Українська правда

Білки на сніданок, обід та вечерю: які страви містять щоденну норму протеїнів

- 18 жовтня, 14:00

Чи достатньо протеїнів у вашому раціоні?

Білок – один із найважливіших поживних елементів. Наш організм використовує його, щоб будувати й підтримувати м’язи, відновлюватися після травм, виробляти гормони та боротися з інфекціями.

При вимірюванні потреби в білку важливо зважати на м'язову масу людини, вік, стать тощо. До прикладу, спортсменам може справді знадобитися вища кількість протеїнів. Це тому, що вони витрачають більше енергії протягом дня.

А от рекомендована норма для середньостатистичної дорослої людини – 0,8 г білка на кілограм маси тіла.

Щоб дізнатися, які страви можуть допомогти задовольнити добову потребу білка, "УП. Життя" використала джерела Healthline, The Washington Post та WebMD.

Як додати більше білків в раціон?

Основою збалансованого харчування є не лише білок, а дотримання співвідношення поживних речовин, необхідних для нормального функціонування організму.

У такому раціоні поєднуються вітаміни, мінерали, а також білки, жири та складні вуглеводи.

У раціоні білок має відповідати від 10% до 35% калорій. Якщо ваша добова потреба – 2000 калорій, це приблизно 200-700 калорій білка. Найкраще споживати 15-30 г білка під час кожного прийому їжі.

Решту раціону повинні складати вуглеводи (40–50%) та жири (25%), які також потрібні для збалансованого харчування.

Таке збалансоване харчування потребує певного планування, але все не так складно, як може здаватися.

Рекомендована норма для середньостатистичної дорослої людини – 0,8 г білка на кілограм маси тіла.

Ось приклади поживних білкових страв, які можна легко приготувати вдома:

  • Грецький йогурт із полуницями та мигдалем

27,5 г білка на порцію

  • ¾ склянки натурального грецького йогурту
  • 1 столова ложка насіння чіа
  • ½ склянки нарізаної полуниці
  • ¼ склянки пластівців мигдалю

Варто обирати саме натуральний грецький йогурт. Він містить багато білка та пробіотиків – корисних бактерій, що підтримують здоров’я мікрофлори кишківника та покращують обмін речовин.

Додайте трохи насіння чіа, ягід та мигдалю, щоб отримати страву, багату на клітковину, вітаміни, корисні жири та рослинний білок.

  • Кисломолочний сир із чорницями та волоськими горіхами

29,5 г білка на порцію

  • 1 склянка сиру (120-150 г)
  • ¼ склянки волоських горіхів
  • ½ склянки чорниці
  • ½ чайної ложки кориці

Одна склянка сиру містить близько 25 грамів білка – це справжній білковий рекорд серед молочних продуктів.

Одна склянка сиру (120-150 г) містить близько 25 грамів білка – це справжній білковий рекорд серед молочних продуктів.

  • Буріто

25 г білка на порцію

  • ⅓ склянки відвареної чорної квасолі
  • ¼ склянки нарізаного та приготованого батату (солодкої картоплі)½ авокадо (очищеного та нарізаного скибочками)
  • 1 цільнозернова тортилья

Щоб заощадити час, можна приготувати кілька буріто заздалегідь і заморозити їх – тоді вранці достатньо просто розігріти один у мікрохвильовці.

Додавши чорну квасолю, батат і половинку авокадо, ви збагатите страву клітковиною, вітамінами та мінералами.

  • Салат із куркою та сочевицею

37-40 г білка на порцію

  • ½ склянки відвареної сочевиці
  • 85 г курячого філе, запеченого або приготованого на грилі
  • 1 склянка міксу зеленого салату або молодого шпинату
  • ¾ склянки нарізаних овочів (огірків, моркви, перцю чи помідорів)
  • заправка з оливкової олії та яблучного оцту (або будь-яка інша на ваш смак)

Це чудовий приклад збалансованої та поживної страви, у якій поєднуються білок із курятини та рослинний білок із сочевиці.

Свіжі овочі додають клітковину, вітаміни й антиоксиданти, а заправка з оливкової олії забезпечує організм корисними жирами.

Це чудовий приклад збалансованої та поживної страви, у якій поєднуються білок із курятини та рослинний білок із сочевиці.

  • Рол з індичкою та хумусом

25 г білка на порцію

  • 1 цільнозернова тортилья
  • 1-2 столові ложки хумусу
  • 1 скибка сиру чедер або моцарела
  • 2 скибки запеченої грудки індички
  • нарізаний салат, помідори та цибуля

Швидкий і зручний обід можна приготувати, просто загорнувши у цільнозернову тортилью білкову основу та свіжі овочі. Якщо вам подобаються м’ясні нарізки, віддавайте перевагу індичці чи курці – вони менш оброблені й містять менше добавок, ніж ковбаси чи салямі.

Для вегетаріанського варіанту можна замінити індичку на тофу.

  • Боул із бурим рисом

28–39 г білка на порцію

  • ½ склянки відвареного бурого рису
  • 85 г (приблизно 3 унції) курячого філе або тофу
  • ¼ склянки відвареної квасолі (чорної або червоної)
  • ¼ склянки відвареної сочевиці
  • ½ склянки обсмажених перців, цибулі та шпинату

Це простий і універсальний варіант для ситної страви з високим вмістом білка.

Змішайте рис, курку або тофу та овочі в одній мисці. Потім додайте квасолю, сочевицю й свої улюблені спеції – так ви отримаєте збалансований, поживний і дуже смачний обід.

Морепродукти та жирна морська риба – одне з найкорисніших джерел білка, оскільки вони багаті на омега-3 жирні кислоти (незамінні нутрієнти, які організм не може виробляти самостійно).

  • Морепродукти з овочами та кіноа

Близько 36 г білка на порцію

  • приблизно 115 г морепродуктів чи жирної риби (лосось)
  • 1 склянка відвареної кіноа
  • 1 склянка броколі та цвітної капусти, обсмажених з часником та оливковою олією

Морепродукти та жирна морська риба – одне з найкорисніших джерел білка, оскільки вони багаті на омега-3 жирні кислоти (незамінні нутрієнти, які організм не може виробляти самостійно).

  • Чизбургери з яловичини та сочевиці

Близько 30 г білка на порцію

  • 1 котлета для бургера, приготовлена з суміші яловичого фаршу та вареної сочевиці у співвідношенні 2:1
  • 1 цільнозернова булочка
  • 1 скибка сиру чедер
  • нарізаний салат, скибочки помідорів

Такий бургер поєднує в собі тваринний та рослинний білок, що робить його ситним і поживним вибором для обіду або вечері.

Коли ви готуєте страви з яловичого фаршу, корисно замінити частину м’яса на варену буру сочевицю. Це додає клітковину та додаткові поживні речовини.

Бура сочевиця багата на білок, має ніжний смак і за виглядом та текстурою нагадує відварений яловичий фарш.