"Які ваші очікування щодо зарплати?": як відповісти на це запитання на співбесіді

Катерина Хорощак — 5 січня 2020, 11:00

Коли при пошуку роботи ви бачите запитання "Які ваші очікування щодо зарплати" або чуєте його на співбесіді, воно може звучати доволі нейтрально.

Але насправді це є початком переговорів щодо майбтуньої зарплатні.

Немає однозначної правильної відповіді на це запитання: дехто пропонує просто пропустити його. Інші говорять, що цілком нормально встановлювати діапазон, в межах якого може бути ваша сума.

HuffPost пояснює, що і як варто говорити.

Якщо ви вирішили відповісти цифрою, краще вкажіть діапазон зарплати. Фото: fizkes/Depositphotos

Про що насправді це запитання

За словами Кейт Діксон, тренерки з переговорів щодо зарплати, роботодавець справді намагається з'ясувати, чи у вас такі ж очікування зарплати, як і у нього.

Будьте готові відповісти на запитання двічі.

"Є два рази, коли вас запитають про очікувану зарплату. Один часто відразу. Інший – коли ви вже пройдете співбесіду", – каже Джош Дуді, тренер із переговорів щодо зарплати.

Дехто радить не відповідати прямо, якщо це анкета онлайн

Важко обґрунтувати вашу цінність, коли ви не говорите безпосередньо з роботодавцем. Ось чому деякі експерти кажуть, що відповідей на це запитання онлайн варто уникати.

"Якщо це не обов'язкове поле і вам не потрібно нічого вписувати, варто залишити це поле порожнім", каже Синтія Понг, засновник коучингового бізнесу Embrace Change.

Інший варіант написати, що ви відкриті до обговорення.

Якщо ж вам потрібно вказати конкретне чило, дослідіть, які зазвичай зарплати на ринку на цю посаду і вкажіть більше число з цього діапазону.

Ще один варіант вписати цифру 0, оскільки ви не знаєте всіх умов роботи.

Вказуйте діапазон зарплати

Якщо ви вирішили відповісти цифрою, краще вкажіть діапазон зарплати.

Деякі професіонали точно знають свою ринкову вартість і базову оплату.

Для того, щоб краще розуміти, який діапазон вказати, запитайте у своїх колег, які виконують аналогічну роботу.

Якщо ви зовсім не хочете відповідати на це запитання, можете скзаати: "Я хочу краще зосередитися на цінностях, які я можу дати компанії. У мене немає конкретної цифри, тому я з нетерпінням хочу почути вашу думку щодо цього".

Дайте відповідь на це запитання запитанням

Інша тактика полягає в тому, щоб перевести запитання вашому роботодавцю.

Це може звучати так: "Згідно з моїм дослідженням, такі роботи, як бла-бла-бла, оплачуються між X і Y. Ваша пропозиція відповідає цьому діапазону?".

Якщо ви не впевнені в своїх дослідженнях, можете ввічливо сформулювати це так: "Поки що я не знаю усіх умов, тому було б добре почути, якою є ваша пропозиція".

Але вам варто розуміти, що це тільки початок переговорів щодо зарплати, а не кінець. Якщо ви дізнаєтеся про нові обов’язки, вам не потрібно соромитися попросити більше.

Вас також може зацікавити:

"Розкажіть про себе": як відповісти на це запитання на співбесіді

13 помилок, що можуть зруйнувати вашу співбесіду на роботу

Необ’єктивність на співбесіді: 5 способів винести з цього користь

Поради від експертів напередодні співбесіди

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні