на стінках кровоносних судин. Фото: AntonMatyukha/Depositphotos |
Читайте також: Чому саме зараз вам потрібне збалансоване харчування. Пояснення і меню
Болгарський перець
- В основному складається з води та вуглеводів. Більшість вуглеводів – цукри, такі як глюкоза та фруктоза. Болгарський перець також є хорошим джерелом клітковини.
- Болгарський перець надзвичайно багатий на вітамін С. Серед інших вітамінів і мінералів у болгарському перці – вітаміни К, Е, А, фолати та калій.
- Овоч допомагає запобігти розвитку залізодефіцитної анемії. Червоний болгарський перець є не тільки джерелом заліза, але й вітаміну С, який підвищує всмоктування заліза з кишківника.
|
Червоний болгарський перець є джерелом заліза та вітаміну С, який підвищує всмоктування заліза з кишківника. Фото: studioM/Depositphotos |
Паприка
- Паприка має високий вміст заліза та вітаміну Е, які допомагають утворювати клітини крові еритроцити та здатні запобігти анемії.
- Дослідження показують, що каротиноїди в паприці сприяють зниженню рівня ЛПНЩ (поганого) холестерину і підвищують рівень ЛПВЩ (хорошого) холестерину і таким чином покращують здоров'я серця.
- Протизапальна сполука капсаїцин, що міститься в паприці, може лікувати біль і боротися із запаленням.
|
Протизапальна сполука капсаїцин, що міститься в паприці, може лікувати біль і боротися із запаленням. Фото: KostyaKlimenko/Depositphotos |
Картопля
- Містить стійкий крохмаль, який може допомогти зменшити резистентність до інсуліну. Це покращує контроль рівня цукру в крові.
- Стійкий крохмаль у картоплі – джерело живлення для корисних бактерій кишківника. Це сприяє зменшенню запалення в товстому кишківнику, та покращенню його захисту.
- Дослідження показали, що картопля є одним з найбільш ситних продуктів. Її вживання підвищує рівень гормону ситості холецистокініну.
|
Дослідження показали, що картопля є одним з найбільш ситних продуктів. Фото: Baloncici/Depositphotos |
Читайте також: Як небанально приготувати картоплю: 5 дієтичних рецептів
Гарбуз
- Містить бета-каротин – каротиноїд, який організм перетворює на вітамін А. Антиоксиданти альфа-каротин, бета-каротин та багато інших захищають клітини від пошкодження вільними радикалами.
- Бета-каротину діє як природний сонцезахисний крем. Гарбуз також містить вітаміни С, Е, лютеїн і зеаксантин, які допомагають зберегти шкіру міцною та здоровою.
- Багато вітамінів А, С та Е в складі гарбуза допомагають зміцнити імунітет.
|
Гарбуз містить бета-каротин – каротиноїд, який організм перетворює на вітамін А. Фото: AntonMatyukha/Depositphotos |
Кукурудза
- В основному складається з вуглеводів і має досить високий вміст клітковини та білка.
- Кукурудза є хорошим джерелом багатьох вітамінів та мінералів. Попкорн, як правило, містить більше мінералів, а солодка кукурудза – більше вітамінів (B3, B5, B6, B9).
- Кукурудза містить антиоксиданти, особливо багата на корисні для очей каротиноїди.
|
Кукурудза містить антиоксиданти, особливо багата на корисні для очей каротиноїди. Фото: bit245/Depositphotos |
Томат
- Є хорошим джерелом вітаміну С, калію, вітаміну К та фолатів.
- Лікопен – одна з найпоширеніших рослинних сполук у томатах. У найвищих концентраціях він міститься в томатних продуктах: кетчупі, соку, пасті та соусі.
- Дослідження показують, що помідори та томатні продукти здатні знизити ризик розвитку серцевих захворювань. Томати також корисні для здоров'я шкіри, оскільки захищають її від сонячних опіків.
|
Дослідження показують, що помідори та томатні продукти здатні знизити ризик розвитку серцевих захворювань. Фото: icefront/Depositphotos |
Читайте також: 7 причин, чому помідори корисні для здоров'я
Щавель
- Є низькокалорійним, проте багатий на основні поживні речовини, такі як клітковина, магній, вітаміни А та С.
- Антиоксиданти в складі захищають клітини від пошкоджень, нейтралізуючи шкідливі вільні радикали.
|
Щавель є низькокалорійним, проте багатий на основні поживні речовини, такі як клітковина, магній, вітаміни А та С. Фото: Oksana_S/Depositphotos |
Редиска
- Редиска корисна для серця завдяки тому, що є джерелом сульфорафану та антоціанів. Як листя, так і корінь редиски є джерелом антиоксидантів.
- Містить вітамін С, який разом з іншими фітонутрієнтами допомагає захистити клітини організму від шкідливого впливу старіння або нездорового способу життя.
- В складі редиски є природна протигрибкова сполука (RsAFP2), яка може бути ефективною проти Candida albicans, яка викликає молочницю.
|
Редиска корисна для серця завдяки тому, що є джерелом сульфорафану та антоціанів. Фото: pilipphoto/Depositphotos |
Читайте також: Сезонні фрукти: що краще з’їсти в серпні