Що їсти, пити, як заснути, не захворіти у спеку. Поради експертів

Українська правда. — 2 серпня 2017, 14:24

Коли на вулиці +34, хочеться не лише увімкнути кондиціонер на повну, але й пити багато крижаних напоїв з льодом.

Однак це може погано позначитись на вашому здоров'ї.

Щоб можна було легше пережити таку високу температуру, ми зібрали різні поради експертів: що їсти та пити у спеку, як заснути, коли немає кондиціонера, і як не захворіти, коли він є.

Не забули ми і про домашніх улюбленців, які також страждають від високих температур.

ЯК НЕ ЗАХВОРІТИ ВІД КОНДИЦІОНЕРА В ОФІСІ. 8 ПОРАД ЛІКАРІВ

Фото:Depositphotos

Завдяки кондиціонеру ви можете отримати не лише прохолоду і полегшення, але й нежить чи навіть застуду.

💦 Тому лікарі радять не опускати температуру повітря нижче 22 градусів, інакше можна нашкодити власному здоров'ю.

💦 Користуйтеся зволожувачами повітря: кондиціонери надто висушують повітря, вологість у приміщенні падає нижче оптимального показника у 60-65%, і в підсумку сухість викликає неприємні відчуття на слизових оболонках (очі, ніс і горло).

💦 Не створюйте протяг

💦 Уникайте різкої зміни температур: варто поступово знижувати температуру у приміщенні, а не включати кондиціонер відразу на мінімум після того, як ви, розпашілі, увійшли з вулиці.

💦 На ніч варто встановлювати температуру кондиціонера у 25 градусів. Уві сні температура тіла знижується. Якщо у вашому кондиціонері є нічний режим, обов'язково обирайте саме його. У жодному разі не варто направляти потоки повітря на себе. Дітям, як би їм не було жарко, варто спати у піжамах і нічних сорочках.

💦 Не терпіть холод в офісі: не варто мучити себе або закутуватись у теплі речі влітку на роботі. Якщо вам некомфортно і холодно від кондиціонера в офісі, скажіть про це колегам і вимкніть кондиціонер або хоча б домовтеся про підвищення температури до комфортних для здоров'я 22-25 градусів.

💦 Кондиціонер потрібно чистити. Якщо ви не будете чистити регулярно кондиціонер, він з потоками повітря поширюватиме ще й хвороботворні бактерії.

РАДИТЬ ДІЄТОЛОГ: КОРИСНІ НАПОЇ У ЛІТНЮ СПЕКУ

Фото:Depositphotos

У літню спеку хочеться не лише сховатись у тінь, але й випити чогось прохолодного.

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська радить пити у спеку ягідно-фруктово-трав'яні настої, де зберігаються "живі" вітаміни, антиоксиданти, ефірні олії.

За її словами, такі оздоровчо-зцілюючі напої дають енергію (цукор, фруктоза у складі), вітаміни (в основному С), фітохімічні антиоксиданти (каротиноїди, флавоноїди, фітонциди і тд), які протидіють процесам старіння на клітинному рівні, нормалізують холестериновий обмін, покращують настрій (аромат, зумовлений ефірними оліями), "промивають" організм (мають легкі сечогінні та жовчогінні властивості), освіжають колір обличчя.

Головні правила приготування таких напоїв:

  • Не варити.
  • Фрукти, ягоди, листки (суниці, смородини і тд) помити.
  • Залити окропом і накрити кришкою – не лише варіння, але і повітря руйнують вітаміни і фітохімічні антиоксиданти.
  • Процідити, перелити у скляний або глиняний посуд, накрити і поставити в темне місте – на сонці також руйнуються вітаміни.
  • Повторно не розігрівати, готувати лише на 1 день.
  • Можна додати мед.

Напої можна робити з ягід (полуниці, малина, черешні тощо), фруктів (яблука, груші, цитрусові тощо), трав (цвіт і ягоди бузини, листя м'яти, кропиви, смородини, агрусу, суниць, пелюстки троянд тощо), овочей (буряк, морква) – для кольору.

Простий рецепт: ягоди, фрукти, листя, квіточки залийте окропом, накрийте кришкою, дайте настоятися і охолонути. Плоди та ягоди можна розрізати для кращого вивільнення корисних речовин.

ДОСЛІДНИКИ ДОВЕЛИ, ЩО ГАРЯЧІ НАПОЇ КРАЩЕ ОХОЛОДЖУЮТЬ У СПЕКУ, НІЖ КРИЖАНІ

Фото:Depositphotos

Ми приготували собі освіжаючі напої, і хочеться докинути туди хоча б декілька кубиків льоду. Однак вчені радять не поспішати з цим.

Вони провели дослідження і довели, що гарячі напої змушують нас пітніти. А це означає, що втрата поту зменшує рівень тепла в організмі.

Повільне споживання ж холодних напоїв призводить до зниження активності потовиділення. Це впливає на працездатність та витривалість у спеку. Адже крижані напої можуть призвести до збільшення температури тіла за рахунок компенсації.

Будь-яке фізичне навантаження у такому випадку даватиметься людині важче. Пити холодні рідини корисно у надто вологих кліматичних зонах.

КОЛИ ТІЛО ПРОСИТЬ ПИТИ: 9 ОЗНАК ЗНЕВОДНЕННЯ

Фото: Depositphotos

У спеку ми можемо отримати не лише вдалу засмагу, але й зневоднення. Ось його ознаки.

ОЗНАКИ ЗНЕВОДНЕННЯ

💧 Відчуття спраги, сухості чи в’язкості в роті. Якщо ви перебуваєте на сонці або піддаєте тіло фізичним навантаженням, пийте більше.

💧 Відчуття втоми, неуважність, гнів

💧 Сухість очей, нечіткий зір. Зневоднення може проявлятися відчуттям сухості та роздратування в місцях, котрі зазвичай є вологими

💧 Головний біль, дезорієнтованість

💧 Спазми в м'язах

💧 Замало поту: якщо ви перебуваєте на спеці та перестали пітніти, потрібно негайно охолодитися

💧 Темна сеча. Водночас прозора сеча може означати, що ви "перепили"

💧 Підвищення температури тіла

💧 Сухість, зморшкуватість шкіри: проведіть тест: ущипніть себе за шкіру; якщо на дотик вона видається тонкою і не зразу розпрямляється, ви зневоднені

18 СПОСОБІВ ЗАСНУТИ У СПЕКУ

Фото:Depositphotos

Якщо у вас вдома немає кондиціонера, заснути у +32 – непросте завдання.

Однак є 18 способів, які без кондиціонера допоможуть вам смачно поспати у спеку.

18 СПОСОБІВ ЗАСНУТИ У СПЕКУ

🌙 Постіль – у холодильник: загорніть постіль в поліетиленовий пакет, покладіть її у морозильну камеру на кілька хвилин. Якщо у камері замало місця, можна покласти просто наволочку.

🌙 Грілку – у ліжко: заповніть грілку крижаною водою і помістіть її в "точки охолодження": коліна, щиколотки, зап'ястя, шию, пах і лікті. Можна також наповнити грілку прохолодною водою, заморозити її, а потім взяти в ліжко.

🌙 Освіжайте обличчя водою: наповніть порожню пляшку з-під парфумів охолодженою водою і тримайте біля ліжка. Для охолодження бризніть спрей на лице, задню частину шиї і задню частину колін.

🌙 Користуйтесь бавовняними піжамами та тонкою бавовняною постіллю. Високоякісна бавовна є ідеальним матеріалом для постільної білизни. Ви спите, залишаючись холодними, оскільки цей матеріал найбільше "дихає".

🌙 Не вживайте забагато білка. Це може нагрівати ваше тіло, підвищуючи швидкість метаболізму.

🌙 Їжте гостру їжу, але принаймні за три години до сну. Це може змусити вас спітніти. А піт охолоджує тіло.

🌙 Займайтесь спортом зранку, а не ввечері, щоб перед сном тіло було не надто гарячим.

🌙 Ввечері приймайте теплий душ, щоб знизити температуру тіла. Але не мийтесь у холодній воді, бо ваше тіло реагує на раптові зміни температури, зберігаючи тепло.

🌙 Вікна повинні бути зачинені. Всупереч поширеній думці, експерт радить тримати вікна і занавіски зачиненими впродовж дня. Так дім буде холоднішим.

🌙 Вимкніть всі електричні пристрої в спальні, оскільки вони виділяють тепло. Якщо можливо, вимкніть розетки теж.

🌙 Тримайте ноги в холоді, тримаючи їх або поза ковдрою, або на пакеті льоду.

🌙 Покладіть повну каструлю з льодом перед вентилятором, щоб в кімнаті охолодити повітря.

🌙 Регулярно пийте воду впродовж дня. Але не вживайте багато на ніч. Близько 300 мл перед сном достатньо, щоб зберегти водний баланс, і щоб ваш сон не переривало бажання побігти в туалет.

🌙 Намагайтеся спати зі своєю половинкою в окремих ліжках. Адже два тіла - в два рази більше тепла.

🌙 Тепле повітря підіймається вгору, тож намагайтесь спати якнайнижче. Якщо у вас, скажімо, двоповерховий будинок, спробуйте спати на першому поверсі.

🌙 Спіть у прохолодних, вологих шкарпетках чи навіть у вологій футболці.

🌙 Прополощіть зап'ястя і ноги холодною водою перед тим, як лягти в ліжко.

🌙 Покладіть вологу фланель у холодильник приблизно на годину до сну. І покладіть її на лоб, коли засинаєте.

ЯК ТРИМАТИ ДОМАШНІХ ТВАРИН У БЕЗПЕЦІ ПІД ЧАС СПЕКИ – 6 СПОСОБІВ

Фото:Depositphotos

Від спеки страждаєте не лише ви, але й ваші домашні улюбленці.

Лише уявіть: у +26 температура всередині салону припаркованого авто може досягати +38-49 за лічені хвилини.

Від спеки домашній улюбленець може навіть отримати тепловий удар.

ЯК НЕ НАШКОДИТИ СВОЇЙ ТВАРИНІ У СПЕКУ

🐶 Не залишайте собак у машині, теплиці чи оранжереї

🐶 Уникайте пікових температур: не беріть тварин без потреби на вулицю між 11:00 і 16:00. Це піковий час для теплового удару, до симптомів якого входять надмірне задихання і тривога

🐶 Не водіть собаку по гарячих поверхнях. Особливо пекучими є матеріали на кшталт асфальту. Щоб перевірити, чи безпечно вашій собаці, прикладіть до поверхні долоню хоча б на 5 секунд. Можете тримати руку без болю та зусиль – все гаразд. Ні – пошкодуйте пса.

🐶 У посудині улюбленця завжди повинна бути вода. Пам'ятайте, що вага і вік тварини можуть сильно впливати на кількість води, яка їй потрібна для уникнення зневоднення.

🐶 Стрижка - важлива. Собаки з теплішим і густішим хутром більше ризикують перегрітись у спеку. Тому за ними потрібно добре доглядати.

🐶 Охолоджуйтесь. Витягніть шланг і полийте собаку. Для неї це не лише весело, але й здорово.

Титульне фото - Depositphotos

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні