Спека підвищує ризик передчасних пологів – дослідження

Вікторія Андрєєва — 28 травня, 16:44
Спека підвищує ризик передчасних пологів – дослідження
У жінок частіше трапляються передчасні пологи через зміниу клімату
inside-studio/Depositphotos

Через зміну клімати та глобальне потепління впродовж останніх 25 років у жінок частіше трапляються передчасні пологи.

Про це свідчать результати дослідження, опубліковані в журналі JAMA Network Open, пише MedicalXpress.

Науковці проаналізували дані 53 мільйонів пологів, які відбулися протягом 1993–2017 років у 50 найбільш густонаселених містах США.

Показники передчасних пологів зростали, якщо температура повітря була аномально високою протягом чотирьох і більше днів поспіль.

Це пояснюють тим, що, як і люди похилого віку, вагітні, новонароджені та немовлята особливо чутливі до впливу сильної спеки, адже не мають змоги охолодитися так само легко, як інші.

ВІДЕО ДНЯ

"Ми прогнозуємо дуже тепле літо цього року, і через зміну клімату ми будемо відчувати більше хвиль спеки в майбутньому.

Наше дослідження показує, що таке підвищення температури може означати гірші наслідки для немовлят, оскільки діти, народжені передчасно, можуть мати проблеми зі здоров’ям, і це тягнутиме за собою додаткові витрати на охорону здоров’я", – зауважив старший автор дослідження та професор Говард Чанг.

Вчені додають, що передчасні пологи (раніше 37 тижня) є основними причинами дитячої смертності та довгострокових проблем зі здоров’ям, зокрема респіраторних, когнітивних та поведінкових наслідків.

Лісові пожежі, посухи та нерегулярність пір року, спричинені глобальним потеплінням, також збільшують у повітрі кількість алергенів і пилу. Це, своєю чергою, має значний вплив на респіраторні захворювання серед немовлят.

Нагадаємо, раніше науковці знайшли зв'язок між зміною клімату та загостреннями симптомів неврологічних та психічних захворювань.

Реклама:

Головне сьогодні