Як стати щасливішою людиною: 17 напрочуд простих кроків

— 3 березня 2019, 10:00

Що таке щастя, якого всі ми прагнемо – це тимчасовий стан душі, щось реальне, щось довготривале?

Як стати щасливим просто зараз, не чекаючи, доки збудуться якісь потрібні для цього речі.

Про це розмірковує блогер та підприємець, автор книжок про онлайн-маркетинг та саморозвиток Р.Л. Адамс для The Huffington Post.

На його думку, усе, що потрібно для щастя, "за умовчанням" уже є у самій людині, потрібно його лише відкрити.

Адамс пропонує 17 власних порад, дуже-дуже простих.

1. Бути вдячним

Більшість із нас легко може перелічити, що поганого відбувається в нашому житті, тоді як усе хороше, за що ми мали б бути вдячні, ми приймаємо як належне.

За те, що ми можемо читати та писати, за те, що маємо розум та логіку, свою сім'ю та оселю, друзів, освіту та роботу – усе, без чого нам було б погано – за це ми маємо бути вдячні.

Як стати щасливим просто зараз? Дуже просто!

2. Бути присутнім

Бути присутнім – це жити у кожній миті свого життя, цінувати все, що відбувається тут і зараз, приємність це або навпаки. На думку Адамса, ми маємо тренувати свій розум, щоби він пильнував та помічав кожну дрібничку.

"Ідеться про відчуття, як повітря наповнює ваші легені та виходить із них, як пульсує в вашому серці кров, як вітер свистить або птахи співають", - зазначає він.

Не переживати через минуле та майбутнє й жити миттю – це не означає вдавати, ніби проблем не існує, підкреслює письменник. Це просто спосіб піднятися над ними та пережити їх – ментально, емоційно та духовно.

3. Бути натхненним

Знайдіть щось, що надихає вас, що пробуджує надію. Це може бути книжка, стаття, фільм, онлайн-відео, виступ TED, особиста історія якоїсь людини тощо.

Ми маємо бути вдячні

4. Бути щедрим

Більшість із нас готові зробити для інших більше, ніж навіть зробили б для самих себе. Проблема в тім, що ми надто зайняті, щоби комусь допомагати. Проте щедрість здатна зробити нас набагато щасливішими, і допомагати можна не лише грошима, а й своїм часом чи порадою у вирішенні якоїсь проблеми.

5. Посміхатися щиро

Учені з'ясували, що від того, чи всміхаємося ми, як тримаємо голову та спину, залежить наш настрій. Причому, нагадаємо, навіть якщо усмішка спочатку буде не щира, а вимушена, на душі все одно від неї покращає.[L]

6. Дарувати собі прості задоволення

Що ви любите? Шоколадні тістечка? Романи про любов? Щось інше? Прості задоволення зазвичай не коштують багато. Зробіть собі добре і відчуєте себе щасливішим.

7. Планувати пригоди

Як ми будемо геть старенькі, то згадуватимемо не речі, які придбали впродовж нашого життя, а пригоди, які в нас були. Тож плануйте їх та мрійте – буде це подорож, у яку ви вирушите за кілька років або цікавий похід у наступні вихідні. Планування дає нам приємність очікування цієї пригоди.

Плануйте та мрійте

8. Відновити зв'язок зі старим другом

Із роками дуже просто втратити зв'язок із друзями дитинства, товаришами по навчанню чи колишній роботі. Але в наші дні соцмедіа дають нам змогу повертати приємних людей у наше життя, а спільні добрі спогади неодмінно змусять посміхнутися.

9. Допомагати іншим

Проблеми роблять нас менш щасливими, а від допомоги іншим, навіть просто від доброї розмови чи від того, що опинилися поруч у потрібний момент, нам кращає.

10. Ставити перед собою значущу мету

Часто ми неправильно ставимо перед собою цілі. Мета не має лишаться абстрактною та поверхневою. Відчуття щастя визначає не сам успіх, а якісь важливі, значущі речі. Наприклад, ми докладемо більше зусиль, щоби здійснити щось заради своєї сім'ї, власної безпеки або свободи , аніж щоби просто заробити певну суму грошей.

11. Дивитися комедії

Вірний спосіб відчути себе щасливішим – це подивитися щось смішне, фільм чи дотепний ситком. Це не буде втечею від реальності, адже вчені довели, що сміх здатен покращувати наше психічне та фізичне здоров'я.

Влаштовуйте прогулянки заради самої прогулянки

12. Ходити на прогулянки

Ми постійно кудись ідемо та поспішаємо, тож прогулянки заради самої прогулянки, під дощиком або сонечком, зазвичай у нашому розкладі нема. Проте Адамс радить обов’язково гуляти, звертати увагу на красу навколо нас, навіть на короткий період виходити "за межі" власних думок.

13. Займатися спортом

Фізичні навантаження не лише несуть користь тілу, ще вони дарують нам ендорфіни, від котрих кращає на душі. Не обов’язково бігати по 2 години, буде достатньо 20 хвилин нетяжкого тренування, щоби відчути себе щасливішим.

14. Пробачати

На те, щоби сердитися на когось, ми витрачаємо більше енергії, ніж на те, щоби любити та пробачати. Тож пробачте когось, підніміться над ситуацією, якою б складною вона не була, станьте вільніші та щасливіші.

15. Написати листа у минуле

Що би ви хотіли сказати самому собі, на 10 років молодшому за вам теперішнього? Які уроки ви за цей час засвоїли? Якого болю зазнали, але завдяки якому навчилися більше любити та цінувати своє життя? Ця вправа допоможе вам усвідомити, чого ви навчилися за останнє десятиріччя, в чому стали мудрішою та кращою людиною.

Від допомоги іншим нам кращає

16. Змінити ставлення до негараздів

У нас в усіх є приблизний список того, що в нашому житті "не так". Але є неймовірно простий спосіб стати щасливішою людиною: поміркувати над тим, яка користь може врешті вийти з кожної неприємності, коли вона нарешті вирішиться.

17. Милуватися заходом сонця

Нас оточує краса життя. Змінюють одна одну пори року, у небесах ширяють пташки, сонце сходить і заходить кожного дня, і це – прекрасне видовище. Дива життя повсюди, і в тому, щоби помічати їх – величезне щастя.

Вас також може зацікавити:

Щастя можна купити. Вчені пояснюють як

Соціолог на TEDx пояснила, чому страх, сором і вразливість – ознаки щастя. ВІДЕО

9 років самітником у ретриті. Як українець шукав щастя у Непалі

Реклама:

Головне сьогодні