Тест

Інтернет-війна за безкоштовні фільми

Закриття популярного файлообмінника ex.ua викликало хвилю обурення інтернет-користувачів і навіть змусило частину з них піти мерзнути під стіни МВС на знак протесту.

Інтернет-юзери ополчилися проти урядових порталів і спільними зусиллями завалили сайти МВС та президента, чим накликали на себе гнів чиновників.

Але новини вільного обігу фільмів у Інтернеті цим не обмежились: у середу ще один популярний файлообмінник Upload.com.ua тимчасово призупинив свою діяльність.

Адміністрація ресурсу пояснила це так: "Останні події навколо megaupload.com і ex.ua показують, що такий бізнес дуже ризикований і регулювання його ще тільки на початковій стадії. Саме тому нами прийнято рішення про відмову від надання подібних послуг до моменту, поки не стане зрозуміла ситуація в законодавчому полі" .

Мільйонів українців, які щодня безкоштовно закачували з сайту музику, відео, тексти, припинення діяльності ex.ua сприйняли дуже болісно, а аргументацією про захист авторських прав обурились: адже третині населення вистачає грошей лише на їжу.

Та й у самому МВС половина програмного забезпечення не є ліцензійним. То за яким правом міліція позбавила українців можливості дивитись, слухати і читати без плати за це?

"Українська правда. Життя" зібрала лише деякі найцікавіші думки з приводу закриття ex.ua, які були опубліковані у соціальних мережах.

Красовицкий Александр (директор видавництва "Фоліо")

Мои две копейки. Первая копейка. МВД. Ребята, а где Вы были все эти годы? Вы не знали, что вся страна оттуда качает фильмы и это значительная часть вечернего траффика в стране? Что нового произошло? Захотелось заработать? Показать другим, где раки зимуют? Создать прецедент? Не может бизнес такого размера и такой степени криминальности быть без силовой крыши. Что с ней случилось? Кто это был.

Вторая копейка. Мы все понимаем, что страна пиратская. И правный контент дорого. И с чего-то надо начинать. С точки зрения наведения порядка, начинать надо с монстров, вроде Экса, рынков, левых типографий... А только потом вести работу с ворованными программами на компьютерах в маленьких фирмочках. Но, чует мое сердце, вторая серия будет там. Владельцы кинотеатров потирают руки. Может, правовая грамотность когда-нибудь дойдет и до издательской продукции?

Я помню, как полгода назад один из руководителей эксюэй говорил со сцены семинара в присутствии прессы руководителям нескольких украинских издательств, что разместит безоплатно все их книги, что рынок бумажной книги закончился, а электронная будет только бесплатная, что авторы - маргиналы, которым платить не надо и т д

Божена Антоняк (перекладач)

Я от ніяк не можу зрозуміти, у чому полягає злочинність дій влади щодо закриття ресурсу "Ex.ua"? Давайте взагалі відмінимо законодавство, бо будь-яке законодавство обмежує особисті свободи. Якщо без квитка Вас не впускають до кінотеатру чи нахабно не хочуть безкоштовно дати книжку в книгарні - це теж обмеження свободи?

Олег Шинкаренко (журналіст, блогер)

Отже щодо EX.UA. Єдиний його по-справжньому позитивний та абсолютно невідшкодовний бік - це наявність величезної колекції некомерційного кіноандеграунду, який практично ніде неможливо купити ні за які гроші. Я б заплатив скільки завгодно за фільмографію Клюге або Угера, але ж ніхто не продасть. Навіть сама адаптація цих фільмів зрозумілою нам мовою комерційно невигідна і тому створювалася на аматорських засадах.

Ростислав Шпук (фотограф)

Судячи з сьогоднiшньоï френдстрiчки, фейсбук був створений, як курилка-почекальня EX.UA: шоб було де вбити час в антрактах, поки всьо качається

Микола Княжицький (генеральний директор телеканалу ТВі)

Ex.ua-безумовно нелегальний механізм поширення краденого. Проблема не у його закритті,а у тому,що закриває його влада,яка сама мільярди краде. Тому і викликає це таку ненависть. Янукович же не поверне Межигір'я ,сухолуччя,Юра Єнакієвський-спиртзаводи,Бойко-вишки,Хорошковський-Зеонбуди. Ми тут або усі крадемо,або усі чесно живемо. А то інакше якась суміш грабунку,диктатури і дідівщини у купі з земляцтвом виходить:). А це ж уже так набридло:)

Денис Олейников (власник компанії ProstoPrint.com)

Попытки МВД представить наезд на файлообменник как "борьбу с пиратами" не выдерживают никакой критики. И вот почему.

ex.ua – это транспорт. Так же, как prostoprint.com, infostore.org. Так же, как facebook, vkontakte и google docs. И этим транспортом пользуются люди – с разными целями.

Я сел в Пежо и отвез ребенка на тренировку. А завтра наркоман сел в другой Пежо и сбил десять человек. Пошлем УБОП на заводы Пежо?

Роман Хіміч (Консультант з питань PR, експерт ринку телекомунікацій)

По поводу EX.UA и всего комплекса непростых вопросов, связанных с проблемами интеллектуальной собственности в нашей стране. Так получилось, что в настоящее время я пишу книгу, призванную осветить одну малоизвестную, но интересную определённому кругу людей тему. Если конкретно, это очерки истории советских прикладных психотехник. Дело это достаточно трудоёмкое. Боюсь, что минимум три полных (5*8*20 часов) месяца работы. В связи с этим у меня вопрос к сторонникам ничем не ограниченного доступа к чужой интеллектуальной собственности: каким образом я как автор могу реализовать свои интересы в части вознаграждения за сделанную работу?

А як ви як вважаєте? МВС правильно зробила, що закрила ex.ua?

У офісі ex.ua. Фото МВС

Ось як коротко виглядала хронологія закриття ex.ua:

31 січня з’явилась інформація про те, що міліція закрила популярний файлообмінник ex.ua

Аргументація МВС така: ex.ua закрили у рамках розслідування кримінальної справи за частиною 2 статті 176 Кримінальної справи (порушення авторських і суміжних прав)".

Розслідування тривало близько півроку і було ініційовано міжнародними компаніями ("Adobe Systems Inc.", "Microsoft Corporation", "Graphisoft Inc." та ін.. програмні продукти яких упродовж тривалого часу незаконно розповсюджувались через веб-сайт "ЕХ.ua").

З офісу ex.ua вилучено 200 серверів, на них контенту – понад 6000 терабайт.

Співробітників компанії допитують. МВС опублікувала фото з офісу адміністрування сайту.

31 січня ввечері "ліг" сайт міліції. Він не працює і станом на 16.30 1 лютого. МВС просить відстежувати її кроки у Facebook.

31 січня 19:41 "Ех.ua" не підтверджує вилучення серверів.

Представник "ех.ua" Юрій Пісковий повідомив, що на даний момент припинено делегування домену на підставі розпорядження якогось слідчого Печерського району".

Крім того, Пісковий повідомив, що на фотографіях на веб-сайті Міністерства внутрішніх справ не зображений офіс ресурсу.

"У ех.ua взагалі немає офісу на території України", - сказав він.

1 лютого, 08:48. Обшуки в офісах компаній - партнерів ресурсу Ex.ua можуть мати наслідки для його користувачів. Представник Ex.ua Юріс Пісковий повідомив, що правовласники й міліція збирають дані про українців, що розміщають піратський контент в інтернеті.

1 лютого ранок. У коментарі "Українській правді. Життя" заступник керівника прес-служби МВС Сергій Бурлаков запевнив, що сервери ex.ua таки вилучили.

"Ми підтверджуємо, що було проведено обшук і офісному приміщенні, і чотирьох дата центрах", - сказав Бурлаков.

"Це все направляється на експертизу у наш науково-дослідницький експертно-криміналістичний центр і вже експерти дають заключення – є там протиправний контент, чи ні", - додав він.

На запитання, наскільки у МВС впенені, що вони побували саме в офісі ex.ua, Бурлаков відповів: "Ми не будемо прив’язуватись до термінології. Це приміщення, у якому здійснювалось адміністрування даного веб-ресурсу. Як його називати "офіс", чи кантора чи ще якось".

1 лютого, 12:43 припинив свою роботу файлообмінник Upload.com.ua.

1 лютого, 14:03 компанія "Майкрософт-Україна" заявила, що вона не ініціювала перевірку файлообмінника Ex.ua.

1 лютого, 14:38 не працював сайт президента

1 лютого, 15:20 На Брифінгу у МВС заступник начальника Департаменту боротьби з кіберзлочинністю Руслан Пахомов заявив, що справу стосовно ex.ua було порушено ще у липні 2011 року.

"В офісі у секретаря було вилучено інструкцію на випадок приходу міліції, в якій було написано: "На питання міліції відповідати, що офіс не має ніякого відношення до Ex.ua – і про діяльність Ex.ua ніхто не знає". Однак пізніше, під час допитів, співробітники повідомили, що працювали на Ex.ua, в тому числі", - заявив представник МВС.

Пахомов не зміг показати документи, які б підтверджували факти звернення правовласників до міліції з приводу Ex.ua, мотивуючи це таємницею слідства.

Однак він зазначив, що справу порушено на підставі звернень "від Державного інституту інтелектуальної власності, від Кабінету міністрів, від представництва Adobe в Україні, Graphisoft, від телеканалу "1+1".

На запитання, чи подавала таке звернення компанія Microsoft, Пахомов відповів: "Безумовно".

На репліку, що компанія "Microsoft в Україні" вже спростувала це, він відповів: "Значить, спростувала".

Крім того, на запитання про закриття файлообмінника Upload.com.ua Пахомов заявив, що "міліція не має відношення до несправностей на цьому сайті".

1 лютого, 15: 43 Стало відомо, що 47% програмного забезпечення МВС є піратським.

"Приблизно 47% програмного забезпечення у міністерстві не є ліцензійним. Однак МВС поінформувало Майкрософт. І тепер компанія веде переговори з органами державної влади про легалізацію програмного забезпечення" , - сказав начальник управління зв’язків з громадськістю МВС Володимир Поліщук.

Він також додав, що на даний момент МВС не займається користувачами Інтернету, які розміщували піратський конвент за допомогою ex.ua.

"Однак теоретично вони можуть понести відповідальність, якщо в їх діях буде доведено умисел", - сказав Поліщук.

Присутні на брифінгу представники департаменту по боротьбі з кіберзлочинністю та порушенням прав інтелектуальної власності не змогли пояснити, яким чином вони дводитимуть злісний умисел користувачів, а також, що піратський контент був розміщений конкретною особою, навіть за умови з'ясування його IP-адресу.

Поліщук також повідомив, що фахівці МВС вже добу намагаються реанімувати сайт МВС після хакерської атаки.

"Спочатку ми думали, що надто багато користувачів на сайт заходило одночасно. Але більш правдивою виявилась версія про ddos-атаку. Наразі наші провайдери намагаються розблокувати роботу сайту", - додав він.

Адміністрація Ex.ua на своїй сторінці у Facebook попросила своїх прихильників не нападати на сайти держустанов.

"Друзі, нам дуже приємно, що цей важкий час ви переживаєте разом з нами. Прохання не здійснювати жодних протизаконних дій стосовно держструктур, все треба вирішувати з розумом. Залишайтеся з нами", - сказано в повідомленні.

2 лютого. Ще дві компанії відхрещуються від закриття EX.UA. Так, компанії Adobe Systems inc. і Graphisoft R&D скаржились в міліцію на EX.UA, але не просили його закривати або відключати.

Міліція відкликала вимогу про блокування ЕХ.UA. Слідство відкликало вимогу про блокування домену EX.UA, згідно з яким у вівторок реєстратор Imena.ua припинив обслуговування домену, а файлообмінний ресурс став недоступним.

Цю інформацію, яка спершу з'явилась з посиланням на юриста, який представляє інтереси ex.ua потім підтвердила і міліція.

Мова йшла про документ від Печерського райуправління міліції на адресу реєстратора домену ТОВ "Інтернет Інвест" з відкликанням подання про блокування доменного імені EX.UA.

"Кримінальна справа не припинялася, вона розслідується, просто у слідчого на даний момент немає достатніх підстав для припинення роботи сайту", - зазначили в міліції.

При цьому в МВС уточнили, що "слідчий, як процесуально незалежна особа, в ході розслідування цієї кримінальної справи вивчив всі надані матеріали і прийняв таке рішення".

2 лютого, 16:00. З'явилась інфорамція про те, що домен Еx.ua може бути розблокований протягом години. Про це повідомив президент компанії Imena.Ua Олександр Ольшанський.

"Ми отримали документ кілька хвилин тому. Зараз ми знайомимося зі змістом цього документа, якийсь час займуть технічні заходи. Думаю, домен буде розблоковано протягом години", - зазначив він.