Руки геть від ЗНО: українці відреагували на можливе скасування тестування

Катерина Хорощак — 15 червня 2020, 10:56

12 червня освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив, що "у високих владних структурах готуються документи про скасування Зовнішнього незалежного оцінювання взагалі".

Про це йому повідомили три джерела.

Горбачов стверджує, що скасування ЗНО допустити не можна.

"Якщо це правда, то це означає, що, скориставшися ситуацією з пандемією, деякі персонажі планують повернути до української освіти хабарі та корупцію під час вступних іспитів до закладів вищої освіти.

Я вважав і вважаю ЗНО найбільш надійним гарантом права на рівний доступ до вищої освіти. Скасування ЗНО не можна допустити", - заявляє Горбачов.

Через це у соцмережах розпочався флешмоб #РукиГетьВідЗНО.

Wavebreakmedia/Depositphotos

Українці почали ділитися історіями, чому ЗНО настільки важливе для української освіти, і як було складно вступити в омріяний виш, коли тестування ще не було запроваджено.

Ось декілька важливих історій.

"Зі вступом на омріяну в той момент спеціальність - мене "обламали". Можна було б сказати що причиною стала суб’єктивність випускних, але - ні.

"Відсіяли" мене на першому ж іспиті, який я, зі здоровенною папкою публікацій в виданнях різного масштабу, просто не могла скласти на 2 з плюсом. І весь процес був явно шитий білими нитками "ручного управління", - розповідає Інна Онищенко.

"Чому я за ЗНО? Бо це справедлива система відбору без купи чиновників та діячів-прокладок, які вдягали собі на голову корони і рулили долями дітей і їх сімей.

Бо тут неважливо, подобається комусь колір твого волосся, посадка твоїх джинсів чи сережка у носі. Тут не дивитимуться на те, яким автомобілем тебе привезли батьки і не вимагатимуть хабар у розмірі п'ятирічної стипендії.

Ти можеш просто навчатися і мати рівні конкурентні умови з абітурієнтами всієї країни.

Тому ЗНО однозначно повинно бути!", - пише Анна Потеряєва.

"Моя думка лише є одною з тисячі, проте я знаю, що кажу. ЗНО подарувало мені можливість жити у місті, про яке я мріяла, займатись тим, що я сама обрала. Відповідальність за бали і за вибір була покладена винятково на мої плечі. І я за це дійсно вдячна.

До того ж ЗНО — не просто іспит, воно відчиняє нові двері, закохує у предмети, що були обрані для складання (звісно, якщо правильно готуватись).

Рік тому я сама побудувала своє майбутнє. У мене була така можливість. Саме тому я зараз пишу #РукиГетьВідЗНО, тому що хочу, щоб випускників 2020 цієї можливості не позбавляли. Кожен повинен мати право власноруч будувати майбутнє.

ЗНО — перша сходинка на цьому шляху", - пише Анастасія Денисенко.

"Мій вступний іспит з історії : 5 пузатих дядьків дивляться на мене так, що я відчуваю себе в Кафі на ринку, я розповідаю про Запорізьку Січ, а вони в цей час вголос розповідають один одному щось кумедне.

Я замовкаю, бо мене вчили, що є таке поняття - гідність. На мене одразу зневажливо дивляться і крижаним голосом кажуть: " Продовжуйте. Чи це все?"

Я продовжую, вони продовжують...Потім, гордо виставивши вперед розгодовані черева, насмішкувато задають мені запитання, відповіді на які я знатиму десь на другому курсі.

ЗНО з історії: програма ЗНО відома наперед, ресурсів для проходження схожих, а іноді й ідентичних тестів безліч. Прийшов (ла) , сіла(сів), водичка на столі, тиша, і просто вибери правильний варіант і постав хрестик!!!!

Це єдина перемога демократії, яку я реально бачу. ЗНО - це, як "східний вал" для німців. Якщо ця обдовбана влада візьме цей рубіж, то далі її ніщо не зупинить", - розповідає Інна Чернецька.

Вас також може зацікавити:

Як проходитиме ЗНО-2020: за яких умов впустять з температурою 37,3°C, як сидітимуть учасники та як пити воду в масках

МОН визначилось з датами ЗНО зі всіх предметів. РОЗКЛАД

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні