Студенти Шевченка звинуватили викладача у домаганнях. Виш взяв паузу, щоб розібратися

— 31 січня 2019, 17:06

Викладача ботаніки Навчально-наукового центру "Інститут біології та медицини" Київського національного університету імені Тараса Шевченка Петра Романенка звинувачують у сексуальних домаганнях до студенток та вмагають звільнити з посади.

Про це повідомляє Центр інформації про права людини з посиланням на студентку КНУ Клементину Квіндт.

Фото Facebook

Саме вона першою заговорила про домагання з боку викладача, згуртувала навколо себе дівчат, які також постраждали від його надмірної уваги та ініціювала колективну скаргу.

Нині в університеті зібрали спеціальну комісію, яка має розслідувати скаргу студенток. Чи залишиться педагог на посаді мають вирішити до 11 лютого.

Розповідаємо вам повну хронологію подій.

"Все що відбулося в Каневі, залишається в Каневі"

Другокурсниця ННЦ КНУ Клементина Квіндт на сайті Нігіліст опублікувала статтю під назвою "Все що відбулося в Каневі, залишається в Каневі": історія сексуальних домагань на літній практиці в КНУ", де розповіла про власний досвід спілкування з доцентом та зібрала свідчення знайомих.

Дівчина каже, ще на першому курсі він викладав у неї ботаніку нижчих рослин і вже тоді "не зважав на особистий простір студенток, підсаджувався за парти, занадто близько підходив і обіймав, коли показував як працювати з мікроскопом".

Під час виїздної практики у Каневі, де Романенко також викладав, таких незручних інцидентів було кілька, пише дівчина.

Фото Клементини Квіндт.

Апогеєм, за словами студентки, стало те, що викладач пізно ввечері "увірвався до кімнати дівчат".

"Всі в нічних сорочках. Викладач п’яний, ледве розмовляє. Звертається до мене, каже що обов’язково залік складу, якщо така красива. А потім розказує і показує "на пальцях" як правильно робити… кунілінгус.

З кімнати його вивів черговий викладач. Всі дні після цього в мене не зникав страх, що це трапиться знову. Бо він сказав, що в нього є ключі", – пише Климентина.

Далі дівчина перелічує свідчення однокурсниць та однокурсників, старших студентів та випусників. Щоправда, без імен.

За словами Квіндт, після одного подібного інциденту за дівчину, яку домагався викладач, вступився друг. Йому Петро Романенко грозив відрахуванням.

Авторка статті пише, у 2018 році студенти першого курсу розповіли про домагання начальнику практики Владлену Трохимцю. Той повірив студенткам і пригрозив Романенку, але до дирекції заяву не відправив.

Наприкінці року викладача, якого звинувачують в домаганні, відсторонили від канівської практики.

Однак студенти не вгамувалися, написали повторну заяву і вимагають звільнити Романенка.

У Facebook знайшлися випускники біофаку, які підтримують дівчат, які заявили про сексуальне насилля до себе. Вони зазначають, проблема в тому, що багато студенток вважають це нормою і їм навіть подобається така увага до себе.

Серцевий напад

Педагог, звільнити якого вимагають дівчата, нині на лікарняному.

Директорка ННЦ Людмила Остапченко розповіла Центру інформації з прав людини, що у Романенка стався серцевий напад.

"Дівчата вчора увірвалися до кабінету викладача, влаштували скандал, після чого у нього стався серцевий напад. Він знепритомнів, і йому викликали швидку, яка доправила його до лікарні", – каже Остапченко.

За її словами, викладач стверджує, що не вчиняв жодних сексуальних домагань, а дівчата мають власну суб’єктивну інтерпретацію.

"Громадському" ж телефоном Романенко заявив, що вимоги студенток – помста за конфлікт та спосіб самовираження. Він наполягає, що не перший потерпає від брехні студенток.

Що нині?

Комісію з розслідування інциденту очолив проректор вишу з науково-педагогічної роботи Володимир Бугров.

До комісії увійшли викладачі, які працюють зі студентами 2-го курсу, керівник практики, який був у Каневі, а також студенти, яким делеговане представництво студентської спільноти.

До винесення рішення їм заборонено давати коментарі ЗМІ.

Раніше ми розповідали про подібну історію, яка сталася у військовій частині в Хмельницькій області. Дівчина заявила про систематичні домагання з боку командира частини. Згодом виявилося, що від домагань потерпала не вона одна.

У 2017-му проти сексизму та насилля вийшли на акцію студентки Києво-Могилянської академії. Вони вимагали від керівництва навчального закладу боротися з гендерними упередженнями, які існують у деяких викладачів.

А от домагання викладача Рівненського державного гуманітарного університету навіть вдалося зафільмувати прихованою камерою. За це він поплатився посадою.

Вас також може зацікавити:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні